Javna prozivka

Jovanović: Šustar je prvak ove Vlade u činjenju štete

Tihana Tomičić

Šustar je izabrao političku ekvilibristiku, podilaženje ekstremizmima raznih Ilčića, Markićki i Rusakica..., nabraja Željko Jovanović u svom priopćenju



RIJEKA  Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović priopćenjem se obratio javnosti povodom, kako kaže, najvećeg skandala sada već bivše Vlade –  obustavljanju cjelovite kurikularne reforme.


– Ova Vlada svoj mandat počela je filofašističkim mimohodom ulicama Zagreba, gdje je udareno na slobodu medija, a završila okupacijom kurikularne reforme bez razuma. Dakle, kad bi u jednoj rečenici ocijenio rad vladajuće većine u Hrvatskom saboru i Vlade HDZ-a i Mosta mogao bi reći da nisu napravili – ništa.  Ali to bi bila preblaga ocjena, jer oni su, na žalost svih građana RH, napravili veliku štetu! Nerad, nered i kaos u svim segmentima društva, od ekonomije preko socijale i zdravstva do obrazovanja, neoprostivi su i za nadati se da građani to pamte, kaže Jovanović.


– Poticali su sve vrijeme crni val konzervativne revolucije kojima su ugrozili temeljne društvene vrijednosti – slobodu, sigurnost i pravdu, napada se sloboda medija, civilno društvo i prava manjina. Neviđenim udarom na nezavisne medije i kulturu, doveli su pred uništenje glasilo talijanske manjine La Voce, izdavačku kuću Edit, kao i glasilo srpske manjine Novosti. Odlučili su, na primjer,  uskratiti financiranje po njima nepodobnog HNK »Ivan Zajc« u Rijeci čijoj su Drami dodijelili – nula kuna! 




– Kad je riječ o obrazovanju, podsjetit ću da je u našem mandatu osigurano sufinanciranje srednjoškolskog prijevoza i subvencioniranje školarina svim studentima koji redovito ispunjavaju svoje obaveze na fakultetima, te da je broj stipendija povećan kako u iznosu, tako i broju stipendija. Danas, jedva smo spriječili ukidanje subvencija srednjoškolskog prijevoza, stipendije se ne isplaćuju, ili ukidaju studentima temeljem socijalnog kriterija; nacionalna zaklada za stipendiranje učenika i studenata se ugasila, a četiri milijuna kuna osiguranih u proračunu izgubljeno, zaključuje bivši ministar obrazovanja.


– Ministar Šustar je bio prvak u činjenju štete u ovoj Vladi bez konkurencije! Pogodovao je nogometnoj mafiji   stopiranjem izmjena Zakona o sportu koji bi jamčili da se sport pročisti od pohlepnih profitera i huligana u skupim odijelima i kravatama, i zapravo stavi u zaštitu sportaša, te sigurno ne bi bilo ni nereda u Francuskoj. Šustar je izabrao političku ekvilibristiku, podilaženje ekstremizmima raznih Ilčića, Markićki i Rusakica, »zaboravnost« u povlačenju već osiguranih sredstava EU-a te, nerad. Dopustio je bez trunke razuma okupaciju kurikularne reforme od strane HRAST-a »U ime obitelji« i Željke Markić i time izazvao prosvjed 50.000 ljudi koji su jasno zatražili ostanak Jokića i odlazak Šustara. Srećom, njegova era je završena, kaže se u priopćenju.