Okrugli stol na temu priziva savjesti ginekologa

KB Sveti Duh od idućeg tjedna odredit će model pružanja usluge pobačaja

Hina

Sudionici skupa pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić te dvojica ginekologa iz KB Sveti Duh Dubravko Habek i Berivoj Mišković zastupali su pravo liječnika na priziv savjesti, a biskup Pozaić i stav Katoličke crkve o abortusu kao ubijanju "nevinog ljudskog bića". Pritom je dr. Mišković upozorio i na sukobljenost dvaju prava u hrvatskoj praksi - pravo žena na pobačaj i pravo ginekologa da odbije izvesti taj zahvat



ZAGREB – U zagrebačkoj KB Sveti Duh, jednoj od pet hrvatskih bolnica u kojima zbog priziva savjesti ginekolozi odbijaju obaviti abortus na zahtjev žena, idući tjedan trebalo bi se definitivno znati kako će se pacijenticama pružati ta zakonom zagarantirana zdravstvena usluga.


Ministarstvo zdravlja prije 10-ak dana izdalo je naputak ravnateljima svih javnih bolnice, koje imaju ginekologiju, da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje prava na prekid trudnoću, a Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh, u kojoj svi ginekolozi zbog priziva savjesti odbijaju obavljati abortuse, istaknuo je u četvrtak da će to pitanje u bolnici Sveti Duh biti riješeno idući tjedan.


“Rješenje mora biti uniformno i sustavno, a ne na nivou pojedinačnih bolnica”, poručio je Mišković na okruglom stolu koji se na aktualnu temu priziva savjesti hrvatskih ginekologa održan u četvrtak na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.




No, skup koji je trebao to pitanje rasvijetliti sa različitih stajališta, protekao je u prilično uniformnom ozračju uz zastupanje isključivo prava onih koji se protive pobačaju iz etičkih ili vjerskih razloga.


Sudionici skupa pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić te dvojica ginekologa iz KB Sveti Duh Dubravko Habek i Berivoj Mišković zastupali su pravo liječnika na priziv savjesti, a biskup Pozaić i stav Katoličke crkve o abortusu kao ubijanju “nevinog ljudskog bića”. Pritom je dr. Mišković upozorio i na sukobljenost dvaju prava u hrvatskoj praksi – pravo žena na pobačaj i pravo ginekologa da odbije izvesti taj zahvat.


Rektor Katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, upitan za izostanak rasprave sa suprotstavljenom stranom, odgovorio je novinarima da na skup, iako pozvan, nije došao zagrebački ginekolog Dubravko Lepušić, član povjerenstva koje je bilo zaduženo za uvođenje seksualnog odgoja u hrvatske škole.


Dvojica ginekologa KB Sveti Duh pozivala su se na svoje pravo na priziv savjesti, iako novinarima nije bilo jasno što je tu sporno budući da im se u dopisu Ministarstva to pravo ni na koji način ne osporava, samo se traži od ravnateljstva bolnica da isto tako osiguraju ženama pravo na pobačaj.


Nešto precizniji bio je biskup Pozaić koji je poručio da naputak ministra zdravlja nije norma ni pravni akt, aludirajući pritom da ga ravnatelji, upoznati sa svojim pravima, mogu odbiti provesti.


“To je kontradikcija. Ako je dio liječnika odbio raditi zlo, sada Ministarstvo traži od nekoga drugoga da to zlo čini. O tome će Ministartsvo trebati dobro promisliti. Pismo koje je izašlo malo je neobično, a službeni pravni akti dobit će neku drugu poruku”, rekao je Pozaić koji važeći zakon koji jamči ženama pravo na abortus naziva “ozakonjenjem nezakonja”.


U argumentaciji svojih stajališta pozvao se na pravo fetusa na život s medicinskog i vjerskog stajališta te na pravo liječnika na priziv savjesti na nacionalnoj i međunarodnoj razini.


Pritom je žestoko kritizirao javne nastupe i poruke “predsjednice ORaH-a i zelene darkerice Mirele Holi”, koja je pred mjesec dana predlažila da se abortusi stimuliraju dodacima na plaću ginekologa. “Tako navodna stranka ekologije i kulture života propagira i stimulira kulturu smrti”, ustvrdio je biskup za kojega je pitanje prava na život i prava na savjest jedno od temeljnih pitanja boljeg društva i bolje hrvatske budućnosti.