Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Pogled s visoka - doslovno

KAKO OVIH DANA ŽIVI METEOROLOG NA ZAVIŽANU 'Mi smo naučili na ovo, što je to nama'

Foto Robert Anić /PIXSELL
Foto Robert Anić /PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2018. u 9:06 2018-02-23T09:06:00+01:00

Jutros je malo bolje, bura je stala, temperatura je između minus devet i minus deset, snijega je 222 centimetra, smetova tri-četiri metra, ako ne i više. Čujem da je u Zagrebu kaos. Zovu me moji. Di je lopata? Što ja znam, valjda u garaži, tjera nas na smijeh Vukušić

Dok se u nizini i na moru dramatično proživljava hladni val, dok mediji traže što »opasniji« termin da bi utjerali strah u kosti i privukli publiku, meteorološki motritelj Ivan Vukušić na Zavižanu na nevrijeme gleda s visoka. I stvarno i figurativno.

– Ništa posebno. Uobičajeno. Jutros je malo bolje, bura je stala, temperatura je između minus devet i minus deset, snijega je 222 centimetra, smetova tri-četiri metra, ako ne i više. Čujem da je u Zagrebu kaos. Zovu me moji. Di je lopata? Što ja znam, valjda u garaži, tjera nas u smijeh čovjek koji sam usred ničega vodi brigu o nevremenu u glavnom gradu.

– Moraš sve koordinirati, smije se Ivan, koji je krenuo stopama djeda i oca koji su također život posvetili motriteljskoj postaji na Zavižanu.

– Mi smo naučili na ovo, što je to nama, kaže Vukušić.

Ivan je došao na Zavižan pješice prije 13 dana.

– Nadam se da u ponedjeljak-utorak idem kući. Pa kako po ovom snijegu, pitamo ga.

– Krplje, dereze pa ide. Kad je ovakvo vrijeme, onda ne idemo nikuda, priča Ivan koji do Zavižana dođe od Klade ili Oltara.

Rekord mu je sat i 45 minuta ljeti, a zimi treba i po sedam sati. Mi obični gradski ljudi u čudu. Pitamo ga je li puška pri ruci.

– Ma kakva puška, to je još pet-šest kila. Nosim fotoaparat, i on mi je sve teži, trebat ću naći neki manji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.