Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Moguć odgovor

KAZNE JOŠ NISU STIGLE Tolušić: 'I hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju'

KAZNE JOŠ NISU STIGLE Tolušić: 'I hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju'
KAZNE JOŠ NISU STIGLE Tolušić: 'I hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju'
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2018. u 10:01 2018-01-10T10:01:08+01:00

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u srijedu da nijedna kazna koje navodno hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali pišu slovenski inspektori nije došla u Hrvatsku, a ako i stigne, kaže da i hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju.

Tolušić je u emisiji Hrvatskog radija »A sada Vlada« izjavio je da ne postoji razlog zašto bi netko kažnjavao hrvatske ribare koji ribare u Savudrijskoj vali.

»Zbog nezakonitog ribolova sigurno ne, jer da bi uopće mogli govoriti o nezakonitom ribolovu, morate tu brodicu zaustaviti, pregledati što je taj ribar ulovio, tako da to ne dolazi u obzir. Nekakav nezakonit prelazak granice, mislim da je to također u sferi dnevno političke priče i prepucavanja«, naglasio je ministar poljoprivrede.

Istaknuo je da niti jedna kazna nije došla na hrvatsku stranu, a ako i dođe, mora doći službenim putem, putem Ministarstva pravosuđa.

»Vjerujem da neće doći niti jedna, jer nemojmo zaboravit, i hrvatska strana i hrvatska policija također ima snimljene slovenske ribare u prekršaju. Međutim, mi ne želimo poduzimati jednostrane akcije«, rekao je Tolušić.

Dodao je i da hrvatska Vlada štiti svoje ribare te da arbitraža za Hrvatsku nije obvezujuća jer je kontaminirana.

»Hrvatska se ponaša vrlo korektno, ne poduzima jednostrane korake prema Sloveniji, želimo prijateljskim razgovorom i dogovorom riješiti sporna pitanja. Ako Slovenija našim ribarima želi napraviti problem vezan uz arbitražu koju mi ne priznajemo, hrvatska Vlada stoji iza svojih ribara i neće dozvoliti da oni pretrpe bilo kakvu štetu u tom pogledu«, poručio je.

Istaknuo je i da u Savudrijskoj vali nema rata, kao ni velikih incidenata . »Da nema slovenskih izbora, koji su u prvoj polovini ove godine, situacija bi bila puno normalnija«, smatra Tolušić, konstatiravši da je vala očito politički vrlo zanimljiva te dodao ako Slovenija želi primjenjivati arbitražu, može početi s kontinentalnim dijelom.

Komentirao je i zlouporabe pašnjaka, odnosno kako je rekao, sulude situacije, po kojima netko ima 100, 200, 300 ili nekoliko tisuća hektara pašnjaka i za to dobiva 5.000 kuna po hektaru poticaja, a da na tim površinama nema doslovce niti jedno grlo stoke. Rekao je da i Europska komisija želi da se te zlouporabe riješe, jer te poticaje plaća EU.

»Želim da na 100.000 hektara pašnjaka koje smo dali u zakup imamo barem 30-ak tisuća grla stoke«, kaže Tolušić.

Dodao je i da nakon svojevremene akcije kontrole ispravnosti hrane u trgovačkim centrima, salmonele u Hrvatskoj ima višestruko manje. »Salmonele je manje zahvaljujući puno većim samokontrolama samih trgovaca, samih uvoznika, i pojačane kontrole Ministarstva poljoprivrede«, ocijenio je, savjetujući da se kupuju domaći proizvodi, a ne oni koji tjednima putuju do Hrvatske iz dalekih zemalja. Piletina je, smatra, najopasnija po tom pitanju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.