Predsjednik EK

Juncker vjeruje da je sporazum Grčke i vjerovnika moguć do 20. kolovoza

Hina

Reuters

Reuters

Grčki ministar financija Euklid Cakalotos također je u utorak rekao kako vjeruje u okončanje dogovora o novom paketu pomoći vrijednom 86 milijarda eura



BRUXELLES – Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker vjeruje u mogućnost da Grčka zaključi sporazum sa svojim vjerovnicima ovaj mjesec, vjerojatno prije 20. kolovoza.


»Sva izvješća koja dolaze do mene govore mi da je moguće da će se sporazum (o trećem paketu pomoći za Grčku) zaključi tijekom kolovoza, vjerojatno prije 20. kolovoza«, rekao je Juncker u razgovoru za AFP.


Grčka bi dotad trebala vratiti 3,4 milijarda eura Europskoj središnjoj banci.




Juncker je ocijenio da pregovori »napreduju zadovoljavajućim tempom« i sa stajališta grčke vlade i Komisije.


Grčki ministar financija Euklid Cakalotos također je u utorak rekao kako vjeruje u okončanje dogovora o novom paketu pomoći vrijednom 86 milijarda eura.


Grčke vlasti i međunarodni vjerovnici počeli su krajem srpnja u Ateni rad na tehničkim aspektima novog programa pomoći.


U razgovorima s grčkom vladom sudjeluju predstavnici EU-a, Europskog mehanizma za stabilnost, Središnje europske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.


Govoreći o danima koji su prethodili dogovoru od 13. srpnja između Atene i njezinih europskih partnera o trećem programu pomoći Juncker je rekao da je uvijek isključivao mogućnost izlaska Grčke iz eurozone.


Što se tiče Velike Britanije i njezine pripreme referenduma za 2017. o sudbini zemlje i eventualnom izlasku iz EU-a, Komisija radi na odgovarajućem aranžmanu s Londonom i Junker nije zabrinut. »Dogovorit ćemo se s Britancima jer britanski narod je za pragmatičan pristup kada se radi o ključnim pitanjima«.


Upitan o još jednoj europskoj krizi, onoj s migrantima, Juncker je rekao da vlade EU-a imaju obvezu djelovati te da je razočaran neuspjehom europskih vlada da se dogovore o prihvatu izbjeglica i tražitelja azila. Pozvao je također europske vlade da se ne daju zavesti populističkim razmišljanjima.