Zastupnik ID-a upozorava

Kajin o privatizaciji HEP-u: Ne dopustiti bogaćenje onima koji imaju

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Ako se u to ide, onda se ne smije dogoditi da se bogate oni koji imaju. Trebalo bi odrediti, već sada, da znamo u što se upuštamo, tko to može kupovati, što će se u HEP-u privatizirati, rekao je Kajin u Hrvatskom saboru



ZAGREB Saborski zastupnik Damir Kajin (ID) u četvrtak je, navodeći da se u zadnjih tjedan dana puno govori o prodaji paketa dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP), poručio kako se ne smije dogoditi da se pritom bogate oni koji imaju.


Ako se u to ide, onda se ne smije dogoditi da se bogate oni koji imaju. Trebalo bi odrediti, već sada, da znamo u što se upuštamo, tko to može kupovati, što će se u HEP-u privatizirati, rekao je Kajin u Hrvatskom saboru.


Primjetio je da se, za sada, ni u jednom dokumentu ne govori »zapravo o prodaji« HEP-a, odnosno da bi posrijedi trebalo biti riječ o dokapitalizaciji.




»Ali, bilo bi oportuno da što prije takav jedan dokument dođe pred Sabor, pred hrvatsku javnost, da bi točno znali što će se dogoditi s jedinom preostalom ‘zlatnom kokom’ koju posjeduje hrvatska država«, naglasio je zastupnik.


Upitao se i što ostaje, ako prodamo HEP te zaključio da »ostaju šume, vode ili kao u Grčkoj otoci«.


Kajin drži da dionice HEP-a, vjerojatno, neće kupovati »niži sloj«, odnosno radnici, umirovljenici, nezaposleni, već netko od srednjeg, odnosno višeg sloja »kako bi zaradio desetak, dvadesetak ili pekosutra tridesetak tisuća kuna« .


Pritom podsjeća da po mjerilima sociologa 2, 8 milijuna građana spada u »niži sloj«, oko 600 tisuća u srednji, desetak tisuća ljudi u »viši« sloj.