Tko će voditi stranku?

Jovanović za šefa stranke podržava Ostojića, Baldasar bi se rado vratio u SDP

Tihana Tomičić

Odabrao stranu u bitci za predsjednika – Željko Jovanović za Ranka Ostojića / arhiva NL

Odabrao stranu u bitci za predsjednika – Željko Jovanović za Ranka Ostojića / arhiva NL

Više kandidata u utrci govori o snazi SDP-a. Moj favorit je Ranko, čovjek koji iskustvom, znanjem, energijom i stažem u SDP-u garantira da će socijaldemokracija u Hrvatskoj pobjeđivati, rekao je Jovanović, pokazavši time da je ostao vjeran Milanoviću



 Umjesto analize izbornih rezultata, koja uopće ni nije na dnevnom redu Glavnog odbora SDP-a sazvanog za subotu, mogla bi se naći rasprava o suspenziji ranijih odluka tog tijela o raspuštanju lokalnih ogranaka. To se odnosi i na Split i na cijeli niz lokalnih ogranaka u Istri koji su raspuštani tijekom zadnjih nekoliko godina, a radi se o zahtjevu primorsko-goranskog SDP-a sa sjednice održane u ponedjeljak navečer u Rijeci.


Naime, primorsko-goranski SDP zatražit će od Glavnog odbora da u subotu donese odluku kojom se van snage stavljaju ranije odluke o raspuštanju gradskih organizacija. Zaključak je to Županijskog odbora, a među ostalim konstatirano je i nezadovoljstvo rezultatima u cjelini i na razini 8. izborne jedinice.


Pogrešna komunikacija


Uzrok lošem rezultatu izbora je pogrešna komunikacija prema manjinama, antifašizmu i odnos prema SDP-u Istre.




Odgovornost nije samo na predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću nego i na cjelokupnom užem rukovodstvu nacionalnog SDP-a, odnosno Predsjedništvu, također je zaključak spomenute sjednice.


Otvorilo se i pitanje zašto Glavni odbor stranke u subotu uopće neće na dnevnom redu imati analizu izbornih rezultata od 11. rujna nego samo odluke o raspisivanju novih izbora nakon Milanovićeva odlaska.


Za vraćanje »raspuštenih« bili su svi osim predsjednice Glavnog odbora Romane Jerković, koja je bila suzdržana te kastavskog SDP-ovca Ivice Lukanovića. U raspravi su se upravo Lukanović te član nacionalnog Predsjedništva Željko Jovanović (koji nije član ŽO-a i nema pravo glasa na toj sjednici) usprotivili takvom prijedlogu Zlatka Komadine, rekavši da su protiv vraćanja Aleksandre Kolarić, a i ostalih nakon svega izrečenog, u stranku.


– Apsolutno je suvišno donositi zaključak koji je potpuno suprotan Statutu jer svaki član koji želi povratak u SDP ima mogućnost podnijeti zahtjev svojoj matičnoj organizaciji. Istovremeno, bilo bi uvreda za sve koji su radili na ovim izborima podržavati povratak ljudi koji su svjesno pozivali da se glasa protiv SDP-a – kazali su Jovanović i Lukanović. Zanimljivo je da je Lukanović oštro kritizirao i općenito rad županijskog SDP-a, kojega vodi Zlatko Komadina, optuživši ga da nema ni dokumente ni strategiju na temelju kojeg bi trebao voditi Županijsku organizaciju, da bi ga Komadina potom zamolio da napusti govornicu jer je »fulao« temu dnevnog reda.


Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel nije se nijednom javio za riječ.


Iako se očekivalo da se Zlatko Komadina na ovoj sjednici možda kandidira za predsjednika stranke, on je odmah na početku sastanka rekao da o unutarstranačkim izborima neće govoriti, već samo o analizi parlamentarnih izbora. Očito će ta odluka biti donesena u nekom užem krugu idućih dana.



Aleksandra Kolarić objavila je jučer na Facebooku da je bila žrtva anonimnog lascivnog i vulgarnog poziva, koji je prijavila policiji.


– Plaćam cijenu, kao i mnogi drugi, borbe za demokraciju u SDP-u kao i borbe za toleranciju u javnom političkom prostoru. Počelo je prvo s vrijeđanjem po Facebooku, pred par dana preraslo je u linč verbalnog zlostavljanja, a danas je krenulo s telefonskim pozivom i zastrašivanjem. Što je sljedeće? Dolazak nasilnika na vrata, kao što je doživjela nedavno Jadranka Kosor? Čvrsto vjerujem da današnje zastrašivanje nema nikakve veze sa SDP-om. Nema tolerantnog društva bez tolerantnih i otvorenih političkih stranaka. Prvi test promjena i demokracije u SDP-u bit će ove subote, na sjednici Glavnog odbora. Odluka GO-a o povratku svih politički eliminiranih i nepravedno izbačenih članova preduvjet je novog početka u stranci – napisala je Kolarić.



Pustoš u stranci


Kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić rekao nam je jučer da je izričito protiv ovakvog prijedloga SDP-a PGŽ-a o vraćanju »raspuštenih« u stranku: »Ne«, glasio je njegov odgovor, dok je Orsat Miljenić izjavio da će o tome raspravljati isključivo na tijelima stranke.


Ivo Baldasar, pak, kaže da bi se rado vratio u SDP Splita, ali ne dolazi u obzir da se to dogodi ako stranku bude vodio Ranko Ostojić.


– Meni se čini, što sam i predvidio, da će nakon Milanovićeve diktature u SDP-u ostati pustoš. Sad se vidi koliko SDP-u trebaju demokratske promjene. Vratio bih se u stranku, ali pod određenim uvjetima – da se vrate sve raspuštene organizacije i da se neki ljudi, poput Grčića ili Ranka Ostojića, ispričaju – rekao nam je Baldasar. Odgovorio je i na pitanje kako mu se uklapa da ga je podržavao Milan Bandić


– Pa iz Bandića je dio bivših SDP-ovaca, koji su to ostali dušom. Vidite da se u splitski SDP vratilo manje od pola članova, to vam sve govori – rekao je Baldasar.


Jedan splitski SDP-ovac s kojim smo razgovarali, pitao se provocira li samo Komadina s ovim prijedlogom ili doista misli da je statutarno vraćati ljude nakon što su naknadno već provedeni postupci novih izbora i slično. Možda da mi u Splitu malo proanaliziramo situaciju u SDP-u PGŽ-a također, rekao nam je.


Željko Jovanović podržao je Ranka Ostojića u bitci za predsjednika stranke.


– Više kandidata u utrci govori o snazi SDP-a. Dok se Picula sam isključio rekavši da će voditi stranku iz Bruxellesa, preostala tri kandidata jamstvo su fer utrke u kojoj će pobijediti najbolji. Osobno, najviše se družim s Hajdukovićem, ali on može biti predsjednik za 10 godina. Orsat Miljenić kao novo lice mora proći jedan izborni ciklus da bi bio dobar kandidat za predsjednika stranke, iz čega jasno proizlazi da je moj favorit Ranko, čovjek koji iskustvom, znanjem, energijom i stažem u SDP-u garantira da će socijaldemokracija u Hrvatskoj pobjeđivati – rekao je Jovanović, pokazavši time da je ostao vjeran Milanoviću.