Pravda?

Kako je HDZ-ov ministar pokazao da je jači od pravne države

Jagoda Marić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Kada je Ministarstvo okoliša za ravnateljicu NP-a Krka imenovalo Nelli Slavicu, nisu očekivali da će njena protukandidatkinja dr. Ljiljana Zmijanović biti uporna u traženju svojih prava



ZAGREB – U postupak imenovanja ravnateljice Nacionalnog parka Krka uključio se i Državni inspektorat pa je Nelli Slavici, koja je u manje od godinu dana dva puta imenovana na tu dužnost, a jedno je vrijeme bila i vršiteljica dužnosti, ponovo ugrožena pozicija.


Državni inspektorat dao je za pravo njezinoj protukandidatkinji Ljiljani Zmijanović koja još od veljače prošle godine nastoji dokazati da bi ona bila puno bolji izbor od Slavice te da je kao doktorica znanosti i nezaposlena braniteljica trebala imati prednost pri zapošljavanju. S druge strane Ministarstvo zaštite okoliša cijelo vrijeme inzistira na svom izboru.


Državni inspektorat u svom je rješenju iz prosinca prošle godine usvojio zahtjev Ljiljane Zmijanović i utvrdio je da joj je povrijeđeno pravo na prednost pri zapošljavanju sklapanjem ugovora sa Slavicom. Dodaju i da je njihovo rješenje »valjan razlog za otkaz ugovora o radu čijim je sklapanjem podnositelju zahtjeva (Ljiljani Zmijanović) ugroženo pravo prednosti pri zapošljavanju«.




Cijela saga započela je u veljači prošle godine, kada je Slavica postavljena na čelo NP-a Krka. Tu je odluku Zmijanović osporavala na Upravnom sudu u Splitu jer je smatrala da su joj »grubo prekršena prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja«, te da je kao doktorica znanosti više kvalificirana za taj posao.


Sud usvojio zahtjev


Upravni sud usvojio je njezin zahtjev, poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 7. veljače 2019. o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Nakon tog rješenja Ministarstvo je privremeno u srpnju Slavicu imenovalo vršiteljicom dužnosti, ali je do kraja mjeseca donijelo rješenje po kojem je Slavica i u ponovljenom postupku imenovana ravnateljicom.



Objašnjavali su tada da presudom nije poništen natječaj, nego samo imenovanje Nelli Slavice te da je tako prema uputi Upravnog suda u Splitu odluka o imenovanju novog ravnatelja Nacionalnog parka Krka vraćena na početak, odnosno da nije trebalo biti ponovnog raspisivanja natječaja za to radno mjesto, samo novi izbor kandidata koji su se javili na taj natječaj.


U Ministarstvu se ponovo okupilo Povjerenstvo za provođenje natječaja za imenovanje ravnatelja i ministru Tomislavu Ćoriću podnijelo Izvješće o provedenom javnom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja, pa je ministar ponovo Slavicu imenovao na tu dužnost i to na četiri godine.


Ročište u veljači


Zmijanović se nakon toga obratila Državnom inspektoratu, koji je pak donio pravomoćno rješenje po kojem bi NP Krka trebala raskinuti ugovor sa Slavicom, ali po svemu sudeći i na to je rješenje uslijedila žalba. Uz to, Zmijanović je ponovo pokrenula proces i na Upravnom sudu u Splitu u kojem bi se prvo ročište trebalo održati u veljači.


Na pitanje što očekuje od spomenutog rješenja, Zmijanović nam je jučer rekla da je to teško reći jer to nije prva odluka donesena u njezinu korist, ali da se ona više ne bori za poziciju ravnateljice, niti očekuje da bi na to mjesto mogla biti imenovana kad je krenula protiv resornog ministra i Ministarstva.


– Ovo je moje zalaganje za pravnu državu. Poručuju nam kako pojedinci ne smiju uzimati zakon u svoje ruke, ali kakvog smisla ima ta poruka kad je zakon u svoje ruke uzeo ministar Ćorić.



Odustati neću jer se zalažem za to da se poštuje zakon, ali ne zbog tog mjesta ravnateljice jer sigurno ne bih išla ovako protiv odluka Ministarstva i ministra da mi je cilj ta fotelja. Pa, ja se godinu dana bavim pravnim stvarima umjesto da se bavim onim za što sam se školovala, kazala nam je Zmijanović.


Ministar Ćorić jučer nije želio komentirati najnoviju epizodu u sapunici o imenovanju ravnateljice NP Krka u koju su osim resornog ministarstva uključeni sudovi i inspektorat.


Dvije stranke, dvije zastave


Na primjedbu da dio članova HDZ-a komentira sukob oko mjesta ravnatelja kao sukob različitih struja u HDZ-u, jer su i ona i Slavica članice te stranke, Zmijanović govori da sigurno o tome nije riječ te ponavlja da ne bi išla u sudski sukob s Ministarstvom, a onda i s Vladom da očekuje nešto zato što je HDZ-ovka.


Njezina je protukandidatkinja postala poznata kao osoba koja je imala dvije stranačke iskaznice, obje iz stranaka vladajuće koalicije HDZ-a i HNS-a. U HNS se učlanila 2003. godine, a HDZ-ovu iskaznicu ima od 2007. godine. Iz HNS-a je izašla tek u veljači 2019. godine.