Predstavnici manjina

Juhas i Kajtazi upozoravaju na kupovanje glasova manjinaca

Hina

Među prepisanima i 100 Roma – Veljko Kajtazi / Snimio Darko JELINEK

Među prepisanima i 100 Roma – Veljko Kajtazi / Snimio Darko JELINEK

Upoznao sam svoje Rome da promjenom nacionalnosti gube neka prava koja imaju samo kao Romi. Samo mi imamo Nacionalnu strategiju za Rome, ističe Kajtazi



ZAGREB  U Osječko-baranjskoj županiji upisano je 364 nova birača mađarske manjine, kojih nije bilo na parlamentarnim izborima u studenom prošle godine, rekao je na jučerašnjoj press konferenciji Šandor Juhas, saborski zastupnik mađarske manjine i predsjednik Kluba nacionalnih manjina.


Juhas je izjavio da emisari po slavonskim i baranjskim selima ljudima nude 200-300 kuna da se »prepišu« iz jedne nacionalnosti u drugu, a Roberta Jankovicsa, svoga protukandidata za zastupnika mađarske manjine, optužio je da stoji iza toga. Protumačio je da se u početku mislilo da se najviše Romi upisuju u Mađare, ali se pokazalo da se radi o velikom broju Hrvata i Srba koji postaju Mađari.


Za Demokratsku zajednicu Mađara, čiji je kandidat Robert Jankovics, Juhas je kazao da je »manje-više« financira mađarska vlada a da je predstavnik te vlade u Batini 21. kolovoza javno pozvao sve Mađare da dadu glas Jankovicsu. Tvrdi i da se u posljednjih mjesec i pol svakog vikenda Mađari besplatno voze u toplice u Harkanj, da imaju besplatan ulaz, a da je Jankovics dijelio besplatne ulaznice.




Kaže i da je interes HDZ-a da Jankovics postane zastupnik i da je prije dva tjedna Vladimir Šeks to rekao na jednom sastanku HDZ-a u Belom Manastiru. Poznato je, kaže Juhas, da Milan Bandić želi okupiti manjinske zastupnike, a prošli je tjedan »naprasno« organizirao mađarski piknik na Bundeku na kojemu je govorio i Jankovics.


Ako o zastupniku naše manjine, kao u studenome odlučuje 20, 30 glasova, a odjednom imate skoro 400 prepisanih, to je veliki problem«, kazao je Juhas koji traži i da se promijeni način izbora manjinskih zastupnika.


Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalnosti, potvrdio nam je da je prije nekoliko dana obavijestio o pokušaju »kupovanja« Roma pomoćnicu ministrice uprave. Kajtazi kaže da se 2011. godine 17.000 ljudi deklariralo kao Romi, a da njihove procjene govore o 30.000 do 40.000 Roma. Puno ih se deklarira kao Hrvati ali i mnoge druge nacionalnosti.


 – Upoznao sam svoje Rome da promjenom nacionalnosti gube neka prava koja imaju samo kao Romi. Samo mi imamo Nacionalnu strategiju za Rome – kaže nam Kajtazi i dodaje da je oko 600 osoba ukupno promijenilo nacionalnost u posljednjih desetak dana kolovoza, od toga nešto manje od 100 Roma.


Kajtazi ističe da je ovih dana napisao otvoreno pismo Milanu Bandiću, u kojem piše da Kajtazijeva protukandidatkinja lobira među Romima govoreći im da glasaju za nju, jer inače neće dobiti besplatne »Bandićeve udžbenike«.  


Čak 5.822 osobe promijenile su nacionalnost u Hrvatskoj od početka studenog prošle godine pa do 22. kolovoza. Ima i promjena među onima koji prije nisu isticali nikakvu nacionalnost – 4.758 je takvih birača. Prema Zakonu o registru birača, omogućen je biračima upis, dopuna ili ispravak podataka u registru. Tako se može dopuniti ili ispraviti i podatak o nacionalnoj pripadnosti. To se može uraditi cijele godine, a za vrijeme raspisanih izbora ili referenduma, može se to učiniti najkasnije 10 dana prije dana izbora.