Vrije na Ibleru

Kampanja u SDP-u sve oštrija, a svoj “manifest” ovih dana objavljuje i Milanović

Tihana Tomičić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Mislim da je Bero debelo prešao granicu dobrog ukusa. Ovo je retorika koju je HDZ za vrijeme Ive Sanadera koristio protiv Zorana, protiv SDP-a. Komadina bi se trebao ograditi od ovakvih neumjesnih izjava, napisao je Milanovićev suradnik Tomislav Saucha



RIJEKA  Šef SDP-a Zoran Milanović, uz inicijativu za opozivom ministra branitelja Mije Crnoje, radi i na svom programu za kandidaturu za novi mandat predsjednika stranke. Dokument će vjerojatno nositi naziv »manifest« i počivati na ideji slobodarstva, uz sve ostale od ranije poznate politike koje je bila provodila i njegova vlada, ali i uz poboljšanja unutarstranačkih pravila izbora.


Očekuje se da će Milanović s tim izaći ili ovog vikenda ili početkom tjedna, no neki od njegovih suradnika kažu da ne treba žuriti jer ionako smatraju da je Milanović na unutarstranačkim izborima favorit te da se radi o kontinuitetu njegove politike, pa da i ne treba biti nikakvog presinga.


I dok su se zbivanja ovog tjedna preselila u Sabor i na oporbeno djelovanje SDP-a, u stranci ipak još ima repova predstavljanja programa Zlatka Komadine na Ibleru u srijedu. Osim što u Milanovićevom krugu misle da je kandidat koji neće biti u Saboru, a vjerojatno niti u nekoj budućoj lijevoj vladi kao lider stranke, automatski u zaostatku za energičnijim Milanovićem, neki od njegovih suradnika našli su se povrijeđeni i izjavama Komadininih suradnika, u prvom redu Davora Bernardića.




Na upit je li hendikep što Komadina nije u Saboru, pogotovo stoga što je SDP sada oporba, Bernardić je u srijedu rekao kako je klub zastupnika zasebno tijelo i samostalno se bori, dobro se bori.


– A ja ne bih volio da se predsjednika SDP-a, koji se mora baviti bazom, terenom, proziva da ga bole prepone ili da se nije javio za riječ u Saboru, kazao je Bernardić.


Na to je na Facebooku reagirao Milanovićev suradnik Tomislav Saucha: »Mislim da je Bero debelo prešao granicu dobrog ukusa. Ovo je retorika koju je HDZ za vrijeme Ive Sanadera koristio protiv Zorana, protiv SDP-a. Komadina bi se trebao ograditi od ovakvih neumjesnih izjava. Ovako nešto bih očekivao od HDZ-ovih specijalista za pljuvanje, ali od jednog člana Predsjedništva SDP-a i predsjednika GO SDP-a Zagreba nikada. Bero, molim te, misli na stranku i smanji vrijeđanje. Ok je da navijaš za Komadinu. Nije ok da vrijeđas bilo koga. Budi drug, a ne neprijatelj!«, napisao je Saucha.


Iz Milanovićeva kruga, naime, poručuju da će kampanja biti fer i pristojna, te da aktualni šef stranke ne namjerava izgovoriti niti jednu negativnu riječ o svom protukandidatu Komadini. »Kao što je na Glavnom odboru bio popustio traženjima o datumu izbora kao i načinu izbora delegata, valjda je svima jasno da je Milanoviću prvi cilj stabilnost i snaga SDP-a«, kažu njegovi suradnici.