Saborski zastupnik romske manjine

Kajtazi: Bandić netom prije izbora manipulira najsiromašnijima u društvu

Hina



Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi ustvrdio je u ponedjeljak u otvorenom pismu premijerskom kandidatu koalicije »Za premijera«, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da netom prije izbora i prvi dan škole manipulira najsiromašnijima u društvu u svrhu ostvarivanja političkih ambicija te razbija jedinstvo romske zajednice.


»Obraćam Vam se kako bih javno osudio Vaše neodgovorno ponašanje, razbijanje jedinstva romske zajednice i zloupotrebu proračunskog novca građana Zagreba u svrhu ostvarivanja političkih ambicija Vas i Vaših suradnika«, stoji u Kajtazijevom otvorenom pismu zagrebačkom gradonačelniku.Podsjeća da je zagrebačka Gradska skupština na Bandićev prijedlog, samo jedanest dana prije parlamentarnih izbora, usvojila nekoliko, kako ističe, kontroverznih odluka, a među kojima je i Prijedlog zaključka o osiguravanju besplatnih udžbenika u osnovnim i srednjim školama za pripadnike romske nacionalne manjine za školsku godinu 2016. / 2017.

Podsjeća i da je dio članova Gradske skupštine odmah potom napustio sjednicu, upozoravajući ga da to ne čini jer su prepoznali njihovu protuzakonitost i stvarnu svrhu. »Pored toga, jasno se raspoznaje i njihov kratkoročni efekt, a poznato Vam je da je moj cilj dugoročno rješavanje pitanja romske zajednice«, navodi Kajtazi.


Ističe da je vijest o navodnim »besplatnim udžbenicima« odjeknula u romskoj zajednici, ali da je odmah zatim uslijedilo veliko razočaranje, i njega osobno, ali i roditelja u romskoj zajednici.




»Iako bi bilo logično da se takva dobra odluka o besplatnim udžbenicima provede na nacionalnoj razini te da svi učenici, i to ne samo pripadnici romske nacionalne manjine, dobiju besplatne udžbenike – to se nije dogodilo. Naime, »uvjete i način isplate kao i subjekte« kojima će se izvršiti »isplata«, točkom 5. Zaključka odluke koju spominjem, »gradonačelnik uređuje posebnim aktom.« Taj posebni akt zapravo nije akt, već se radi o kandidatkinji Vaše stranke Nuri Ismailovski koja ovih dana putuje kroz romska naselja i podobnim Romima, onim najugroženijim i najpotrebitijima, ukoliko se obvežu na političku lojalnost (op.a. »uvjeti isplate«) – dodjeljuje pakete s udžbenicima (ili drugim sadržajima?) te na privatne račune pojedinaca isplaćuje sredstva građana Zagreba (op.a. »način isplate«)«, navodi Kajtazi.


Ustvrdio je da je Bandić još jednom dokazao da nije socijalno osjetljiv, već naprotiv, da najugroženije i najosjetljivije skupine, on i njegovi suradnici, koriste za stvaranje političkih podobnika. »Još jednom izazivate gnjev većinskog stanovništva prema Romima, još jednom pokušavate razbiti jedinstvo koje smo stvorili dugogodišnjim radom. U svim godinama na čelu Grada Zagreba ste imali priliku to učiniti i prije izborne kampanje, imali ste priliku zapošljavati Rome i nešto učiniti za njih, a to niste činili«.


»Za svaku dobru inicijativu ću Vas i ubuduće kao predstavnik Roma i ostalih jedanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru podržavati, ali Vas ne mogu podržati u manipuliranju i iskorištavanju mojih sunarodnjaka kratkoročnim mjerama i na način na koji to trenutno činite. Romska zajednica nije na prodaju, a u to ćemo Vas još jednom uvjeriti 11. rujna«, poručuje Kajtazi Bandiću u pismu.