Niz nepravilnosti

KAOS U ZATVORSKOM SUSTAVU Inspektori zaštite na radu šokirani nakon nadzora rada u kaznionicama

Gabrijela Galić

Zatvorenici su prijašnjih godina radili i na sadnji božićnih drvaca / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Zatvorenici su prijašnjih godina radili i na sadnji božićnih drvaca / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Priča o provođenju zaštite na radu u zatvorskom sustavu zakotrljala se prije nekoliko mjeseci kad je neregistrirani traktor kojim je upravljao zatvorenik sudjelovao u prometnoj nesreći, što je rezultiralo pokretanjem postupka protiv zatvorskog službenika zbog povrede službene dužnosti



ZAGREB – Inspektori rada, odnosno zaštite na radu, kaznili su dio zatvorskog sustava zbog nezakonitosti u provođenju mjera zaštite na radu, pa je Ministarstvo pravosuđa, odnosno Uprava za zatvorski sustav kao poslodavac u proračun uplatilo gotovo 60 tisuća kuna kazne. Cijela priča o provođenju zaštite na radu u zatvorskom sustavu zakotrljala se prije nekoliko mjeseci kad je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozorio na pomalo bizaran slučaj iz kaznionice u Lipovači-Popovači koji je »otkrio« kako se u domaćim kaznionicam rukuje neispravnom mehanizacijom i strojevima.


Procjena rizika


Naime, u tom slučaju, neregistrirani traktor kojim je upravljao zatvorenik sudjelovao je u prometnoj nesreći, što je rezultiralo pokretanjem postupka protiv zatvorskog službenika zbog povrede službene dužnosti. Tada je sindikat upozorio kako se godinama u zatvorskom sustavu rukuje neispravnom mehanizacijom i strojevima. Od Inspektorata rada su, pak, zatražili informacije vezane uz obavezu izrade procjene rizika na rad ustanova koje djeluju u Upravi za zatvorski sustav, a u kojima na različitim poslovima rade zatvorenici. Podsjetio je SDLSN tada Inspektorat i na devet godina staro izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda u kojem se navodi da procjenu opasnosti radnih mjesta zatvorenika nemaju zatvori u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Rijeci, Šibeniku, Varaždinu i Zadru, navodeći pritom kako »u izvješćima za naredne godine nisu pronašli navode kojima se opisuje stanje glede procjene opasnosti odnosno rizika radnih mjesta zatvorenika«.



Inspekcijski nadzor potvrdio je i navode sindikata prema kojima se godinama u zatvorskom sustavu rukuje s neispravnim strojevima i mehanizacijom. Tijekom izvida u osam zatvora, inspektori su utvrdili i druge nepravilnosti, kao što je neupućivanje službenika s posebnim uvjetima rada na pregled specijalisti medicine rada, »neobavljanje propisanih ispitivanja sredstava rada (strojeva uređaja, elektroinstalacija i instalacija zaštite od munje)«, neobavljanja ispitivanja parametara radnog okoliša na mjestima rada.




Tako su inspektori u dva slučaja zabranili upotrebu sredstava rada i udaljili službenika koji ne ispunjava zakonom propisane uvjete, a u šest slučajeva izrečene su upravne mjere, odnosno naložen je rok za ispitivanje sredstava rada, odnosno parametara radnog okoliša. Osim toga, kako navodi inspektorat u informaciji sindikatu o obavljenim nadzorima, u jednom slučaju je poslodavcu zbog neorganiziranja zaštite na radu u skladu sa zakonskim okviru izrečena i prekršajna kazna od 10 tisuća kuna, odnosno 1,9 tisuća odgovornoj osobi poslodavca.



Tek nakon što su inspektori u proteklim mjesecima pročešljali osam zatvora i dijelu njih naplatili kaznu zbog nepoštovanja zakona, Uprava za zatvorski sustav upozorila je kaznionice da moraju izraditi procjenu rizika radnih mjesta. A inspektori su utvrdili da od osam ustanova koje se navode u predstavci sindikata, njih pet još uvijek nije usklađeno sa zakonskim odredbama, dok nezakonitosti vezane uz zaštitu na radu nisu pronađene u zatvorima u Bjelovaru, Šibeniku i Zadru.


Osposobljenost


S druge strane, zatvori u Puli, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku nemaju izrađenu procjenu rizika na mjestima rada koje obavljaju zatvorenici i zbog toga je svaki poslodavac dobio kaznu od po 10 tisuća kuna, odnosno odgovorna osoba poslodavca kaznu od 1,9 tisuća kuna. Drugim riječima Ministarstvo pravosuđa, odnosno Uprava za zatvorski sustav platila je viši iznos kazne, a niži ravnatelji zatvora. U Puli, Rijeci i Varaždinu inspektori su utvrdili i da zatvorenike nisu osposobili za rad na siguran način, zbog čega su inspektori naredili da se zatvorenici udalje s mjesta rada »dok se ne otkloni utvrđeni nedostatak«. U zatvoru Karlovac, pak, poslodavac nije za zatvorenike predočio dokaze o osposobljenosti za poslove koje su radili, te su i oni udaljeni s mjesta rada.