Nije tehničko usklađivanje

KUŠČEVIĆ NIJE GOVORIO ISTINU Ministarstvo uprave zaista je legaliziralo “Za dom spremni”

Tihomir Ponoš

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Sadržaj mišljenja opovrgava tvrdnju da je riječ o »čisto tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama, jer sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom i to su tehnička usklađenja«, kako je u četvrtak kazao ministar Lovro Kušćević



Ministarstvu uprave trebalo je 455 dana da dostavi Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba mišljenje na temelju kojega je taj Gradski ured mogao ovjeriti statut Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba koja je postavila ploču u Jasenovcu.


Sadržaj mišljenja opovrgava tvrdnju da je riječ o »čisto tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama, jer sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom i to su tehnička usklađenja«, kako je u četvrtak kazao ministar Lovro Kušćević.


Gradski ured za opću upravu zatražio je 9. lipnja 2016. od Ministarstva uprave mišljenje o tome mogu li se kao zakoniti ovjeravati statuti udruga koji u opisu svog pečata (grba, stijega) sadrže tekst »za dom spremni«. Za usklađenja koja proizlaze iz Zakona o udrugama iz 2014. godine Gradski ured nije tražio mišljenje Ministarstva uprave. Ministarstvo uprave u svom je mišljenju navelo da je Vlada 2. ožujka osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, a zadatak tog Vijeća je predložiti Vladi sveobuhvatne preporuke »usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratskom prošlošću te pravno reguliranje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski režimi«.




U posljednjem pasusu mišljenja navodi se »dok se predmetno pitanje sustavno ne uredi budućim zakonskim okvirom, u ovom trenutku ne postoje zapreke za odobravanje zahtjeva upisa promjena statuta udruge, odnosno za usklađivanje sa Zakonom o udrugama«. Nakon 455 dana čekanja da se sastavi mišljenje, brzina je na koncu bila važna. To mišljenje datira od 6. rujna ove godine, dakle Ministarstvo uprave donijelo ga je dan prije nego što je ploča premještena iz Jasenovca u Novsku. Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba statut UDHOS-a Grada Zagreba ovjerio je sljedećega dana, 7. rujna, a u odgovoru na naš upit iz gradske uprave izvijestili su nas da je predmetno mišljenje Gradskom uredu dostavljeno 7. rujna.


Zbog »za dom spremni« u pečatu bio je sporan i statut Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Varaždina, Varaždinske županije. Njega je nadležni ured za opću upravu zbog toga u pečatu odbio ovjeriti, nakon čega se udruga prošle godine žalila Ministarstvu uprave. Ministarstvo je žalbu riješilo u travnju ove godine i vratilo predmet na ponovni postupak. U međuvremenu i taj je statut ovjeren. No, za razliku od Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba čiji je statut, kao i svi sa Zakonom o udrugama usklađenim statutima tisuća udruga, dostupan ne mrežnim stranicama registra udruga, tog statuta tamo nema, tek napomena da je usklađen sa zakonom.