Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
18. siječnja 2019.
Od zvijezda do trnja

KRONOLOGIJA KRIZE Problemi u Agrokoru nisu od jučer. Kuhalo je više od desetljeća, eksplodiralo u siječnju

Od početka ove godine kriza se u Agrokoru iz dana u dan razotkrivala pred očima javnosti / Foto Nenad REBERŠAK
Od početka ove godine kriza se u Agrokoru iz dana u dan razotkrivala pred očima javnosti / Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2017. u 23:17 2017-10-17T23:17:28+02:00

Problemi u najvećoj hrvatskoj kompaniji sigurno nisu počeli prije deset mjeseci, jer godinama se znalo da Agrokor ima veliki dug prema dobavljačima, da ne plaća u dogovorenim rokovima, te da, uz ostalo i radi toga može kupovati kompanije u regiji, te da su kamate po kojima se koncern zaduživao daleko veće od konkurencije

ZAGREB - Problemi u najvećoj hrvatskoj kompaniji sigurno nisu počeli prije deset mjeseci, jer godinama se znalo da Agrokor ima veliki dug prema dobavljačima, da ne plaća u dogovorenim rokovima, te da, uz ostalo i radi toga može kupovati kompanije u regiji, te da su kamate po kojima se koncern zaduživao daleko veće od konkurencije. Ipak, od početka ove godine kriza se u Agrokoru iz dana u dan razotkrivala pred očima javnosti.

2. siječnja

Agencija Moody's snizila je rejting Agrokora s B2 na B3, povećali su i opasnost od bankrota, no još tada su izglede ocijenili stabilnima jer su očekivali da će Agrokor stabilizirati svoju zaradu u idućih 12 mjeseci. Agencija je kasnije još dva puta, u ožujku i travnju snizila rejting Agrokora. Četvrti put učinila je to u lipnju.

16. siječnja

Javnost doznaje da je HBOR u prosincu 2016. godine tvrtkama Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec odobrio kredite u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura.

18. siječnja

Agrokor je otkazao zajam kojim je trebao refinancirati obveze koje dospijevaju u sljedećim godinama, javnost za to doznaje nakon tjedan dana, a Agrokorove obveznice gube na vrijednosti.

26. siječnja

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je upoznat sa situacijom u Agrokoru, da ne vjeruje u bankrot jer je to po njemu i dalje dobra kompanija.

10. veljače

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov poručio je da Rusija očekuje da će Agrokor ispuniti sve svoje obveze prema ruskim bankama.

15. veljače

Ministar financija, Zdravko Marić izjavio je da je Agrokor prevelika kompanija da država na nju ne bi obratila pažnju, ali da Vlada nije ni u kakvim kontaktima s Agrokorom, da im se sama kompanija nije obratila.

24. veljače

Moody's smanjuje izglede za rejting Agrokora iz stabilnih u negativne

ožujak

Cijeli ožujak obilježila je rasprava na političkoj sceni oko sastanka Ivice Todorića s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora, Božom Petrovim u Banskim dvorima, krajem mjeseca blokirani su i računi svih Todorićevih kompanija.

23. ožujka

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je tri prijave protiv ministra financija Zdravka Marića vezane uz njegov posao u Agrokoru.

24. ožujka

Potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, najavila je kako će Vlada uskoro donijeti poseban zakon koji bi se primjenjivao samo na sistemski važne kompanije.

27. ožujka

Predsjednik Agrokora, Ivica Todorić, konačno se sastao s predstavnicima 30-ak dobavljača koje je informirao o trenutnim aktivnostima i planovima u procesu stabilizacije koncerna.

29. ožujka

Prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB, Jurij Solovjev, kazao je za Reuters da skupina kreditora Agrokora namjerava ovog tjedna potpisati »standstill« sporazum o mirovanju obveza.

30. ožujka

Iz VTB banke otvoreno progovorili o sumnjama u nepravilnosti u financijskim izvješćima Agrokora, Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Todorića.

31. ožujka

Vlada je Saboru uputila prijedlog lex agrokor.

2. travnja

Banke i Todorić dogovorili »standstill« aranžman.

4. travnja

U Zagreb je stigao Antonio Alvarez III koji bi trebao provesti restrukturiranje Agrokora.

6. travnja

Agrokorovi dobavljači prijete obustavom isporuke robe.

7. travnja

Uprava Agrokora podnijela je zahtjev za aktivaciju lex Agrokor, a Todorić poručio da sve što je stvarao 40 godina ostavlja hrvatskoj državi. Odlazi Alvarez, a standstill nikada nije realiziran.

10. travnja

Vlada imenovala Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom u Agrokoru.

travanj

Dogovara se kreditiranje Agrokora u kojem ne sudjeluje Sberbank, kao ni u onom početkom ljeta.

27. travnja

Pada Vlada Mosta i HDZ-a, Plenković na sjednici najavio razrješenje trojice Mostovih ministara jer su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

4. svibnja

Oporbi je nedostajao jedan glas za smjenu Marića. Po 75 zastupnika bilo je za smjenu i protiv nje.

ljeto

Sudski sporovi koje pokreće Sberbank protiv Agrokora.

22. rujna

Nakon pet i pol mjeseci šutnje, Todorić na svojoj internetskoj stranici optužuje Vladu da mu je otela Agrokor, nakon čega svakodnevno objavljuje optužbe na račun članova Vlade i Ante Ramljaka.

5. listopada

Izvanredna uprava Agrokora objavljuje izvješća za 2016. godinu po kojima je imovina ključnih kompanija Agrokora umanjena za 13,4 milijarde kuna.

9. listopada

Ramljak objavljuje konsolidirano izvješće po kojem je umanjena vrijednost cijele grupe 21 milijardu kuna, a otkriva i da je podnio kaznenu prijavu protiv Todorića

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka