Manje nego lani, ali...

Kamate pojele cijeli proračun MORH-a, naknade nezaposlenima i rodiljama

Jagoda Marić

NL arhiva

NL arhiva

Situacija je nešto bolja nego lani, uglavnom zbog povećanja prihoda i to najviše od naplate PDV-a



Do sredine srpnja  Hrvatska je iz  državnog proračuna potrošila 10,8  milijardi kuna više nego što je »ubrala« prihoda u taj isti proračun, pa je tako njezin minus manji za 300 milijuna kuna nego što je bio lani u isto vrijeme. No, situacija je, tvrde naši izvori iz Ministarstva financija ipak znatno povoljnija nego lani, jer još uvijek nije povučeno najmanje tri milijarde kuna iz drugog stupa, a  sredstva iz istog izvora proračun je lani »pokupio« već u prvoj polovici godine. Da je tako bilo i ove godine to znači da bi manjak u proračunu bio oko 7,8 milijarda kuna, što bi onda značilo da je 3,3 milijarde kuna manji nego lani. 


Riječ je o statistici prema gotovinskoj metodi, odnosno onoj koju korsiti MMF i koja je jedina primjenjivala u Hrvatskoj  godinama prije ulaska u uniju. Koliko hrvatske javne financije opterećuje javni dug najbolje govori to što je u šest i pol mjeseci ove godine za kamate plaćeno sedam milijardi kuna, što je gotovo cijeli deficit, ako se doda očekivana uplata iz drugog stupa. Sredstva što ih je Hrvatska u šest i pol mjeseci ove godine izdvojila za kamate dovoljna su da se pokrije i  godišnji proračun Ministarstva obrane i godišnji trošak porodiljnih naknada i naknada za nezaposlene.  

Iako podaci o deficitu makar i onom manjem od 7,8 milijardi kuna nisu razlog za slavlje, situacija je nešto bolja nego lani, kako tvrde naši izvori, uglavnom zbog povećanja prihoda i to najviše od naplate PDV-a. Tako je u šest i pol mjeseci ove godine PDV u državni proračun donio nešto više od 21 milijardu kuna, dok je lani u isto vrijeme taj prihod bio 19,5 milijardi kuna.  Tako su prihodi od PDV-a veći za milijardu i pol kuna nego u isto vrijeme prošle godine. Za oko 450 milijuna kuna porasli su i prihodi od trošarina, a na to je utjecalo povećanje trošarina na naftne derivate i duhanske proizvode.


Naši sugovornici tvrde da  dvostruko povećan i iznos novca kojeg je Hrvatska povukla iz EU  fondova. Lani je u šest i pol mjeseci povučeno 1,3 milijarde kuna, dok je ove godine taj iznos povećan na 2,7 milijardi kuna. Vlada je donoseći proračun planirala da će se iz EU fondova u ovoj godini povući sedam milijardi kuna, u što su uključene i subvencije poljoprivredi.