Vremenska prognoza

Južina će danas podići temperature, a od sutra očekujte obilne oborine i poledicu

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Nakon na kopnu uglavnom hladnog četvrtka, danas će biti ponovno toplije, uz južinu, a navečer te osobito u subotu ponegdje i izraženiju oborinu, u većini gorskih krajeva i snježni pokrivač.


U nedjelju pak ponovno češća kiša, zatim uglavnom suho i prohladno, na Jadranu većinom uz buru, ali slabiju nego u subotu, kada će prolazno zamijeniti jako jugo. Osim na vjetar, već potkraj petka i osobito u subotu valja upozoriti i na često obilne pljuskove praćene grmljavinom.


U istočnoj Hrvatskoj danas će biti djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom, posebice u Posavini i dijelu Podunavlja. Vjetar ujutro slab, a zatim će zapuhati mjestimice umjeren južni i jugozapadni, u Podunavlju i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 0 °C, a najviša dnevna između 6 i 9 °C. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz prolazno povećanu naoblaku, a ujutro ponegdje i maglu. Poslijepodne će puhati slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar te će biti toplije nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu između 8 i 11 °C. I u gorju i na sjevernom Jadranu porast temperature, osobito dnevne. Prijepodne barem djelomice sunčano, po gorskim kotlinama ujutro i uz maglu, a poslijepodne sve oblačnije, do kraja dana ponegdje i kiša. Noć na petak bit će uglavnom tiha ili uz samo rijetko uz obalu burin, na otvorenom moru slab sjeverozapadnjak, a danju će zapuhati jugozapadnjak, u gorju i jak.




Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano uz umjerenu, prema kraju dana uz sve više oblaka. More većinom malo valovito, najprije uz uglavnom slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, potkraj dana jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 16 °C.


U subotu jače naoblačenje s oborinama, ponegdje i obilnijima, posebice u gorju. U nizinama će padati kiša, a u gorju uz pad temperature i susnježica i snijeg, koji će barem mjestimice stvarati tanji snježni pokrivač, pri čemu je u prometu nužan oprez i zbog poledice. Nedjelja za većinu malo povoljnija, osobito tijekom uglavnom suhog prijepodneva, a poslijepodne slijedi novo naoblačenje i mjestimična kiša. Prva polovina idućeg tjedna bit će većinom u znaku suha vremena, a od utorka i sve hladnijeg, piše HRT.