Izbori u SDP-u

KOMADINA SMIRUJE STRASTI: Izborna pravila, pa i Baukov amandman, na snazi su – od danas

Tihana Tomičić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Na pitanje treba li šef Glavnog odbora Erik Fabijanić dati ostavku zbog ovog općeg nereda do kojeg je došlo na sjednici u nedjelju, te treba li smijeniti Arsena Bauka s čela kluba u Saboru, rekao je:  "Ne, jer amandman vrijedi isključivo pro futuro, to je logika svakog prijedloga o kojem se glasa." 



RIJEKA – Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina objavio je danas u Rijeci, odgovarajući na pitanja novinara, da izborna pravila, uključujući i tzv. Baukov amandman o prisustvu na sjednicama stranačkih tijela, vrijedi tek – od danas. To dakle znači da se svi mogu normalno kandidirati za sve na izborima u županijskim organizacijama te Gradu Zagrebu, i da se izostanci neće brojati retroaktivno.


– Pravila o izborima na snazi su od danas onako kako ih je Glavni odbor donio. Osobno držim da se svi kandidati mogu kandidirati pod jednakim uvjetima, a prisustvo sjednicama se broji od danas, rekao je Komadina.


Upitan zašto o tome govori on kao potpredsjednik, a ne Davor Bernardić, te zašto se Predsjedništvo nije sastalo na tu temu, Komadina je rekao da samo odgovara na brojne upite novinara, a da se Predsjedništvo nema što posebno sastajati.




– Glavni odbor je donio odluke i samo Glavni odbor je i nadležan za njihovo tumačenje, rekao je, očito aludirajući na napise na društvenim mrežama Peđe Grbina i ostalih koji su se oglašavalo o ovoj temi.


Objasnio je da tzv. Baukov amandman o prisustvu na sjednicama nije Baukov – odnosno, prestao je to biti kad je Predsjedništvo uputilo na Glavni odbor sve amandmane koje nije prihvatilo, a nije htio komentirati najavu ostavke Gordana Marasa na mjesto potpredsjednika kluba u Saboru.


Na izravno pitanje je li Bauk taj prijedlog sastavio kako bi iz izbornog procesa izbacio Ranka Ostojića, rekao je: “Ne, jer amandman vrijedi isključivo pro futuro, to je logika svakog prijedloga o kojem se glasa. Međutim, moram stati i u obranu saborskih zastupnika: pa zakoni fizike ne dopuštaju im da budu na dva mjesta u isto vrijeme. Stalno se govori da zastupnika nema u Saboru, a onda moraju biti i na svim stranačkim sastancima, to je često jednostavno nemoguće”, rekao je Komadina.


Na pitanje treba li šef Glavnog odbora Erik Fabijanić dati ostavku zbog ovog općeg nereda do kojeg je došlo na sjednici u nedjelju, te treba li smijeniti Arsena Bauka s čela kluba u Saboru, rekao je:


– Ma kakve smjene, ma kakve ostavke, to ništa ne dolazi u obzir. Onima koji to priželjkuju bolje bi bilo da i sami dolaze na sjednice Glavnog odbora i drugih tijela, a ne da traže da ostupe oni koji samo rade svoj posao. Nema trzavica u stranci, nego ima pojedinaca koji stvaraju nepotrebne vijesti, koje onda mediji prenose. Ali u redu, za dobrim konjem se prašina diže, zaključio je na kraju Komadina.


Preporučio je svima, pa i riječkim SDP-ovcima, da izbore na stranačka vodstva održe 16. lipnja, i to će biti preporuka Županijskog odbora SDP-a PGŽ.