Čestitke novoizabranoj predsjednici

Kajin čestitao Kolindi Grabar-Kitarović: Velika je vjerojatnost da će HDZ dobiti i parlamentarne izbore

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

»Jedan dio građana nije htio glasovati za Josipovića zbog politike Vlade Zorana Milanovića«, rekao je Kajin, dodajući kako mu je subotu visoki dužnosnik IDS-a rekao da će glasovati protiv Milanovića



PULA  Predsjednik Istarskih demokrata i saborski zastupnik Damir Kajin čestitao je na konferenciji za novinare Kolindi Grabar-Kitarović na pobjedi na predsjedničkim izborima te je zahvalio Ivi Josipoviću za ono što je učinio u pet godina mandata.


»Novoj predsjednici želim uspjeh, a Hrvatskoj prosperitet«, rekao je Kajin, dodajući da pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović otvara mnogo važnije pitanje od pozicije na Pantovčaku, a to je tko će Hrvatskom vladati sljedećih pet godina. Velika je vjerojatnost da HDZ za 11 mjeseci dobije i parlamentarne izbore, procijenio je Kajin.


Iako su građani Istre velikom većinom glasovali za Josipovića, Kajin je istaknuo da je potpora ove godine bila nešto manja nego prije pet godina.




»Jedan dio građana nije htio glasovati za Josipovića zbog politike Vlade Zorana Milanovića«, rekao je Kajin, dodajući kako mu je subotu visoki dužnosnik IDS-a rekao da će glasovati protiv Milanovića.


»Na moju primjedbu da su u pitanju predsjednički, a ne parlamentarni izbori, taj mi je IDS-ovac rekao da ruše Milanovića zbog onoga što je učinio prije dvije godine u Istri«, rekao je Kajin.


Istaknuo je da je Josipović u nedjelju u Istri dobio sedam tisuća glasova manje nego prije pet godina, kad mu je protukandidat bio Milan Bandić i kada nije imao službenu potporu IDS-a.


»Očito je da dio plaćeničke vojske u Istri sada nije podržao Josipovića«, ustvrdio je predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin.


Kajin od nove predsjednice očekuje da će voditi umjerenu konzervativnu politiku te da će se njezin i Vladin rad nadopunjavati »pa ne vjeruje u prijevremene izbore«.


Sinoćnju izjavu premijera Zorana Milanovića Kajin je ocijenio neprimjerenom.


»Možda sam prema njoj (Grabar-Kitarović) u posljednja dva mjeseca najgrublji bio ja, ali valja priznati da je osobno učinila golemu stvar, koliko god joj HDZ pomogao. Milanovićeva izjava je u trenutku takvog životnog trijumfa stoga krajnje neprimjerena, a građane treba pozvati na zajedništvo«, rekao je Kajin.


Zaključio da je Josipović trebao u izbore ići bez stranačkih predznaka i s boljom prezentacijom svojega programa.


Damir Kajin sada od Vlade očekuje »implementaciju predsjedničkog programa Ive Josipovića, korekciju izbornog zakonodavstva, reformu državne uprave, decentralizaciju i slobodu medija«.


Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić čestitao je u ponedjeljak Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi i izrazio uvjerenje da je »Hrvatska s novom predsjednicom otvorila novo poglavlje u svom razvoju«.


»Uvjeren sam i da ćete uspješno voditi našu domovinu na putu razvoja, kao i da ćete joj osigurati mjesto među najboljima, gdje i pripada. Na tom putu i mi Hrvati iz Vojvodine – Srbije, bit ćemo Vam podrška, kao što smo bili i na dan izbora«, naveo je Kuntić u pismu proslijeđenom medijima.


Vođa DSHV vjeruje i da će nova predsjednica Hrvatske ostvariti program i predizborna obećanja građanima Hrvatske,


»Vjerujem da ćete omogućiti da se i mi Hrvati izvan granica svoje matice osjećamo punopravnim građanima Hrvatske i da uživamo svoja prava, ma gdje živeli«, navodi se u čestitki koju je predsjednik DSHV Petar Kuntić uputio novoizabranoj predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović.


Tijekom predizborne kampanje Grabar Kitarović je dobila potporu DSHV-a.