Analiza kvalitete goriva

Jutros nastavljena akcija Oktan, Crodux traži ostavku ministra Ivana Vrdoljaka

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

U kompaniji nisu željeli otkriti koliki je točno iznos štete koju su pretrpjeli, najavljujući kako će to prvo saznati Ministrstvo gospodarstva



Čelnici Croduxa zatražili su u četvrtak ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, zbog štete koja je tvrtki nanijeta u akciji Oktan, te izvijestili kako su neovisne analize uzoraka goriva na Croduxovim postajama testiranim u akciji Oktan potvrdile ispravnost i kvalitetu goriva na postajama te kompanije.


Analize koje su na zahtijev Croduxa provedene u tri međunarodna ispitna, neovisna i akreditirana laboratorija (u Ljubljani, Pragu i Beču) pokazale su da su testirana dizelska goriva s Crodux benzinskih postaja vrhunske kvalitete te u potpunosti ispunjavaju i navodno sporni uvjet filtrabilnosti s vrijednostima od minus 16 Celzijevih stupnjeva na dvije benzinske postaje, odnosno minus 15 na jednoj postaji, kazao je na konferenciji za novinare vlasnik Croduxa Ivan Čermak.


Potvrdili smo da je naše gorivo kvalitetno i da ima veće standarde nego što traže hrvatske norme, rekao je Čermak, ponavljajući da Crodux zbog lažnih optužbi trpi višemilijunske štete.




Čermak je istaknuo da je akcija Oktan provedena nestručno i mimo propisa.


Iz Croduxa navode i kako su iz Hrvatske akreditacijske agencije dobili potvrdu da Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK), kojega je angažiralo Ministarstvo gospodarstva, nema potrebne akreditacije za analize koje je provodio u akciji Oktan.


Crodux će tražiti odštetu jer mu je nestručnom akcijom Oktan i zlonamjernim i tendecioznim plasiranjem lažnih informacija nanijeta velika poslovna šteta te je izravno ugroženo više od 800 radnih mjesta u Crodux mreži, ističu iz te tvrtke.


Croduxov odvjetnički tim je pripremio svu dokumentacija, a najavljuju da će se prvo obratiti Državnom odvjetništvu radi mirnog rješenja tužbe, iako ne očekuju da će to uroditi plodom.


Predmet će vjerovatno završiti na sudu i na kraju će, na žalost, račun za štetu morati podnijeti porezni obveznici. Ali Crodux nema drugog izbora, ističu iz kompanije.Odvjetnik Anto Nobilo je kazao kako se postavlja pitanje što raditi s ministrom gospodarstva koji umjesto da stvara uvjete za napredak i podiže gospodarstvo, to gospodarstvo ruši. Jer ne samo da je nanesena šteta Croduxu, nego je informacija otišla u Europu i svijet. To je šteta i hrvatskom gospodarstvu, rekao je.U toj situaciji su, kako ističe, prisiljeni zatražiti ostavku ministra Vrdoljaka, jer bi jedino to bio »dovoljan moralni čin da se na neki način ministar Vrdoljak opere iz ove situacije«.


I Čermak je mišljenja kako bi ostavka Vrdoljaka iz moralnih razloga bila primjerena.


Na novinarski upit hoće li odustati od tužbe, ako se Vrdoljak ispriča, u Croduxu kažu da će znati cijeniti svaku gestu dobre volje, ali kakvu će odluku donijeti ne žele otkrivati.


U kompaniji nisu željeli otkriti koliki je točno iznos štete koju su pretrpjeli, najavljujući kako će to prvo saznati Ministrstvo gospodarstva.


Inspekcijske službe Ministarstva gospodarstva započele su jutros novi krug akcije nadzora kvalitete tekućih goriva Oktan, a superanalizom uzoraka goriva koja u prvom krugu akcije nisu zadovoljila standarde kvalitete potvrđen je takav nalaz za tri od pet analizirana uzorka te će protiv dviju tvrtki s čijih su benzinskih postaja uzorci uzeti biti podneseni optužni prijedlozi, najavili su u četvrtak u Ministarstvu gospodarstva.


Prema riječima pomoćnika ministra gospodarstva za inspekcijske poslove Ismara Avdagića, i u novom će se krugu akcije Oktan izuzeti 50 uzoraka s 25 benzinskih postaja, a opravdanost za nastavak te akcije upravo su nalazi iz prvog kruga, koji su pokazali da postoje benzinske postaje koje su prodavale gorivo ispod kvalitete određene Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva.


»Akciju Oktan nastavili smo, nastavit ćemo i kontinuirano ćemo je provoditi u svrhu zaštite potrošača, jer smatramo da kvaliteta goriva uz cijenu mora biti beskompromisno ključni element tržišnog natjecanja. U akciju smo ponovno krenuli jer se u prvoj akciji pokazalo da se na određenom broju benzinskih postaja nije nalazilo gorivo kvalitete koja je propisana«, istaknuo je Avdagić.


U prvom je krugu, naime, za dva uzorka izuzeta na benzinskoj postaji tvrtke Naftne crpke ulice iz Županje te tri uzorka tvrtke Crodux Derivati Dva utvrđeno da ne zadovoljavaju ispitivane standarde kvalitete. Nad tih pet uzoraka Ministarstvo gospodarstva je u inozemnom laboratoriju zatražilo superanalizu, koja je potvrdila nalaze za tri od pet uzorka.


Kako im rezultati superanalize još uvijek nisu službeno dostavljeni, u Ministarstvu gospodarstva nisu željeli otkriti o kojim se uzorcima radi, već samo navode da se radi o uzorcima obiju tvrtki te da će protiv obiju tvrtki biti podneseni i optužni prijedlozi.


Na upit znači li to da su dva uzorka koja su prvom analizom provedenom u zagrebačkom Zavodu za ispitivanje kvalitete (ZIK) ispravna, u Ministarstvu odgovaraju kako se to ne može reći, već samo da se ne radi o istim parametrima.


Pritom je Dragan Sabljić, glavni direktor ZIK-a, koji je također zatražio superanalizu koja još nije dovršena, pojasnio da Zavod, kao i njegov laboratorij, ima sve akreditacije potrebne za provođenje ovakvih analiza. Različito tumačenje nalaza analize dvaju laboratorija nije neuobičajeno te se u takvim slučajevima koriste norme temeljene na statistici.


Naime, iz tvrtke Crodux u četvrtak su na konferenciji za novinare ustvrdili kako su analize uzoraka testiranih u akciji Oktan napravljene na njihov zahtjev u tri akreditirana međunarodna laboratorija (u Ljubljani, Pragu i Beču) potvrdile ispravnost i kvalitetu goriva na njihovim benzinskim postajama.


U inspekcijskom nadzoru pečate se po tri uzorka istog goriva, od kojih se jedan šalje anonimno u laboratorij, jedan ostaje kod inspektora, a jedan kod trgovca. Samo taj uzorak, ističe Sabljić, može biti relevantan za superanalizu, uz napomenu kako ne može znati da li je Crodux analizirao baš te uzorke.


 Na najave iz Croduxa kako će zatražiti zaštitu na sudu zbog toga što je, kako tvrde, akcija Oktan provedena nestručno i mimo propisa te tvrtka zbog lažnih optužbi trpi višemilijunske štete, u Ministarstvu gospodarstva odgovaraju da je svaki korak akcije te objavljivanja nalaza akcije proveden u skladu sa svim zakonima, podzakonskim aktima i pravilima struke te da ne vide u čemu bi bila osnovanost takve tužbe.