Ovisnika raznih vrsta u Hrvatskoj velik broj

Juretić: Moramo ulagati u one koji mogu pridonijeti demografskoj obnovi, pa i u ovisnike u reproduktivnoj dobi

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Juretić je naglasila da je ulaganje u liječenje ovisnika o drogama  važno za njihovo osposobljavanje za normalan život, a budući je riječ o mladim osobama to je važno i zbog demografskih razloga



 “U Hrvatskoj imamo veliki problem s online ovisnošću jer mladi satima sjede pred kompjutorima  i druže se s virtualnim prijateljima  ili, nažalost, kockaju putem interneta,” rekla je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić na stručnoj konferenciji “Izazovi na području ovisnosti-imamo li prave odgovore,” koja je u ponedjeljak počela u Trogiru.


 Upozorila je kako je u konzumiranju ovisnosti o internetu, kocki, alkoholu i sintetičkih droga Hrvatska iznad prosjeka zemalja Europske unije.


 Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj se godišnje liječi gotovo 8.000 ovisnika o heroinu, ali broj ovisnika o opijatima je u stvarnosti veći od toga, no nisu svi registrirani.




 Juretić je naglasila da je ulaganje u liječenje ovisnika o drogama  važno za njihovo osposobljavanje za normalan život, a budući je riječ o mladim osobama to je važno i zbog demografski razloga.


 “Ako ćemo razmišljati o našoj demografiji onda moramo ulagati u sve one koji mogu pridonijeti demografskoj obnovi, pa i u ovisnike kojih je prosječna starost oko 28 godina, odnosno u reproduktivnoj su životnoj dobi i mogu imati djecu”, pojasnila je.


 Navela je i procjene da je u Hrvatskoj više od 200.000 alkoholičara, ali da ne postoji precizne evidencija o toj vrsti ovisnika.