Mali, ali važan grad

Kako je Metković postao jedna od najžešćih i najvažnijih političkih bojišnica u Hrvatskoj

Dražen Ciglenečki

Metković, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Metković, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Odjednom je HDZ-u Metković, kao utvrda Mosta, iznimno važan. Njihov Branko Bačić non stop je u Metkoviću, a premijer Plenković je u nedjelju došao s takvim osiguranjem kao kad se, kako kaže naš Nikola Grmoja, otvara američko veleposlanstvo u Kabulu, naglašava Mostova gradonačelnica Metkovića



Metković ima tek nešto više od 16 tisuća stanovnika i ni u maloj Hrvatskoj nije među 20 gradova po broju stanovnika. Stoga nikad nije bilo previše važno tko je na vlasti u Metkoviću.


No, postalo je jako bitno tko će u tom gradiću pobijediti na predstojećim lokalnim izborima, naročito nakon što je premijer Andrej Plenković izbacio iz Vlade Most, koji je potekao upravo iz Metkovića.U HDZ-u se nadaju da bi preuzimanjem vlasti u Metkoviću iščupali političke korijene Mosta i da bi zatim stranci Bože Petrova neminovno slijedilo propadanje.


Zato je borba za Metković vrlo žestoka.HDZ-ov kandidat za gradonačelnika je Dalibor Milan i on je u finišu kampanje objavio upozorenje biračima da Most više ništa ne može učiniti za Metković, jer više nisu dio državne vlasti.




»Oni ne mogu za Metković više ništa napraviti. Ali, kad sutra ja postanem gradonačelnik, kad naš Nikola Dobroslavić ostane župan, a na vlasti smo u državi, uspostavit ćemo vertikalu vlasti. Imam čvrsta obećanja na najvišoj državnoj razini da će se Metkoviću pomoći«, izjavio je Milan za Večernji list. 


Njegove riječi sugeriraju da je Plenkovićevoj vladi do Metkovića stalo samo ako gradom upravlja HDZ i da će mu  okrenuti leđa u slučaju da gradonačelnica i dalje bude mostovka Katarina Ujdur.Kad smo Milana pitali namjerava li Vlada doista diskriminirati Metković ako Most zadrži vlast, malo je ublažio svoje tvrdnje.– Most je imao apsolutnu vlast u gradu, a bili su i na vlasti u državi. Svejedno nisu uspjeli ništa napraviti za Metković.


Kao gradonačelnik ja neću vrijeme provoditi u Metkoviću nego u Dubrovniku, Zagrebu i molit ću za projekte da se nešto napravi za Metković.


Istina, Vlada će pomagati svakome, nema političke diskriminacije, ali smatram da ću ja, ako budem na vlasti, lakše doći do Zagreba nego Most, jer sva su ministarstva HDZ-ova. Vrata će se meni lakše otvarati, ističe Milan.


Mostova kandidatkinja, aktualna gradonačelnica Katarina Ujdur nije, kaže, iznenađena Milanovom predizbornom porukom. – Vlada daje svojima, tako misli on i svi u HDZ-u. Milan to shvaća strogo stranački, ako ću ja biti gradonačelnik, Vlada će pomoći Metkoviću, u suprotnom neće. Uostalom, HDZ-ovac Nikola Dobroslavić je župan dubrovačko-neretvanski i nikad se nije sjetio Metkovića.


Žalosno je to, ali takva je realnost. Kaže jedan moj prijatelj u šali da bi oni koji imaju vlast u državi trebali automatski dobiti vlast i u svim gradovima i općinima, pa se tada ne bi pazilo tko je čiji, rekla nam je Katarina Ujdur, koja negira da Most nije ostavio nikakvog traga u Metkoviću.


U tijeku su u gradu, tvrdi, radovi vrijedni 20 milijuna kuna.  


– Odjednom je HDZ-u Metković, kao utvrda Mosta, iznimno važan. Njihov Branko Bačić non stop je u Metkoviću, a premijer Plenković je u nedjelju došao s takvim osiguranjem kao kad se, kako kaže naš Nikola Grmoja, otvara američko veleposlanstvo u Kabulu, naglašava Mostova gradonačelnica Metkovića.