Apel židovske intelektualke

Julija Koš Nataši Jovičić: Odbijte ponudu Kolinde Grabar-Kitarović!

Boris Pavelić

Koš osporava Jovičić stručne kompetencije da savjetuje predsjednicu u pitanjima holokausta



ZAGREB » »Budete li ikada javno govorili u funkciji posebne savjetnice predsjednice Republike za pitanja holokausta, a osobito na bilo kojoj komemoraciji izravno za stradale Židove, smatrat ću to javnim ruganjem Predsjednice Židovima-žrtvama etničkog čišćenja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njihovim potomcima.«


To je rečenica iz otvorenog pisma Julije Koš, židovske intelektualke i umirovljene knjižničarke Židovske općine Zagreb čija je obitelj ubijena u holokaustu, kojim je ovih dana ravnateljicu Spomen područja Jasenovac Natašu Jovičić pozvala da odbije savjeničko mjesto koje joj je ponudila predsjednica Republike.


   U oštro intoniranome pismu, Julija Koš osporava Nataši Jovičić stručne kompetencije da savjetuje predsjednicu države u pitanjima Holokausta, ponavljajući svoju javno već iznesenu tvrdnju kako je Jovičić odgovorna za prikrivanje istine o Holokaustu i genocidu u sadašnjem postavu Spomen područja Jasenovac.




»Nakon svega što znam o vašem profesionalnom djelovanju posljednjeg više od desetljeća, zgrozila me je vijest da Predsjednica Republike Hrvatske najavljuje Vaše postavljenje za svoju savjetnicu za pitanja Holokausta. Apeliram: s poštovanjem odbijte ponuđenu dužnost! Pronađite u sebi snage i ljudskog poštenja za to, jer Vi dobro znate da imate daleko premalo znanja o Holokaustu i o genocidu koji se dogodio na području bivše NDH«, piše Koš u svome pismu.


Tvrdi kako bi to »nedostatno znanje« Nataše Jovičić bilo »daljnji razvitak zamagljivanja povijesne stvarnosti kakvo već, unatoč svim kritikama, uporno već skoro desetljeće gledamo u muzeju u Jasenovcu. Širenje takvog zamagljivanja izvan muzejske zgrade može, međutim, pokrenuti probleme koji će za Hrvatsku očito biti širi i dublji od problema koje do sada sâm jasenovački muzej izaziva prikrivanjem istine o Holokaustu (i genocidu) počinjenome na području NDH.«


   Julija Koš jedna je od onih koji su u više navrata javno kritizirali sadašnji postav jasenovačkog muzeja, tvrdeći da zamagljuje i prikriva povijesnu istinu o ondje počinjenom genocidu. Pritom je Koš podsjetila kako je i sama Nataša Jovičić svojedobno priznala da postav ima nedostataka te vrste, ali da ih uprava muzeja kani ispraviti. To, međutim, do danas nije učinjeno. Julija Koš, uz ostalo, vanjska je suradnica izraelske ustanove Yad Vashem, koja čuva uspomenu na židovske žrtve Holokausta. Osobno je pripremila materijale i dokaze za proglašenje više od 55 hrvatskih Pravednika među narodima, što je više od polovine ukupno proglašenih Pravednika među narodima iz Hrvatske. Nataša Jovičić odbila je za naš list komentirati otvoreno pismo Julije Koš.