Strah od rušenja zakona

KREDA: Ni nakon prihvaćanja konverzije dužnici neće imati mir

Hina

NL arhiva

NL arhiva

ZAGREB  Iz Udruge kreditnih dužnika (KREDA) u srijedu su objavili kako smatraju da niti nakon prihvaćanja konverzije kredita u ‘švicarcima’ u eurske, dužnici neće imati mir zbog špekulacija oko rušenja zakona o konverziji na Ustavnom sudu. Erste banka, koja je prva počela slati izračune konverzije, osigurala se prijedlogom aneksa ugovora u kojem stoji kako, u slučaju da ocjena ustavnosti zakona bude riješena u njihovu korist, taj aneks neće proizvoditi pravne učinke, kažu iz udruge KREDA, koju je osnovao dio bivših članova Udruge Franak.

 Navode i kako su dobili obavijest od dužnika da je konverzijom kredita u ponudama Erste banke pojedinim potrošačima kamatna stopa promijenjena iz fiksne u promjenjivu, čime se krše odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju.


 »Dužnici su opet u strahu, nakon nekoliko godina svakodnevne neizvjesnosti hoće li im se i to jutro u sandučiću pojaviti obavijest banke da podiže kamatu, zaziranja od dnevnog pregleda tečajne liste, nestrpljivog čekanja izglasavanja zakona u Hrvatskom saboru, špekulacija oko rušenja zakona na Ustavnom sudu odmah nakon parlamentarnih izbora. KREDA smatra kako niti nakon potpisa dugo očekivane konverzije oni koji je odluče prihvatiti sa svim njenim nedostacima neće imati mir te da će svi dužnici koji odluče potpisati novi ili izmijenjeni ugovor morati osigurati da ga potpišu i svi ostali sudionici u kreditu«, navode iz te udruge.


 Dodaju da je Ministarstvo financija, koje je izradilo ovo zakonsko rješenje, »u potpunosti zanemarilo presudu Vrhovnog suda i legaliziralo jednostranu promjenu kamatnih stopa od strane poslovnih banaka« te da je ministar financija Boris Lalovac »dobro tempirao provedbu zakona jer je znao da će ga dužnici, u slučaju da kuverte stignu prije izbora, debelo kazniti«.




 »Ministar Lalovac je u predizbornim mjesecima poput čarobnjaka mahao čarobnim štapićem i obećavao izlazak iz dužničkog ropstva, uhićenje bankara, sankcije za neplatiše poreza, a potom netragom nestao. Od svih čistki koje je najavljivao, jedino je očistio loš portfelj bankara. Izjavljivao je da su bankari bahati i da su podcijenili 50 tisuća dužnika, a ustvari ih je podcijenio upravo on kalkuliranjem s izborima, datumima i rokovima provođenja zakonima. Ministar Lalovac previše se bavio medijskim ratovima koji, nažalost, nisu urodili nikakvim plodom«, ocjenjuju iz udruge KREDA.