Pregovori o ukidanju dvostrukog nameta

Kako rasteretiti liječnike primarne zaštite? Plaćaju koncesiju kao da ne liječe, već vade pijesak

Ljerka Bratonja Martinović

Liječnici traže povratak na model privatne prakse u kojoj je liječnik u ugovornom odnosu s osiguravateljem / Snimio Denis Lovrović

Liječnici traže povratak na model privatne prakse u kojoj je liječnik u ugovornom odnosu s osiguravateljem / Snimio Denis Lovrović

Varga sa županima pregovara o zahtjevu liječnika da ih se oslobodi dvostrukog plaćanja,  u igri je nekoliko opcija, među kojima i  snižavanje cijena zakupnina ispod tržišne razine



ZAGREB  Zahtjev liječnika primarne zdravstvene zaštite da im se ukinu koncesijske naknade koje su prisiljeni plaćati uz zakupninu za ordinacije u kojima rade, bit će uskoro riješen, najavljuju iz Ministarstva zdravlja i Hrvatske zajednice županija. Pregovori o modelu plaćanja koji bi liječnike rasteretio dvostrukog nameta traju, a u igri je nekoliko opcija, među kojima i snižavanje cijena zakupnina ispod tržišne razine.


Simboličan iznos


Vargino ministarstvo, naime, pregovara sa županijama o modelu kojim bi se liječnike rasteretilo dvostrukog davanja za prostor u kojem rade. Ustavni sud lani je, podsjetimo, ukinuo zakonsku odredbu koja je obvezivala županije da preko domova zdravlja novac od koncesijskih naknada u iznosu od 1.250 kuna mjesečno reinvestiraju u primarnu zaštitu, domovi zdravlja počeli su naplaćivati najam prostora i opreme od liječnika koncesionara, a Ministarstvo financija počelo je inzistirati na tome da se zakupcima, makar to bili i liječnici, naplati puna tržišna cijena prostora.


– Od Ministarstva zdravlja tražili smo ukidanje koncesijskih naknada, jer smatramo da koncesija u zdravstvu nije potrebna. Radi se o djelatnosti od velikog značaja, za razliku od, recimo, eksploatacije pijeska ili neke druge gospodarske djelatnosti. Umjesto toga, tražimo povratak na model privatne prakse u kojoj je liječnik u ugovornom odnosu s osiguravateljem – objašnjava Ines Balint, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM). Ako koncesije već moraju ostati u zakonu, tada bi one morale biti simbolične i iznositi jednu kunu, a ako zdravstvena administracija smatra da trebaju ostati kakve su danas, tada iznos koncesijske naknade i zakup treba ukalkulirati u hladni pogon, smatraju u KoHOM-u.  





Situacija na terenu danas je krajnje šarolika, a troškovi zakupa od županije do županije višestruko se razlikuju. Neki koncesionari plaćaju koncesijsku naknadu bez PDV-a, neki s PDV-om, a u nekim županijama zakupcima su domovi zdravlja odredili tržišne cijene zakupa. Neki domovi zdravlja uopće ne naplaćuju zakup, a drugi retrogradno od liječnika potražuju zakup za čitavu godinu, zbog čega su pokrenuti i sudski postupci.



Zagreb ili Hvar


Ministarstvo zdravlja pregovara sa županima o načinima mogućeg rasterećenja, a u Hrvatskoj zajednici županija (HZZ) kažu kako su spremni prihvatiti neki od ponuđenih modela.


– Razumijemo poziciju liječnika, definitivno trebamo pomoći jedni drugima u interesu pacijenata i bolje zdravstvene zaštite, pa će županije izaći ususret koliko mogu – kaže Tomislav Tolušić, predsjednik HZZ-a. Ministarstvo im je, kaže, dalo neke prijedloge koje još razmatraju, a ključ problema vide u obvezi koju im nameće Ministarstvo financija, da od liječnika naplaćuju tržišne cijene zakupa.


– Nije isto biti liječnik u Zagrebu ili na Braču i nije u redu naplaćivati im tržišne cijene prostora. Na to smo prisiljeni, jer u protivnom riskiramo plaćanje kazni poreznicima, upozorava Tolušić koji najboljom opcijom smatra mogućnost naplate ispod tržišnih cijena zakupa.


– Ako nam ministarstvo zdravlja pomogne ulaganjima u zdravstvo, količina novca ostaje ista, samo ćemo je preraspodijeliti – zaključuje Tolušić.