Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Predsjednik Istarskih demokrata

Kajin: Referendum o kompostani treba održati s parlamentarnim izborima

Foto D. JELINEK
Foto D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2015. u 17:13 2015-04-01T17:13:04+02:00

Kajin drži i da je referendumsko pitanje koje bi glasilo: "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni 'Mala Huba' 2?" pogrešno jer ne definira da se radi o lokalnoj kompostani, o kakvoj govori prostorno-planska dokumentacija

BUZET - Nezavisni saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin rekao je na konferenciji za novinare u srijedu u Buzetu kako bi bilo bolje da se referendum o izgradnji kompostane u Buzetu održi s parlamentarnim izborima, a ne 3. svibnja, kako najavljuje buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

"S referendumom ne treba žuriti. Ako bi se održao kad i parlamentarni izbori, odluka građana bila bi vjerodostojnija jer bi u tom slučaju oko 60 posto građana Buzeta izašlo na biračka mjesta", poručio je Damir Kajin.

Kajin drži i da je referendumsko pitanje koje bi glasilo: "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni 'Mala Huba' 2?" pogrešno jer ne definira da se radi o lokalnoj kompostani, o kakvoj govori prostorno-planska dokumentacija.

On strahuje da bi se moglo dogoditi da se u kompostanu u Buzetu, kao jedinu u regiji i blizu granice, skupljaju ostatci sa šireg područja. "Neprihvatljivo je graditi regionalnu kompostanu za dio Hrvatske, Slovenije i sjeverne Italije, Buzet će tako postati deponij pilećega i purećeg izmeta. To građani ne žele", ustvrdio je Kajin, dodajući i da građani ne žele kompostanu "u srcu Buzeta".

Inače, buzetska građanska inicijativa "Za čisti grad", kojoj se pridružio i Kajin, protivi se izgradnji fermentacijske kompostane za proizvodnju organskoga humusnoga gnojiva u zoni "Mala Huba" u neposrednoj blizini grada i od Gradskog vijeća kategorički traži da odustane od te lokacije.

Gradonačelnika Žulića Kajin pita hoće li refrendum biti savjetodavni, kao na Labinštini o energentu za termoelektranu Plomin C, te hoće li grad Buzet obvezivati relativna većina.

U vezi s nedjeljnim neuspjelim referendumom na Labinštini o energentu za termoelektranu Plomin C, istaknuo je kako je učinjena ključna pogreška jer je održan u krivo vrijeme, to jest, kako je rekao, "u najgore vrijeme, kada su zgotovljene sve radnje za potpisivanje ugovora o gradnji".

"Takav referendum gotovo da nije imao smisla. Trebao je biti održan prije dvije-tri godine, u vrijeme kada je Vlada raspisala natječaj o traženju najpovoljnijeg ponuditelja za gradnju bloka C", zaključio je Kajin, dodajući kako, neovisno o tome, od Vlade traži da poštuje volju građana.

U srijedu poslijepodne se priopćenjem za javnost oglasila zagrebačka tvrtka Adria Eta, čiju su ponudu vijećnici buzetskog Gradskog vijeća prihvatili kao najpovoljniju za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2. Tvrtka tvrdi kako je fermentacijska kompostana u Buzetu siguran, ekološki poželjan i gospodarski višestruko koristan projekt.

"Fermentacijska kompostana prvi je i jedini investicijski projekt u Buzetu od 2007. godine koji zahvaljujući inovativnoj tehnologiji omogućuje korištenje biološkog otpada kao sirovine za proizvodnju visokokvalitetnog organskog gnojiva, bez negativnih utjecaja na okoliš i kvalitetu života građana," kaže se u priopćenju. Iz pogona se neće širiti neugodni mirisi a sirovine će se dopremati svega četiri puta godišnje i u strogo kontroliranim uvjetima, navodi se te ističe kako će taj projekt otvoriti 18 novih radnih mjesta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka