Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. studenoga 2019.
Nastavak zime

KRATKI PREDAH OD SNIJEGA Kvarner "u crvenom" zbog bure, noćas stiže najavljivani val hladnoće

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2018. u 7:45 2018-02-24T07:45:57+01:00

Za područje Kvarnera na snazi je crveni meteoalarm s upozorenjem na olujnu, a na udare i orkansku buru, čija će brzina dolaziti do 120 kilometara na sat

Snijega će danas biti manje nego jučer, u većini krajeva neće padati. No probleme će stvarati druge dvije stvari - jaka bura i prodor hladnog vala koji će u noći sa subote na nedjelju temperature spustiti i deset stupnjeva ispod ništice.

- U unutrašnjosti pretežno oblačno, od sredine dana uz mjestimično smanjenje naoblake i sunčana razdoblja. Još ujutro i u dijelu prijepodneva može biti slabog snijega, u istočnoj Hrvatskoj i susnježice. Na Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito.  Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a na kopnu umjeren sjevernoistočni i sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura od -3 do 2 na kopnu, a na Jadranu od 8 na sjevernom dijelu do 15 stupnjeva Celzijevih u južnoj Dalmaciji. Prema večeri osjetan pad temperature, stoji u današnjoj prognozi DHMZ-a za Hrvatsku.

Za područje Kvarnera na snazi je crveni meteoalarm s upozorenjem na olujnu, a na udare i orkansku buru, čija će brzina dolaziti do 120 kilometara na sat. 

Visina snijega u Delnicama je prešla metar i pol. Danas u 7 ujutro izmjereno je 153 centimetra snježnog pokrivača. Na Plitvičkim jezerima je 116 centimetara, u Gospiću 85, a u Karlovcu 44 centimetra snijega. Snježni pokrivač, u Zagrebu je debeo 20 centimetara. 

Obilnijih padalina ne bi trebalo biti ni sutra. Povremeno će prijepodne padati u gorskoj Hrvatskoj, dok na Jadranu može biti susnježice. Temperatura će na kopnu ići do minus 10, a na Jadranu do minus 3. 

HAK i danas upozorava na probleme u prometu.

Zbog olujnog vjetra autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje smiju voziti samo osobna vozila.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice.)

Također zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom u smjeru Dalmacije, i obrnuto (u smjeru unutrašnjosti).

Za sav promet zatvorene su:

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana),
DC25 Gospić-Karlobag.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
A7 čvor Draga-čvor Šmrika,
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga,
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
Paški most,
ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija