B.a.B.e.

Kampanja protiv nasilja nad ženama: “Nekima noćne more počinju kada se probude…”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB Ususret obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama 25. studenoga, udruga B.a.B.e. pokreće informativnu kampanju o problemu rodno uvjetovanog nasilja pod naslovom “Nekima noćne more počinju kada se probude…”.


“Cilj je senzibilizirati građanke i građane o problemu rodno uvjetovanog nasilja, potaknuti ih da prijave nasilje bilo da su žrtva ili njoj bliska osoba, svjedokinja ili svjedok, da zatraže pomoć, ali i promovirati telefonske linije na kojima žrtve mogu potražiti pomoć, neovisno jesu li nasilje prethodno prijavile policiji”, priopćili su u utorak iz Udruge.


Kampanja pod naslovom “Nekima noćne more počinju kada se probude…”, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, postavljena je na uličnim plakatima, a na televizijskim kanalima uskoro kreće emitiranje video spotova na kojima se žrtve te njima bliske osobe upućuje na telefonske linije na kojima mogu potražiti pomoć – 0800 200 114 i 116 006.




Kampanja je postavljena kao dio projekta HELPLINE, kojeg B.a.B.e. provode u partnerstvu s Policijskom akademijom, Pravosudnom akademijom, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH, slovačkim Institutom za rad i obiteljska istraživanja te uz podršku pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.


Iz udruge ističu da kampanjom žele utjecati i na promjenu stavova opće populacije.


“Vjerujemo kako će promidžba ovih telefonskih linija dovesti do većeg broja prijava rodno uvjetovanog nasilja najviše zbog osnaživanja žena putem linija od strane stručnih osoba, ali i volontera i volonterki specijaliziranih za komunikaciju sa ženama žrtvama nasilja”, kazala je o kampanji koordinatorica projekta Petra Kontić, stoji u priopćenju.