Raskol na Ibleru

KRIZA U SDP-u Hajdaš Dončić novi kandidat za šefa stranke, Komadina prijelazno rješenje?

Tihana Tomičić

Zbog krize u stranci slabo spava i prvi put se boji za budućnost SDP-a – Siniša Hajdaš Dončić  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Zbog krize u stranci slabo spava i prvi put se boji za budućnost SDP-a – Siniša Hajdaš Dončić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Član Predsjedništva nije podržao niti  Grbina niti  Bernardića te je jasno da si gradi novu, autonomnu poziciju u stranci za slučaj da se nađe većina za opoziv Bernardića



RIJEKA  Nakon istupa Peđe Grbina u srijedu navečer kada je pozvao Davora Bernardća na ostavku, očekivalo se da će sljedeće jutro i Siniša Hajdaš Dončić podržati javno Grbina, no to se nije dogodilo.


Umjesto toga, Hajdaš Dončić je na N1 samo pozvao na jedinstvo i rješavanje svih problema »unutar kuće«, a vidno nervozan rekao je da zbog krize u stranci slabo spava i da se sad  prvi put boji za budućnost SDP-a, da stranci prijeti raskol i da se boji da će SDP postati HSLS, ako ovako nastavi. On je pozvao sve da se vrh stranke okupi i u miru, daleko od javnosti, sve raspravi.


Hajdaš Dončić postavio se u tom istupu kao čovjek koji želi spašavati stranku, što su mnogi iščitali kao njegovu najavu kandidature u borbi za predsjednika.




On je neizravno i rekao kako pokušava sve struje pomiriti: »Pokušavam razgovarati s nekima koji imaju integritet, a nema ih puno. Ne smijemo sve baciti u trnje ili u vjetar«, a to se podudara s tezom o kojoj pišu mediji, da je baš iz njegovog kruga došla ideja o tome da bi Komadina trebao biti prijelazno rješenje, da bi potom baš on dobio njegovu podršku na novim izborima.


A da je Hajdaš Dončić itekako zainteresiran za vođenje stranke, pokazuje i izjava da jest ranije podržavao ideju da Zvonimir Mršić bude taj, ali da se Mršić sada između politike i novaca opredijelo za novac nakon što je otišao u Agrokor, i da je ta ideja sad passe.


Jasno je da si Hajdaš Dončić gradi novu, autonomnu poziciju unutar stranke, za slučaj da se nađe većina za Bernardićev opoziv. Koliko je jučer bilo moguće čuti, Hajdaš Dončića su kontaktirale obje struje, i Grbinova i Bernardićeva, a on pokušava držati srednju liniju, pozivajući na jedinstvo, a istovremeno se spremajući za sve opcije.


Njegova je prednost što se pokazalo da doista može raditi s obje struje: bio je član Milanovićeve vlade, ali je kasnije dao mira i Bernardiću da s njegovom podrškom počne voditi stranku nakon izbora krajem prošle godine.


Pritom vodi jaku krapinsko-zagorsku organizaciju koja je među rijetkim pobjednicima na lokalnim izborima, a s obzirom na to da je već bio i ministar, i to velikog resora prometa i mora, smatra se i da je dobar organizator.



Davor Bernardić je jučer popodne ad hoc sazvao sve predsjednike županijskih organizacija na Ibleru, formalno radi razgovora o programu, statutu i nekim novim zakonima, a zapravo, kako se čini, da ispipa ima li još podršku terena. Kako se saznaje, nije mu se usprotivilo više od pet županija, koliko je minimalno potrebno da bi se pokrenuo postupak njegove smjene.



No, sigurno je da u slučaju odlaska Bernardića neće biti jedini kandidat: Peđa Grbin sigurno ostaje u igri nakon svojih zadnjih istupa, potom ne treba zaboraviti ni Miranda Mrsića koji je svoju kandidaturu već ranije istaknuo, pa bi je sad morao povući ako bude nekog drugog podržao, a uvijek je moguće da se u igri nađu još neki ljudi, poput Tonina Picule, Joška Klisovića itd.


U tom kontekstu, neki govore da iza zbivanja u SDP-u ovih dana stoji i bivši predsjednik Zoran Milanović koji je u kontaktu s Bernardićevim oponentima te da i on ima svoje favorite.