SVETI GRADSKI OBRED

Kako su povratak kafića doživjeli gosti, a kako ugostitelji: ‘Konačno se opet osjećamo kao doma’

Alenka Juričić Bukarica, Siniša Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ni kiša nije spriječila Riječane da nakon dugo vremena popiju kavu na Korzu. »Vidi se da su ljudi željni doći, ovdje se osjećamo kao doma«, kaže simpatični bračni par. Svi ugostitelji ističu zadovoljstvo što opet rade, hvaleći odluku da se goste može posluživati i u zatvorenim prostorima



Čak ni kiša nije spriječila prve goste da popiju jutarnju kavu na nekoj od terasa na riječkom Korzu. Jučerašnji prvi dan ponovnog »restarta« rada ugostiteljskih objekata donio je živost, iako ni izdaleka kao u normalna vremena. Stolovi razmaknuti, osoblje u rukavicama i s dezinficijensima, a gosti čini se jedva dočekali da se vrate svom ritualu, izgledalo je jučer tako u centru Rijeke gdje su se neki, ipak, još pripremali za otvaranje.


Među onima koji su jučer ponovo s guštom sjeli na kavu na Korzo, točnije u Kraš, bili su bračni par Mira i Mario. Bilo je tu i nezaobilazno štivo – Novi list. Nismo mogli, a ne provjeriti kako je ponovno piti kavu na Korzu.


– Jako lijepo. Jest da je loše vrijeme, ali čak smo očekivali da će biti nešto više ljudi na terasi. Kada smo stigli, bila su zauzeta samo dva stola, no sada je već više. Vidi se da su ljudi željni doći ovamo i popiti kavu. Nama je ovo doista prava mala navika, tako da se sada, kad smo opet ovdje, osjećamo kao doma. Djeca su nas pitala s kim pijemo kavu, i malo se začudili kad smo rekli da smo sami. Za početak nas dvoje, a s vremenom će nam se, vjerujemo, pridružiti i prijatelji, ispričao je simpatični bračni par.


Pridržavanje mjera




Ono što se jučer prilikom obilaska ugostiteljskih objekata dalo zaključiti, jest da je dobrodošlo što se mogu koristiti i zatvoreni prostori. Kiša je učinila svoje, pa iako su terase u pravilu natkrivene, bilo je dosta onih koji su radije kavu popili »na toplom i suhom«. A kako se na prvu dalo vidjeti, za sada se praktički svi ugostitelji drže gabarita svojih terasa, odnosno nisu se nešto širili na javne prostore što im je omogućeno.


Zasad nema toliko ljudi pa nema ni potrebe, a neki pitaju i hoće li za to morati imati minimalne tehničke uvjete.


A tu su i oni koji još nisu ni otvorili vanjski dio pa se mogućnost da gosti borave i u unutarnjem prostoru objekta pokazala spasonosna.


Među njima je i vlasnik Compass caffe bara u Starom gradu Zoran Krstačić.


Foto galerija: Sveti gradski obred Foto: Sergej Drechsler


– Zadovoljni smo što se krenulo, s nama su tu i naši stalni gosti koji su nam se vratili čim smo otvorili. U ovom objektu smo ipak 25 godina i nije bilo lako samo stati s poslom. Za sada nismo otvorili terasu, tako da pozdravljamo da se može raditi i u unutarnjem prostoru. Kao i svi, držimo se preporučenih mjera i uhodavamo, kazao je ovaj ugostitelj te dodao kako se nada da će se sve brzo vratiti u normalu.


Bit će i bolje


– Ljeto ide, turistička smo zemlja, a činjenica je da je situacija u našoj županiji relativno dobra, tako da se nadamo i turistima, dodao je Krstačić.


Odluku da se može raditi i u unutarnjem prostoru pohvalio je i Radovan Adžić, vlasnik najstarijeg caffe bara u Rijeci – Premiera, ističući kako je sretan što može raditi.


– Što reći prvi dan nakon otvaranja, nego jednostavno, sretan sam da ponovo radimo! Što više reći? I da, iako sam u ovom poslu godinama, danas imam tremu kao da mi je ovo prvi dan na poslu uopće. Što se tiče mjera, uhodavamo se, dezinficiramo stolove redovito, postavili smo dezinficijense za goste, čak i rukavice koje mogu koristiti. Ima nekih novih pravila, ali kao i svi, ispunjavamo sve što je potrebno jer zdravlje i sigurnost su nam na prvom mjestu, kazao je ovaj ugostitelj, pokazujući i na novi razmještaj stolova. Pitamo koliko kapaciteta je izgubio smanjenjem broja stolova s obzirom na mjeru da među stolovima mora biti razmak od metar i pol.


– Negdje 30 do 40 posto, no ponavljam, velika nam je olakotna okolnost da se može raditi i u unutarnjem prostoru. Mi smo tu, što se terase tiče, dosta i ograničeni prostorom i nemamo se baš kamo proširiti, dodao je ovaj ugostitelj. A među prvim gostima koji su stigli u Premier bio je i Davor Imširović.


– Ma stalni sam gost i makar bila kiša, stigao sam ovamo popiti svoju kavu. Gostiju nema puno, vjerujem da će idući tjedan, kada se ljudi malo naviknu i opuste, biti više, zaključio je ovaj gost.


Konačno prodisali


Oni koji su prvi stigli srknuti kavu u omiljenom kafiću u Zagrebu, na dan kad su mjere popustile još taman toliko da se u kafiće može, nisu krili svoju sreću. Zagrepčani su pritom imali sreće i s vremenom, jer ako je jutrom i davalo na kišu, kroz dana je zasjalo sunce tako da na špici sve izgleda skoro pa normalno. Odnosno, ako i nije to bilo ono staro normalno, a nije, novo normalno se ukazalo u punom sjaju, a to hoće reći da su stolovi bili na propisnoj udaljenosti jedan od drugog, da su konobari nosili maske i rukavice, da su se stolovi dezinficirali i da su gosti bili, manje-više, strpljivi. Ali, navalili nisu. Makar, guštali u kavi jesu, recimo pred Pifom.


– Kakav je okus prave kave na terasi nakon ohoho dana? – pitamo Mirnu Bojić koja je pauzu od posla iskoristila, dakako, za kavu.


– Dobra, dobra. Rijetko idem do centra, ali kad dođem, sjednem u Pif. Tu mi se konobar uvijek osmjehne kao da me poznaje, a to je danas rijetkost, na to će ona, taman da se složimo kako nam je nedostajala kava, ali i kontakt, onaj ljudski.


Malo dalje, na Cvjetnom trgu, Zlatko Puntijar, poznati zagrebački ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Zagreb, odjenuo je svečanu odoru iz 18. stoljeća pa sabljom otvorio par boca pjenušca u čast novog početka za zagrebačke ugostitelje. Veli Puntijar da će se ugostitelji držati svih zadanih mjera zaštite, ali i učiniti sve da gost bude zadovoljan. No, moli i za razumijevanje dok se ne uhodamo svi zajedno i dok sve ne sjedne na svoje mjesto. A moli za razumijevanje i državu, jer grdo je bilo ne raditi, izgubili su ugostitelji poprilično i treba im dati vremena da upogone poslove. Ili, kako kaže Puntijar, svatko tko radi, taj će i zaraditi, a onda i izvršiti sve svoje obaveze. Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, pak, sažima to ovako: »Dobro je da se krenulo. Ne dišemo još punim plućima, ali malo dišemo.«



Punim plućima će, primjerice, u srijedu prodisati restoran Theatrium by Filho, čim se na terasi nađu novi stolovi. Veli nam chef Filip Horvat da će se ponuda mrvu prilagoditi stanju, ali i to da upita već ima i da ljudi jedva čekaju pohoditi restorane, gotovo koliko je i on jedva čekao da se da zeleno svjetlo za otvaranje.


Lijepe žene


Njih sedam lijepih žena u onim najboljim godinama ulovile su hlada u dvorištu Arheološkog muzeja. Ovo im je prva kava nakon dužeg vremena, makar su se uredno svo ovo vrijeme čule, ako ne i gledale preko svih dostupnih čuda tehnike. Lako što ih je lijepo vidjeti, već ih je lijepo i čuti. Grohotom se one smiju baš kao da korone nikada nije ni bilo, niti će je biti. Pritom hvale i Rijeku, bile su dolje neke od njih za otvaranja projekta EPK, pa im je žao što je korona to zaustavila. A kakva je ova prva kava!?


– Najbolja! I nije to u Zagrebu samo kava, to vam je navika, stil života! – u glas će njih sedam.


Tako je nekako bilo u centru Zagreba prvog dana novog početka za kafiće i restorane. Slična atmosfera i u ostalim gradskim četvrtima. Novi režim i stare navike. U C-bloku, a to je autoru ovog teksta poprilično važno, kava je ona stara, posada ona stara, i sve su novine tu! Gušt je novine listati gotovo koliko i kavu piti, gušt toliki da se ‘povratku’ u novo normalno nazdravilo pelinkovcem. A što se posla tiče, u pravu je društvo iz C-bloka; jesmo li se vratili na staro, vidjet će se tek za tjedan dana, ako ne i ona vazda ključna dva.


Dozvoljeno korištenje zajedničkih novina


Jutarnju kavu na terasi mnogi ne mogu zamisliti bez omiljenog štiva – novina. Dobra vijest je da su jučer ipak ažurirane preporuke pa tako više nema zabrane korištenja zajedničkih novina, časopisa i drugih tiskovina u ugostiteljskim objektima. Dakle, kavica i novine opet idu skupa. Dodajmo i da su u Međunarodnom udruženju za novinske medije (INMA) ukazali kako nije bilo potvrđenog slučaja da su tiskane novine ili magazin prenijeli virus COVID-19.