Prijepori oko Vladine uredbe

Jovanović: Većini prosvjetara veće plaće; Stipić: To je lažna poruka

Hina

Vlada jednima povećava plaće za oko 200 kuna dok drugima uzima puno više, i do 2.500 kuna, tvrdi Stipić dodavši kako nagradu zbog izvrsnosti ne zaslužuju samo mentori i savjetnici



ZAGREB – Vlada je danas uredbom korigirala nazive radnih mjesta i koeficijente složenosti poslova u javnim službama čime, po riječima ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića, uvodi nov način vrednovanja rada u osnovnim i srednjim školama, te većini prosvjetara povećava plaće.


Jovanović je na sjednici Vlade podsjetio da su Zakonom o uskrati prava za uvećanje plaća po osnovi radnog staža cijelom javnom sektoru ukinuti dodaci od 4, 8 i 10 posto, koji predstavljaju dvostruko vrednovanje radnog staža jer zaposlenici već ostvaruju pravo na uvećanje plaće temeljem radnog staža od 0,5 posto godišnje.


To ide u korist onima s dužim stažem, a Vlada smatra da temeljni kriterij treba biti stručnost i kvaliteta rada, kaže Jovanović.




Najavio je povećanje koeficijenta svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama koji rade u neposrednoj nastavi za 3,5 posto, onima koji su napredovali u službi u zvanje mentora šest posto, te onima koji su promovirani u savjetnike za osam posto.


To, kaže Jovanović, znači da će plaća učitelja početnika, koja je sada 5.546 kuna, porasti za 150 kuna i iznosit će 5.695 kuna.


Za učitelja s 10 godina staža, koji sada ima plaću od 5.736 kuna, to znači povećanje za 158 kuna, ali onaj s istim stažom koji je napredovao u mentora imat će plaću veću za 294 kune.


Također, kaže Jovanović, to znači da će učitelj koji je 10 godina u sustavu i nije radio na sebi, imati 750 kuna manju plaću od mentora. Razlika između savjetnika i »nemarnog« učitelja bit će još veća, prema Jovanovićevom izračunu 1.210 kuna.


Jovanović smatra kako se na taj način pokazuje da Vlada vrednuje stručnost i kvalitetu i potiče učitelje na usavršavanje.


Ministar tvrdi da današnje izmjene omogućuju povećanje plaća za 62 posto učitelja i nastavnika, i to između 100 i 400 kuna, plaće ostaju nepromijenjene za 23 posto njih, dok će 15 posto imati nešto nižu plaću.


Radi se o onima koji su najduže u sustavu, a nisu se potrudili da dođu do statusa mentora ili savjetnika, kaže Jovanović.


Premijer Zoran Milanović dometnuo je kako se radi više o gesti nego velikoj financijskoj koristi, ali trenutno se više ne može. Smatra da će vrednovanje o kojem je govorio Jovanović uspjeti samo uz transparentan i uređen sustav.


Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod zatražio je danas od Vlade hitno donošenje uredbe o dodacima na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, jer bi se nakon ukidanja Granskih kolektivnih ugovora (GKU) pojedinim zaposlenicima plaće mogle smanjiti čak za 40 posto, odnosno do 2.500 kuna.


Predsjednik Preporoda Željko Stipić istaknuo je na konferenciji za novinare da su o tome pismeno izvijestili ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, no on »pere ruke od posljedica« pravdajući se da će se na zaposlene primjenjivati Temeljni kolektivni ugovor.


Stipić je naglasio da otkazom GKU-a zaposleni u školama ostaju bez pravnog temelja za isplatu čak šest dodataka na plaću – za otežane uvjete rada u osnovnim i srednjim školama, rad u kombinacijama u OŠ, rad s učenicima sa zdravstvenim teškoćama, dodatak za prilagođene programe, rad u zdravstveno rehabilitacijskim ustanovama, te u posebnim školskim odjelima.


Također je rekao da će najviše pogođeni biti zaposlenici s najduljim stažem, jer su već izgubili dodatak temeljem vjernosti službi od 4, 8 i 10 posto.


Stipić se osvrnuo i na odluku Vlade o povećanju plaća u školstvu rekavši kako se zapravo radi o korekciji, odnosno preraspodjeli jer se nastavnom osoblju koje ima do 20 godina staža plaća povećava za oko četiri posto, onima do 30 godina staža ostaje ista, dok se nastavnicima i učiteljima s više od 30 godina staža plaća smanjuje od četiri do šest posto.


»Takvim rješenjem Vlada šalje lažnu poruku o povećanju učiteljskih plaća i definitivno se obračunava s ‘ostacima ostataka’ instituta vjernosti u školama, tvrdeći da to čini u ime izvrsnosti«, rekao je Stipić.


Vlada jednima povećava plaće za oko 200 kuna dok drugima uzima puno više, i do 2.500 kuna, tvrdi Stipić dodavši kako nagradu zbog izvrsnosti ne zaslužuju samo mentori i savjetnici.


»S obzirom da takva rješenja dolaze od Vlade Zorana Milanovića, u kojoj većina ministara ima skromno ili nikakvo radno iskustvo, nagrađivanje izvrsnosti na štetu iskustva nije neočekivano«, kaže Stipić.


On također drži da Vlada korekcijom koeficijenata šalje prosvjetarima poruku da posao u školi treba zamijeniti bolje plaćenim poslom čim se za to ukaže prilika. Ispada da će s djecom raditi oni koji se nisu snašli, ironičan je Stipić dodajući da se zapravo kažnjavaju oni s najduljim stažem.


Stipić stoga ističe da bi Vlada žurno trebala započeti posao oko donošenja novog Zakona o plaći u javnim službama i nove Uredbe o koeficijentima.


Također je izrazio žaljenje što u tri mjeseca otkaznog roka nije donesen novi GKU, a Jovanović im je još prekjučer poslao dopis u kojem istek GKU-a uzima kao gotovu stvar.


Toliko o spremnosti na pregovore u dobroj vjeri ministra Jovanovića i njegovu poštivanju procedure, rekao je Stipić.