Turbulencije u SDP-u

KOMADINA KLJUČAN ZA BERNARDIĆA: Hoće li “politički tata” na kraju zamoliti predsjednika na povlačenje?

Tihana Tomičić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

To je teorija koja je zavladala SDP-om nakon što se su pokazale dvije stvari: da i Komadina već vidi mane mladog predsjednika, ali i da s druge strane među Bernardićevim oponentima nema jedne osobe koja »svijetli« i koja bi se nametnula kao logičan izbor za nasljednika.



RIJEKA – Iako je šef SDP-a Davor Bernardić politički preživio napade oko čestitke Bujancu i podizanja kredita bez znanja Predsjedništva na sjednici Predsjedništva u utorak, bujica nezadovoljstva u stranci ne prestaje. Najnoviji plan nezadovoljnika glasi ovako: Bernardićev »politički tata« Zlatko Komadina trebao bi zajedno s dijelom ključnih stranačkih ljudi, u prvom redu sa Sinišom Hajdašem Dončićem koji vodi drugu najjaču stranačku županijsku organizaciju (Krapinsko-zagorska), te još nekolicinom drugih jakih stranačkih ljudi, sjesti te zamoliti Bernardića da se sam povuče, kako bi ove tenzije napokon popustile. Tada bi Komadina postao v.d. na šest mjeseci dok se ne organiziraju novi izbori, na kojima bi članstvo SDP-a tražilo novog, snažnog lidera.


To je teorija koja je zavladala SDP-om nakon što se su pokazale dvije stvari: da i Komadina već vidi mane mladog predsjednika, ali i da s druge strane među Bernardićevim oponentima nema jedne osobe koja »svijetli« i koja bi se nametnula kao logičan izbor za nasljednika.


– Sve je na Komadini. On je stvorio Bernardića, s njegovim kapitalom od 40 posto glasova Bernardić je pobijedio, a svi sada već vidimo da je to bilo pogrešno rješenje. To već vidi i Komadina, jer je rekao da mu ono s Bujancem »nije trebalo«, a i jer od Bernardića traži da se odmah održe novi lokalni unutarstranački izbori. Uz to, Bernardićev rejting je toliko slab da je to nemoguće ne akceptirati kao problem. Da Komadini na noge dođe desetak jakih stranačkih ljudi i predloži mu da se nađe način da se Bernardić sam elegantno povuče, to bi bilo dobro rješenje za sve. A onda neka se kandidira tko hoće, rekao nam je jedan član Predsjedništva koji podupire ovu ideju.




Za očekivati je da bi tada kandidati za predsjednika mogli biti Mirando Mrsić, moguće i Peđa Grbin, sam Hajdaš Dončić, možda ponovno i Ranko Ostojić… U ovom scenariju, međutim, postoji samo jedan problem: Bernardić se vjerojatno ne želi povući. Dapače, on je na sjednici Predsjedništva kolege podsjetio da je legitimni predsjednik strankei. Napade na Bernardića, kakvi su bili najavljivani kroz medije u utorak, a onda se na Predsjedništvu opet nije dogodilo ništa revolucionarno, jedan je član Predsjedništva prokomentirao ovako:


– Očito postoji neorganizirana količina pojedinaca u stranci koji znaju što ne bi, ali ne i što bi. Ali također ne znaju ni kako bi, a sve to žele odmah. Ništa od toga svega, dakle. Uostalom, glavno stranačko »sudište« ionako nije Predsjedništvo nego Glavni odbor, a tu je već malo teže smjenjivati predsjednika pred tijelom koje broji preko sto članova – zaključak je našeg sugovornika.