Kriza ga nije dotakla

Kako je šef propalog Uljanika uspio izgraditi vilu 20 metara od mora? Prepisao je na oca i iznajmljuje je za masne pare

P. N.

Vila Giannija Rossande u Pješčanoj uvali / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Vila Giannija Rossande u Pješčanoj uvali / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Vila koju je nazvao Sail  ima četiri spavaće sobe, pet kupaonica i bazen od 45 kvadrata, a dovršena je tek nedavno. Vila se od prije mjesec i nešto dana iznajmljuje turistima, i to po cijeni od 4949 eura, odnosno 36.797 kuna tjedno



Kako je 50-godišnjem šefu Uprave Uljanika Gianniju Rossandi pošlo za rukom dobiti dozvolu za izgradnju luksuzne vile koja je svega 20-ak metara udaljena od mora u Pješčanoj uvali kod Pule, i to u zaštićenoj zoni?, pita se portal Index.


Ako pitate načelnika Općine Medulin Gorana Buića, dozvola nije trebala biti izdana jer nije sukladna prostornom planu. Ako pitate građevinsku inspekciju Ministarstva zaštite okoliša, oni bi možda i reagirali, ali je lokalna vlast izdala sve dozvole.


A što se tiče centra IDS-ovske moći, Istarske županije, po njima je sve jasno jer je Rossanda zatražio dozvolu “na vrijeme”. No krenimo redom.


Gianni Rossanda, Uljanik, Snimio Milivoj MIJOŠEK


Gianni Rossanda, Uljanik, Snimio Milivoj MIJOŠEK





Rossanda je u vrijeme najveće krize brodogradilišta Uljanik koja je kulminirala prosvjedima i štrajkom, izgradio luksuznu vilu s bazenom svega dvadesetak metara od morske obale, čija se vrijednost danas procjenjuje i do pola milijuna eura.


Vila koju je nazvao Sail  ima četiri spavaće sobe, pet kupaonica i bazen od 45 kvadrata, a dovršena je tek nedavno. Vila se od prije mjesec i nešto dana iznajmljuje turistima, i to po cijeni od 4949 eura, odnosno 36.797 kuna tjedno.


Kućica je ispala vila, a skroman kredit ispao onaj od 2,2 milijuna kuna


“Kuću gradim kao što gradi većina ljudi, kreditom koji sam dobio pod uvjetima kao i drugi, i ne znam ni je li mi najmudrija odluka krenuti u to s 50 godina”, rekao je Rossanda početkom godine za Glas Istre da bi se otkrilo da je kod Privredne banke Zagreb podigao kredit u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna, što si baš i ne može priuštiti većina Hrvata.


Isto tako Rossanda je najavljivao malu kuću na zemlji svojih pradjedova, da bi to na kraju ispala vila. Uvidom u katastar vidljivo je da je kuća šefa Uprave Uljanika prepisana na njegova oca Ferruccia Rossanda.


No zanimljivo je da su pravo građenja upisali u siječnju prošle godine, a do tada na dvije parcele, na kojima je sada vila, nije bilo objekata. U “urbanističkom planu uređenja Pješčana uvala – građevinsko područje naselja” iz 2016. godine stoji kako se u pojasu do 70 metara od obalne crte “ne može graditi nova pojedinačna ili više građevina, osim građevina komunalne infrastrukture i podzemnih energetskih vodova”.


Podsjetimo kako je nova Rossandina vila udaljena nekoliko desetaka metara od mora, točnije 40 metara na najudaljenijem mjestu.


Načelnik Medulina: Dozvola nije trebala biti ni izdana


“Mišljenja smo da dozvola nije trebala biti izdana jer nije sukladna prostornom planu i s istom nismo bili suglasni”, kažu nam iz Općine Medulin odgovarajući na upit kako je šef Uprave Uljanika mogao graditi objekt u zaštićenom dijelu.


Naglasimo kako je u Općini Medulin, gdje je izgrađena Rossandina vila, na vlasti nezavisna lista na čelu s Goranom Buićem. Iz te Općine otkrivaju nam kako Istarska županija, koja je na kraju izdala dozvolu za Rossandinu vilu, tu Općinu nije ni pitala o osnovnim uvjetima iako su to bili obavezni učiniti.


“Građevinske dozvole za objekte koji se nalaze na području općine Medulin izdaje Istarska županija, Upravni odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu)samoupravu, prostorno uređenje i gradnju, na adresi Riva 8, Pula. Općina Medulin se u postupku izdavanja akata za gradnju očituje o uvjetima priključenja, ali u ovom slučaju nismo upitani ni za taj dio postupka”, kažu nam iz Općine Medulin.

Upit o tome kako je bilo moguće dobiti dozvolu za gradnju u zaštićenom pojasu poslali smo i resornom Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Kažu nam da je građevinska inspekcija zaprimila 23. svibnja prošle godine prijavu nadležnog županijskog ureda za graditeljstvo te da nije bilo osnova za pokretanje inspekcijskog postupka.