Financijsko izvješće

Kako su poslovale stranke: SDP u plusu šest, a HDZ u minusu 10 milijuna kuna

Hina

ZAGREB SDP je ove godine uspio na vrijeme objaviti financijsko izvješće za prethodnu godinu nakon što su tu prethodne dvije godine prekoračili rokove kad je ta obveza u pitanju. Kako su lani kažnjeni sa 610 tisuća kuna, a u 2013. nekoliko dana kašnjenja koštalo ih je pet milijuna kuna, SDP-ovci su ove godine svoje izvješće o financijama za prošlu godinu objavili prije isteka zakonskog roka.  

  Iz njega je vidljivo da je glavna stranka Kukuriku koalicije u 2014. godini imala prihode od 39,4 milijuna kuna, što je 1,4 milijuna kuna manje nego godinu dana ranije. Ipak, SDP je godinu završio sa 6,14 milijuna kuna »dobiti« odnosno toliko su njihovi prihodi bili veći od rashoda, koji su u prošloj godini iznosili 33,25 milijuna kuna.


   Najveći dio prihoda SDP je ostvario iz državnog i lokalnih proračuna i to 33,94 milijuna kuna, što znači da 86 posto njihovih prihoda stiže iz proračuna. Od stranačkih članarina i članskih doprinosa prikupili su 2,17 milijuna kuna. To je gotovo trećina manje nego godinu dana ranije. Tako od članarina SDP ubire oko pet posto svojih prihoda. Na troškove zaposlenih SDP je potrošio 6,36 milijuna kuna.


Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) prošlu godinu završila je s manjkom većim od 10 milijuna kuna, odnosno prihodi stranke bili su 32,75 milijuna kuna, a rashodi 42,81 milijuna kuna, navodi se u Financijskom izvješću HDZ-a za 2014. godinu.




U odnosu na 2013. smanjeni su stranački prihodi za oko 7,2 milijuna kuna i to, kako stoji u izvješću, zbog smanjenja naknade troškova izborne promidžbe za Europski parlament te od jedinica lokalne uprave i samouprave koje nisu, kao u 2013. izvršile naknadu troškova izborne promidžbe prema ostvarenom rezultatu.


U 2014. povećani su prihodi od stranačkih članarina za više od 735 tisuća kuna i sada iznose 3,2 milijuna kuna, navodi se u Fonancijskom izvješću HDZ-a.


Također, povećane su i tekuće donacije u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od oko 4 milijuna kuna, i to zbog održavanja predsjedničkih izbora, izbora za Europski parlament, prijevremenih lokalnih izbora te donacija za stradale u poplavama.


Prema Financijskom izvješću koji je potpisao glavni tajnik stranke Milijan Brkić, HDZ je u 2014. smanjio troškove promidžbe, informiranja i reprezentacije u odnosu na prethodnu godinu. Za plaće je izdvojeno nešto više od 2,1 milijun kuna, za prekovremeni rad više od 176 tisuća kuna a tu su i „dvije plaće u naravi“, koje se odnose na dvoje zaposlenika za korištenje službenih automobila u vremenu od 24 sata u ukupnom iznosu većem od 22 tisuće kuna.


Manjak prihoda u iznosu od 10,06 milijuna kuna i prenesenog manjka prihoda iz 2013. godine u iznosu od 1,35 milijuna kuna, bit će pokriven u idućim razdobljima, a do manjka je došlo zbog održavanja Predsjedničkih izbora, izbora za zastupnike u Europski parlament, te prijevremenih lokalnih izbora u gradovima, općinama i županijama, zaključuje se u HDZ-ovom izvješću.


Puno veći doprinos članova stranačkoj blagajni, nego što je to slučaj kod dvije vladajuće stranke, ima HNS. Od 10,245 milijuna kuna njihovih prošlogodišnjih prihoda, od članarina i članskih doprinosa skupili su 1,717 milijuna kuna, što je 16,76 posto ukupnih prihoda. Ta je stranka godinu završila u plusu od gotovo 202 tisuće kuna.


   Hrvatski laburisti lani su imali 3,575 milijuna kuna prihoda


HDSSB je prošlu godinu također zaključio s minusom, i to od 379 tisuća kuna. Stranka je, naime, uprihodila 3,1 milijun kuna, a potrošila 3,5 milijuna.


Manji su prihodi koji u stranačku blagajnu stižu temeljem posebnih propisa, dakle ovise o broju zastupničkih i vijećničkih mandata, u 2013. S tih je osnova knjiženo 3,4 milijuna, a lani 2, 9 milijuna.


Manje je novaca stiglo i od donatora, 166 tisuca kuna, u odnosu na 532 tisuće u 2013. godini. Na listi donatora je njih 462, a uplaćivali su uglavnom po nekoliko stotina kuna.


Kao i druge stranke, i HDSSB se u ovoj godini sprema za parlamentarne izbore, a za tu je namjenu stranka planirala utrošiti oko 900 tisuća kuna, navodi se u Financijskom izvješću HDSSB-a.