Dan sigurnijeg interneta

Kako zaštititi djecu u digitalnom dobu? Problem je što većina zna o internetu više od svojih roditelja

Vladimir Mrvoš

Potrebno je zaštititi najmlađe koji nemaju dovoljno »socijalnog iskustva« kada putuju »bespućima interneta« pa mogu upasti u brojne neprilike / Foto iSTOCK

Potrebno je zaštititi najmlađe koji nemaju dovoljno »socijalnog iskustva« kada putuju »bespućima interneta« pa mogu upasti u brojne neprilike / Foto iSTOCK

Internet je poput vatre i vode postao dobar sluga, ali loš gospodar. Primjeri su svakog dana sve brojniji....



Svakodnevno smo svjedoci svih prednosti, ali i sve većih nedostataka interneta. Možemo sa sigurnošću reći da je internet poput vatre i vode postao dobar sluga, ali loš gospodar. Primjeri su svakim danom sve brojniji, pa je potrebno zaštititi prvenstveno najmlađe koji nemaju dovoljno »socijalnog iskustva« kada putuju »bespućima interneta« pa mogu upasti u brojne neprilike.


Sutra se obilježava Dan sigurnijeg interneta, u više od 130 država svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Problem je što mnoga djeca danas znaju o internetu više od svojih roditelja, pa im uz veliko iskustvo u »stvarnom životu« roditelji ne mogu pomoći u »virtualnom svijetu«.


Brošura za djecu i roditelje


Dobra vijest, ne samo za djecu već i za njihove roditelje je da su primjerci nove, redizajnirane brošure o zaštiti djece i mladih na internetu, tiskane u nakladi Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), odaslane na adrese svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj kako bi se podijelile učenicima petih razreda na Dan sigurnijeg interneta 6. veljače.





Velika opasnost leži i u sve većoj potrebi da većina web stranica traži neku privatnu informaciju kao što je e-mail adresa ili puno ime i prezime. Iako većina takvih online anketa nije opasna, važno je stalno biti na oprezu kako vaši podaci ne bi bili »prodani« pa zatim i upotrijebljeni ne samo poslovne svrhe. Ono što je najmanje opasno, ali strašno iritantno da vlastitim trudom i osobnim davanjem e-mail adrese, sasvim sigurno ulazite u sustave spam mailova koji će vrlo brzo



Brošura pod naslovom »Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona« sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ovog programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.


Roditelji – odvojite malo vremena


Program je osmišljen na način da se svake godine čitavoj generaciji učenika petog razreda dostavi dovoljna količina otisnutih primjeraka u škole, a učenici ih potom mogu odnijeti u svoje domove i zajedno s roditeljima odvojiti malo vremena za razgovor o temama iz brošure.


Brošura za školsku godinu 2017./2018. sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru i prilagođena je trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža. Sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga. Brošura sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo 1000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje.


Istraživanje o prednostima i rizicima


Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece, kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece opasnosti na internetu. Danas je glavni problem u korištenju interneta u tome da sve što objavi može se upotrijebiti protiv onog tko je te informacije objavio. Treba biti oprezan u svijetu globalne povezanosti, kada dijelimo informacije, da to ne činimo s potpunim strancima.



Tko će danas zapamtiti sve brojnije lozinke, pa se većina odlučuje za one jednostavne i lako pamtljive. Tom alternativom zapravo dovodimo u opasnost podatke. Iskusni hakeri lako probiju jednostavne šifre. Zato koristite lozinke koje imaju kombinaciju slova, brojeva i drugih simbola. Za svaku stranicu koristite drugu lozinku. Promijenite veliko i malo slovo, kod nekog poznatog izraza i dodajte brojku na kraju kako bi lozinka postala lako pamtljiva i sigurna.



Međutim, postoje i drugi problemi. Iako mladi (ali i stariji) s oduševljenjem prihvaćaju besplatne javne Wi-FI mreže, one predstavljaju najveću opasnost za podatke. Kako mnogi imaju pristup javnoj mreži to znači da će svaka informacija koju stavite tijekom korištenja može biti izložena hakiranju. Problem je i u tome što mnoge od »besplatnih« Wi-Fi mreža mogu biti lažne kako bi »prikupile« podatke koje šaljetem, a to su najčešće lozinke za e-mail i društvene mreže ili autorizacije za kartična poslovanja. Zato je važno da ograničite korištenje besplatnog Wi-Fi-a, a obavezno izbjegavajte financijske transakcije.


Oprez s osobnim podacima


Iako mladi sve više koriste društvene mreže, e-mail je i dalje najpopularniji komunikacijski sustav sa tradicijom od 20-ak godina. E-mailovi osim osobnih podataka sadrže i lozinke s drugh stranicama te fotografije.


Treba znati da vrijedne informacije mogu »procuriti« u javnost pa nikada nemojte pisati nešto što ne biste voljeli da pročita netko tko bi to mogao iskoristiti protiv vas. Nikada nemojte dijeliti osjetljive informacije putem e-maila.


Opasnost društvenih mreža


Mladi koji su svakodnevno na društvenim mrežama nisu usamljeni jer to sve više čine i oni koji više nisu u cvijetu mladosti. Kako su društvene mreže postale mnogima idealna platforma za osobnu promociju dobro je pripaziti da sve te privatne informacije ne završe u pogrešnim rukama.



Danas bez velike potrebe većina web stranica pitat će vas slažete li se s postavkama o privatnosti. Većina će jednostavno kliknuti »OK« bez puno razmišljanja. Iako je većina takvih stranica u pravilu bezopasna i sigurna, oprezno s klikanjem i potvrdama i dobro se informirajte što potvrđujete i koliko je stranica koju koristite sigurna.



Posebice to je opasno jer mnogi koji to ne bi trebali znati mogu saznati gdje živite, gdje i kada izlazite, izgled stana, brava, prozora, raspored prostorija, i što je njima najznačajnije – da ste daleko od kuće, na odmoru nekoliko dana.


To je zapravo otvoreni poziv provalnicima, pa izbjegavajte objavljivanje takvih sadržaja sa širom javnosti.