Bitka s listama čekanja

Kako da djeca ne čekaju pola godine na kardiološki pregled?

Ljerka Bratonja Martinović

 Rekorder u duljini čekanja na prvi pregled dječjeg kardiologa bolnica je u Slavonskom Brodu, gdje se male pacijente naručuje tek za veljaču 2015. godine



ZAGREB  Već u prva tri dana nakon što je HZZO uveo mogućnost otkazivanja narudžbi na bolničke preglede i pretrage na jednom mjestu, 60 pacijenata otkazalo je pretragu na koju su bili naručeni. HZZO je po nalogu ministra zdravlja Siniše Varge preuzeo upravljanje listama čekanja, a jedan od prvih poteza je češljanje je listi i traganje za pacijentima koji su za istu pretragu istodobno upisani na listu čekanja u dvije ili više bolnica. 


Službenici HZZO-a provode detaljnu analizu po bolničkim odjelima, a najprije provjeravaju liste čekanja za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i kardiologiju. Stanje na odjelima pedijatrijske hematologije i onkologije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci relativno je dobro, a pacijenti na prvi pregled dolaze na red za najdulje dva tjedna. U Slavonskom Brodu, međutim, na prvi se pregled hematologa čeka čak mjesec dana. Djeca koja moraju kardiologu u daleko su nepovoljnijoj situaciji: na prvi pregled dječjeg kardiologa u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj čeka se čak 194 dana ili više od pola godine, a stanje nije puno bolje ni na Rebru, gdje se na isti pregled čeka 167 dana. I u KBC-u Rijeka čeka se gotovo pola godine, jer se male kardiološke pacijente naručuje tek za prosinac, dok se najmanje, svega pet dana, na pregled kardiologa čeka u dubrovačkoj bolnici. Rekorder u duljini čekanja na prvi pregled dječjeg kardiologa bolnica je u Slavonskom Brodu, gdje se male pacijente naručuje tek za veljaču 2015. godine. U HZZO-u nemaju egzaktne podatke o tome koliko dugo djeca čekaju na hematologiji, kardiologiji i onkologiji u svim hrvatskih bolnicama. Te su im liste čekanja, kažu, prioritet, kako bi se djeci omogućilo da što brže dobiju potrebnu liječničku pomoć.  


Prema procjenama HZZO-a, s lista čekanja provjerom svih pacijenata moglo bi otpasti i do 10 posto naručenih, jer je dvostruko upisanih na listama čekanja, procjenjuju, između pet i 10 posto. U sljedećih nekoliko mjeseci djelatnici HZZO-a zvat će pacijente radi brisanja duplih narudžbi ili preusmjeravanja u druge bolnice gdje bi mogli prije doći na red. Oni koji inzistiraju na bolnici koju su sami odabrali, izdvojit će se s liste čekanja. 




– Svaki pacijent kojem bolnica ili HZZO ponudi preusmjeravanje u drugu ustanovu gdje će prije doći na red može odbiti takvo preusmjeravanje ako želi pregled kod određenog doktora specijaliste. Ta se osoba više neće voditi na listama čekanja, već pod posebnom kategorijom – tumače u HZZO-u.  


Ovo nije prvo češljanje lista čekanja u bolnicama: nešto je slično na početku svog mandata proveo i HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović, koji je liste skratio prebacivanjem dijela pacijenata privatnicima, ali nije uspio srezati duplo naručivanje. 


Rajko Ostojić uspio je donekle ubrzati primanje pacijenata e-naručivanjem, ali su efekti bili kratkog daha. 


Procjene su da čak 20 posto pacijenata ne dođe na naručenu pretragu, a zauzimaju mjesto onima koji trebaju liječničku pomoć. U HZZO-u su stoga pojednostavili način otkazivanja narudžbe, pozivom na Bijeli telefon (0800 79 99) ili na e-mail [email protected]. Kada će se, i za koliko, liste čekanja smanjiti, znat će se tek za nekoliko mjeseci, kad HZZO dovrši analizu lista čekanja po bolnicama, kažu u Direkciji HZZO-a. Već bi otkrivanjem dvostruko upisanih pacijenata liste mogle biti kraće za 20 posto.