Saborski zastupnik SDP-a

Jovanović: Orešković je talac nevjerodostojnog Petrova i Karamarka koji je zadužen za radikalizaciju

Tihana Tomičić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA– SDP-ov Željko Jovanović pozvao je novog ministra branitelja Miju Crnoju na ostavku zbog svih afera koje se već vežu za njega – od prijave boravišta kako bi izbjegao plaćanje prireza do dosjea za nasilje.


– Šaljem mu poruku iz Rijeke: čekamo vašu ostavku. I ja sam branitelj, a mi branitelji zaslužujemo da na čelu ministarstva imamo časnu osobu, a ne nasilnika, lažova i čovjeka koji potkrada državu, rekao je Jovanović na tiskovnoj konferenciji u Rijeci.  On je komentirao novu vladu, rekavši: »Hrvatsku se gura u nove podjele, najavljuje se progon politički nepodobnih, vidimo da se želi nametati svjetonazor primjereniji 19. nego 21. stoljeću, vidimo da se kazneni progon korumpiranih želi zaustaviti, vidimo da se želi kontrolirati policiju i obavještajne službe i politički ih zloupotrebljavati, vojsku slati na ulice, vidimo da se sprema preuzimanje medija u političke svrhe – nikad saborski Odbor za medije nije bio u rukama vladajućih nego uvijek opozicije… Vidimo da se spremaju crni dani za demokraciju u Hrvatskoj«, rekao je Jovanović. 

Najavio je da će SDP nuditi rješenja, a njegova je ideja i da bi SDP trebao na sjednicama nuditi sve prijedloge zakona onako kako ih je predlagao Most u postizbornim razgovorima. Pa da vidimo hoće li onda Most glasati protiv toga, rekao je. 


– Imam dojam da smo dobili premijera koji se nalazi u svojevrsnoj talačkoj krizi – između nevjerodostojnog Bože Petrova i u indicijama povijesne neozbiljnosti prvog potpredsjednika zaduženog za radikalizaciju Tomislava Karamarka, zaključio je.





Na pitanje jesu li medijski napisi o tome da Rajko Ostojić i Davor Bernardić više neće moći biti članovi SDP-a ako Milanović ponovno pobijedi na unutarstranačkim izborima, Jovanović je rekao:– SDP je široka, demokratska stranka u kojoj nitko nikad nije zbog svojeg razmišljanja ili stava bio niti će biti izbačen. Nitko tko bude poražen neće imati razloga da ode. Tko to kaže, laže, rekao je Jovanović. 



Jovanović je kao bivši ministar obrazovanja ponosan što je u Saboru SDP razotkrio namjeru koja bi opasno ugrozila budućnost Hrvatske: zaustavljanje kurikularne reforme. Zaustavimo zaustavljanje novog kurikuluma, apelirao je Jovanović, a njegov bivši zamjenik u MZOS-u Saša Zelenika ističe da su na novom kurikulumu radili stručnjaci, njih gotovo šest stotina, izabrani javnim natječajem, van politike i pritisaka, a kao jedan od angažiranih spominje se čak i novi ministar kulture Zlatan Hasanbegović na temi islamskog vjeroučenja, rekao je Zelenika. – Naš je cilj bio novi kurikulum bez ideologije. I upravo je to ono što smeta Ilčiću, Hrastu i ostalima – što ideologije nema, a oni je žele, rekao je Zelenika. Njegova je poruka da je najbolji lijek protiv svakog totalitarizma obrazovanje, te zato apelira na novog ministra, svog prijatelja Predraga Šustara  da ne dopusti da javno školstvo postane predmet podjele plijena te da se u »stiropor vladi« ne dopuste kriminalne radnje u sportu poput slučaja Mamić itd.