Iznenađenje izborne konvencije riječkog SDP-a

Jovanović nije prošao: Walter Volk i Marko Filipović potpredsjednici

Tihana Tomičić

Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel u svom izvještaju o radu obrušio se na unutarstranačke kritike kao i praćenje njegova rada od strane medija, a potom je Jovanović kritizirao njega tvrdnjom da je SDP u Rijeci izgubio proaktivnu ulogu nametanja tema i rješenja za razvoj Grada



RIJEKA  Walter Volk i Marko Filipović izabrani su na izbornoj konvenciji SDP-a Rijeke za nove potpredsjednike Gradske organizacije, nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel na izravnim izborima prije tri tjedna potvrdio svoj mandat. Walter Volk je dosadašnji tajnik stranke u Rijeci, a Marko Filipović zamjenik gradonačelnika.


Izabrani su u drugom krugu glasanja između pet kandidata – Volk je osvojio 68 glasova, a Filipović 62 glasa na konvenciji na kojoj je ukupno verificirano bilo 174 sudionika od ukupno gotovo 900 upisanih članova SDP-a.


U trci za potpredsjednika nije prošao ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, kojemu su nedostajala četiri glasa, i to jest svojevrsno iznenađenje ovih izbora, no Jovanović za to ima obrazloženje.




– Konvencija je dobro izabrala – potpredsjednik je postao tajnik Walter Volk koji je najzaslužniji za funkcioniranje stranke na terenu, a s obzirom da je ključna zadaća potpredsjednika rad stranačke logistike, to je i očekivano. Prošao je i kolega Marko Filipović koji je prvi suradnik gradonačelnika. Ja ću svojim radom pridonijeti radu Predsjedništva – izjavio je Jovanović nakon prebrojavanja glasova.


Je li to rezultat činjenice da je ministar uoči glasanja oštro kritizirao rad Gradske organizacije s Vojkom Obesnelom na čelu, to znaju samo članovi SDP-a, no činjenica je da se predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel u svom izvještaju o radu obrušio na unutarstranačke kritike kao i praćenje njegova rada od strane medija, a da je Jovanović potom kritizirao njega da je SDP u Rijeci izgubio proaktivnu ulogu nametanja tema i rješenja za razvoj Grada.


– Nije lako biti na čelu najmoćnije organizacije SDP-a u državi. Često mnogi kažu da je to zagrebački SDP, ali moć se mjeri po rezultatima, a to mi onda daje pravo da tvrdim da je upravo riječki SDP najmoćniji. Mnogi nam proriču propast ove konvencije, no te kritike nisu istinite. Mi možemo biti ponosni na sve svoje rezultate, od pobjede na izborima za mjesne izbore do svih ostalih pobjeda. Tko god što mislio, politička stranka nije debatni klub koji će raspravljati što je to socijaldemokracija, kako bi se odluke trebale donositi i slično. Tu smo da, temeljem povjerenja građana, realiziramo programe i zato smo ponosni jer to i činimo. Tko želi samo debatirati, neka si osnuje udrugu građana ili društvo filozofa – rekao je Obersnel, odgovarajući time na kritike protukandidata s izravnih izbora Hrvoja Štefana koji je tražio snažniji unutarnji dijalog.


I medijima, koji znaju pisati da se odluke u riječkom SDP-u donose u njegovu gradonačelničkom uredu, a ne u stranci, poučio je kako trebaju razmišljati.



Nakon izbora, Predsjedništvo Gradske organizacije čine: Vojko Obersnel, Walter Volk, Marko Filipović, Željko Jovanović, Loris Rak, Vojko Braut i Sandra Krpan.U Gradski odbor ušli su: Irena Vukosavljević, Ivana Jurčić, Vuk Prica, Mirjana Dvorny, Ozren Gruičić, Pavao Komadina, Sanjin Matijević, Gabrijela Gorjanc-Kapša, Ivan Ivaniš, Dinko Tamarut, Goran Palčevski, Duško Milovanović, Adam Butigan, Marko Mataja Mafrici, Tamara Martinčić, Dragica Marač, Ivo Simper, Mirjana Rumora i Nadia Poropat.


– Godinama sam se borio da se odluke ne donose u Ciottinoj gdje je bilo sjedište Saveza komunista, nego u tijelima izvršne vlasti, naravno nakon pobjede kod građana. Tko to ne razumije, radi krivi posao ili se uzalud njime bavi. Odgovornost za vođenje Grada je moja, a ako ne uspijem, upozorite me, pa i maknite ako treba – poručio je Obersnel stranačkim kolegama.Čak se i našalio, te rekao da je, ako se odluke već donose »na Korzu«, dobra odluka da se i sjedište stranke preseli na Korzo 6. »Sad više nitko ne može reći da se stranačke odluke ne bi trebale donositi na Korzu«, rekao je. Pokazao je Izvješće o rezultatima rada gradske uprave od 2009. do 2013., rekavši: »Pisati programe može svaka gradska organizacija, ali ne znaju ih svi i realizirati«.Najprije mu je odgovorio Hrvoje Štefan. – Vjerodostojna socijaldemokracija politički legitimitet crpi iz demokratske rasprave, a naš Gradski odbor sastaje se svega jednom u tri-četiri mjeseca. Umjesto rasprave o politikama, slušamo tehničke informacije. Od 19 sjednica Gradskog odbora u zadnje četiri godine, na samo dvije bilo je riječi o programu rada, a od toga je jedna rasprava bila izvješće o već usvojenom programu. Dakle, u četiri godine smo jedan jedini put raspravljali o svojim politikama. Ključni politički sadržaji ne kreiraju se na stranačkim tijelima – izjavio je Štefan, koji je potvrdio da radi na osnivanju frakcije na nacionalnoj razini.Ministar Željko Jovanović, dosadašnji potpredsjednik, bio je još kritičniji.

– Nismo ispunili osnovni zadatak koji smo si dali: da povećamo broj članova za dvostruko, da svatki od nas dovede jednog novog kvalitetnog člana. SDP u Rijeci mora imati preko tisuću članova, a u četiri godine napredovali smo sa 750 na 900 članova – rekao je. I dodao:


– Ne možemo mi u SDP-u u Rijeci dopustiti da nam politiku kreiraju mediji. SDP mora biti taj koji diktira teme, kao kad smo u jednom razdoblju imali, prema ovom izvješću, 37 pressica. SDP je sa svojim zastupnicima tada kreirao politiku i nametao teme. Tako se to radi – rekao je. Kritizirao je i loš odaziv na lokalne izbore i na konvenciju: »Riječki SDP treba se zamisliti nad apstinencijom birača i članova, ne pred time zatvarati oči, jer to je biračko tijelo koje će netko drugi mobilizirati, ako to ne budemo mi. To ne možemo dozvoliti. To vam je kao s nogometom, svi volimo NK Rijeku, ali kad igra loše, ne idemo na utakmice, stadion je prazan. Da je dobro, bio bi bolji odaziv i na izbore i na konvenciju, to vam je tako prijatelji moji« – rekao je Jovanović.


Osim stranačkih čelnika, na konvenciji je govorio mali dio kandidata, i zapravo nije bilo odgovora predsjednika Obersnela na ove kritike, koji je na kraju samo poručio: »Pred nama je puno posla, vjerujem u snagu socijaldemokratske ideje i Gradske organizacije Rijeka«.