Piše Tihomir Ponoš

KAMENČIĆ KOJI IH NAJVIŠE ŽULJA Kako su žene postali najveći problem za HDZ-ovu Vladu?

Tihomir Ponoš

S Kuščevićem svi imaju problema; građani zato što je ministar, članovi HDZ-a zato što je politički tajnik stranke. Nije se lako sjetiti kad je toliko politički potkapacitirana osoba bila na tako visokoj dužnosti u HDZ-u



Žene postaju kamenčić koji ovu vlast najviše žulja. Zbog njih im je na vlasti neudobno, vlast im barem na trenutke nije komforna koliko bi htjeli da jest. U tjednu za nama vlast se s jednom ženom, predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković, sukobila, a druga žena, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, na vlast (i ne samo nju) se obrušila.


Tko će ga znati što vlast očekuje kada bira ljude na funkcije na kojima su Novaković i Vidović. Bit će da očekuje da izabrani budu fini, pristojni, da ne talasaju i da ne budu kamenčić u cipeli. No, ne lezi vraže. Ti izabrani su izabrani na čelo institucija koje imaju snažno zakonsko uporište za neovisnost, pa mogu mirno raditi po zakonu i u skladu sa svojim ovlastima, a ne u skladu sa željama vlasti. Kod navedene dvije funkcije, pučkopravobraniteljskoj i predsjedničkog mjesta u Povjerenstvu, uspostavlja se dobra tradicija živciranja vlasti, nasuprot očekivanja vlasti.


Ne pitajte za novce 


Prethodnici sadašnje pučke pravobraniteljice – Ante Klarić i Jurica Malčić – nisu bili baš omiljeno društvo vlasti (a za njihovih su se mandata vlasti mijenjale), a omiljena nije bila ni prva predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.




Nataša Novaković je vjerojatno duboko razočarala HDZ-ovce. Prije godinu dana mučili su se i patili, tražili načina kako da se riješe Dalije Orešković, konačno su ga pronašli u Nataši Novaković, a kako im ona vraća? Već mjesecima se svađa s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem zbog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa (koji je prije gotovo tri mjeseca, nakon oštrih kritika javnosti naprosto negdje nestao), a sada se ministar Kuščević odlučio posvađati s njom. Njega iritira to što će se Povjerenstvo baviti putovanjem HDZ-ovaca u Helsinki na skup Europske pučke stranke, bavit će se troškovima (što uključuje i smještaj i dnevnice) i to je razljutilo Kuščevića, i ne samo njega u HDZ-u. Slučaj Helsinki je ogledan primjer toga kako treba živcirati HDZ. Nikakve vrijednosti njih neće jako nasekirati, sva rasprava o spomenutom Zakonu nije ih pretjerano nasekirala, s kritikama se i inače dobro nose, ali postavite im pitanje o novcima i eto nervoze. Kuščević je u tjednu za nama briljirao. U utorak je kazao da se može naslutiti da se Povjerenstvo polako stavlja u funkciju politike. U srijedu je rekao da uopće nije govorio o tome da je ovo Povjerenstvo u funkciji politike niti da se u tu funkciju stavlja Nataša Novaković nego je govorio o bivšoj predsjednici Orešković.


Unutarnji monolog ministra Kuščevića 


S Kuščevićem svi imaju problema; građani zato što je ministar, članovi HDZ-a zato što je politički tajnik stranke. Nije se lako sjetiti kada je toliko politički potkapacitirana osoba bila na tako visokoj dužnosti u HDZ-u. U skladu sa sposobnostima Kuščević je kazao da ne bi htio da »sadašnji članovi Povjerenstva koriste svoje pozicije za političku promociju, da već sada poboljšavaju svoje političke izglede«. Kako Kuščević zna da sadašnji članovi Povjerenstva imaju političke izglede, kako zna da ih planiraju poboljšati, kako zna da tih petero ljudi ima političke ambicije? On koji je prozvao Povjerenstvo da se polako stavlja u funkciju politike je dan nakon što je to izjavio poručio da je tijelo doživljavao kao političko tijelo par excellence, tijelo za političku promociju članova, samo, eto članovima Povjerenstva, još nije vrijeme za politiku, treba sačekati da prođe to »već sada«.


Sekira Povjerenstvo i predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, ali niti on ima nedoumica koje more Kuščevića (bilo bi lijepo čuti njegov unutarnji monolog: koje me Povjerenstvo sekira? Koja me predsjednica sekira? kako se ono pravilno kaže, Nataša Novaković ili Dalija Orešković?), niti javnost u Jandrokovićevu slučaju ima nedoumica kakve stvara Kuščević. Njega je sekiralo prošlo Povjerenstvo i prošla predsjednica, a sekira ga i sadašnje Povjerenstvo i sadašnja predsjednica.


Vidović izribala sve redom 


Lora Vidović, nakon što barem godinu dana upozorava na neprimjeren odnos policije prema migrantima, ali i na neprimjeren odnos MUP-a prema pučkopravobraniteljskoj instituciji, čime sekira vlast, ovoga je tjedna objavila je 11 stranica dug dokument »Relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcije otvara prostor mržnji«. Vidović je izribala sve redom: vlast, policiju, DORH, sudove, Katoličku crkvu, HRT. Ne voli vlast da joj se govori da žmiri na rehabilitaciju i revitalizaciju ustaštva, jer vlast, jel’ te, osuđuje svaki zločin jednako, pa tako i one ustaške, samo što ih vlast osuđuje gromoglasnom šutnjom (na komemoraciji u Jasenovcu govori se ne drže otkako se HDZ vratio na vlast, to je nova praksa koju je uveo novi Karamarkov HDZ, nastavio Plenković, a ta se praksa jako sviđa i predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović) na mjestu na kojem se šutjeti ne smije.


Vlast, barem predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, je iznenađena na njen račun izrečenim i ne prihvaća njezine ocjene. To što i vlast posljednjih godina sudjeluje u prevođenju cijele Hrvatske u gubitnički, dakle ustaški, tabor u Drugom svjetskom ratu kako šutnjom u Jasenovcu, tako i nedolaskom u Brezovicu na proslavu Dana antifašističke borbe, eh, u tome vlast ne vidi problem. Vidović je na dužnosti pučke pravobraniteljice mirna do 2021. kada joj istječe mandat. Iznimno ju je teško smijeniti, pa će se vlast ograničiti na svoje neslaganje, manje ili više oštro izrečeno, s njom i njenim uredom. Kad već problem s ustaštvom ne vide mnogi u Hrvatskoj (a kako je krenulo logori za djecu još malo bi mogli dobiti tretman odmarališta specijaliziranih za kontinentalni turizam), vide ga u Austriji. Tko će ustašovati po Austriji od sljedeće će godine riskirati kaznu od 10.000 eura i šest tjedana zatvora.