Konferencija za novinare

Kajin: I Istarska županija treba referendum o TE Plomin C

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Istra stoji na mjestu, druge županije nam se približavaju dok Grad Zagreb rapidno odmiče. Stajanje na mjestu od 2003. do danas Istru je koštalo 18 općih bolnica i 18 kampusa«, ustvrdio je Kajin



PULA  Saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata, Damir Kajin, izjavio je u utorak kako bi i Labinština, odnosno Istarska županija, trebala raspisati referendum o gradnji termoelektrane (TE) Plomin C, kao što je grad Ploče raspisao i u nedjelju proveo uspješan referendum o štetnosti gradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, na kojem su se stanovnici Ploča s više od 90 posto izjasnili protiv gradnje TE.


Na konferenciji za novinare Kajin se osvrnuo na studiju o »Učincima decentralizacije u Republici Hrvatskoj na ekonomski i fiskalni položaj Istarske županije«, ocjenivši da je upravo ta studija »delegitimira lokalnu vlast u Istri« te da, kako je rekao »Istra rapidno stagnira u odnosu na Istru od prije dvanaest godina«.


»Istra stoji na mjestu, druge županije nam se približavaju dok Grad Zagreb rapidno odmiče. Stajanje na mjestu od 2003. do danas Istru je koštalo 18 općih bolnica i 18 kampusa«, ustvrdio je Kajin.




Smatra da je tu štetu Istri počinila lokalna te državna vlast i to, kako je rekao, »najviše za vrijeme Ive Sanadera, koju je IDS otvoreno podržavao jer ih je ta politika štitila od progona«.


Govoreći o razlozima zaostajanja i stagniranja Istarske županije spomenuo je »kriminal, nepotizam, pogodovanje i medijsku cenzuru, odnosno medijski reket i medijsku strahovladu«.


»U Istri se sve investicije financiraju isključivo iz državnog proračuna. Lokalna samouprava u Istri raspolaže s tri milijarde kuna koje se u konačnici koriste za kupovanje izbora i opstanak na vlasti«, naglasio je predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin.