Ledeno doba

Kako je hladno: Riječani pod kapama na temperaturnim minusima

Sanja Gašpert

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Cijelu Hrvatsku jučer je zahvatilo ledeno doba, a zanimljiv je meteorološki podatak da su u noći s četvrtka na petak svi hrvatski gradovi bili u temperaturnom minusu, osim Palagruže, gdje su mjerena dva stupnja Celzijeva. Minusi su, dodatno pojačani orkanskom burom, »vladali« i tijekom cijelog jučerašnjeg dana, pa je u Rijeci jučer u 14 sati bilo minus 0,2 stupnja, najhladnije je bilo na Biokovu (Sv. Jure), gdje je zabilježeno čak -19.4 stupnja, na Zavižanu je bilo minus 18.2, a najtoplije je u 14 sati zabilježeno na Prevlaki, gdje je temperatura zraka u 14 sati bila 1,1 stupanj Celzijeva. Na svim mjernim stanicama Gorskog kotara jučer ujutro zabilježeni su dvoznamenkasti temperaturni minusi. U Crnom Lugu i Delnicama temperatura je bila -10, na Pargu kod Čabra -11, a u naselju Stari Laz živa se u termometru spustila do -13°C. Osjet hladnoće dodatno je pojačavao jak vjetar pa se tako jučer u Rijeci malo tko van kuće usudio izaći bez kape i šala.


– U Rijeci je u petak ujutro izmjereno minus pet stupnjeva, temperature u Gorskom kotaru bile su od minus jedanaest do minus pet stupnjeva. Možemo reći da su to temperature zraka koje su ispod prosjeka za ovo doba godine, međutim, takvih, ali i jačih hladnoća, već je zabilježeno prije, tako da ne možemo govoriti o temperaturnim rekordima. Danas će biti još hladnije pa će tako u Rijeci ujutro biti oko minus šest, ali krajem dana krenut će na malo toplije. Ipak, temperaturni minusi pratit će nas sve do utorka, kada kreće malo toplije vrijeme, kaže Danijela Vlašić, meteorolog Pomorsko-meteorološkog ureda Rijeka. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vrijeme u Hrvatskoj u subotu će biti većinom sunčano, od nedjelje promjenljivo oblačno, ponegdje u unutrašnjosti sa snijegom, osobito u Lici.



– Vjetar na kopnu bit će slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni, u subotu još mjestimice jak. Na Jadranu će u subotu biti još umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, koja će od nedjelje oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura kretat će se od između -15 i -10 stupnjeva, u gorju moguće i malo niža, a u ponedjeljak u zapadnim područjima malo viša. Na Jadranu će najniže vrijednosti biti od -8 do -2, a u ponedjeljak malo više. Najviša dnevna na kopnu bit će od -5 do 0, a na Jadranu između -3 i 3, u nedjelju i posebno u ponedjeljak malo viša, ističu u DHMZ-u.