Stranačka konferencija

Jovanović: Karamarko nas granatira lažima, ali mi imamo rast

Tihana Tomičić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić najavio je na stranačkoj konferenciji SDP-a u Rijeci da će se graditi zaobilaznica Novog Vinodolskog te nova traka postojeće ceste na trasi Senj-Vratnik, što je odgovor na najave iz HDZ-a da oni planiraju graditi Žutu Lokvu



RIJEKA – Zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić najavio je na stranačkoj konferenciji SDP-a u Rijeci da će se graditi zaobilaznica Novog Vinodolskog te nova traka postojeće ceste na trasi Senj-Vratnik, što je odgovor na najave iz HDZ-a da oni planiraju graditi Žutu Lokvu. 


– U ovom trenutku ne postoje financijske mogućnosti niti prometno opravdanje za gradnje autoceste do Žute Lokve, ali u tijeku je projektiranje zaobilaznice Novoga te dodatne trake na trasi Senj-Vratnik. Time će se steći uvjeti da postojeća Jadranska magistrala postane puno prohodnija, a kad Jadransko-jonska cesta dođe među prioritete, zajedno sa drugom cijevi tunela Učka i dovretkom Ipsilona, tada će se financirati europskim sredstvima – rekao je Antešić. Zastupnica Ana Komparić-Devčić kazala je da su prvi radovi za novu riječku bolnicu već počeli prije nekoliko dana što je dokaz da kreće u realizaciju najvećeg projekta ove Vlade u Rijeci i PGŽ: »Prvi pacijenti liječit će se u novoj bolnici 2018. godine«, najavila je. 

Koordinator za 8. jedinicu Željko Jovanović napao je oporbeni HDZ i Tomislava Karamarka da ovu kampanju planiranu voditi »prekomjernim granatiranjem lažima« jer da je netočno sve što je Karamarko izgovorio u nedjelju o javnom dugu, iseljenima i radnim mjestima. Demantirao je njegove navode o iseljavanju mladih, o korištenju novaca iz EU fondova, o javnom dugu i o broju nezaposlenih.


– Krunski dokaz lažljivosti je Maletićkino izmišljanje da smo u minusu u financijskih transakcijama s EU. I onda je EK demantirala i dokazala da lažu, EK je objavila da smo bili u plusu za gotovo 200 milijuna eura. Također, pomogli smo restrukturiranju velikog dijela gospodarstva – malo je tko vjerovao, s obzirom na loša iskustva drugih EU zemalja, da ćemo spasiti brodogradnju, a spasili smo preko 10.000 radnih mjesta izravno i više od 40.000 neizravno, rekao je Jovanović.




 Ostvarili smo i jedan od najvažnijih ciljeva: broj nezaposlenih pada – stopa nezaposlenosti je pala na 15-ak posto, dodao je.


– Prošla HDZ-ova vlada zadužila se u mandatu 93 mlrd. kn i ostavila nam povijesno najveći deficit od 25 mlrd. kn s puno skrivenih dugova.  Za razliku od njih, mi smo prvi put ostvarili i suficit od 200 milijuna kuna, ustvrdio je.


– Ono što mi radimo, stane u tri riječi: red, rad i rast, dok s druge strane HDZ, šatoraši, kvazi-branitelji i Crkva znaju samo lagati i krasti. Dokazuju to i kad su na vlasti i kad su u oporbi. Oni su loša vlast i loša oporba, oni su loši ljudi – poručio je Jovanović HDZ-ovcima. Rekao im je da prestanu »obespamećivati« Hrvatsku, te dodao: »Mi se ne moramo kititi atributima da smo domoljubni ili uspješni, kao neke koalicije – mi imamo rezultate«, rekao je. 


Romana Jerković upozorila je je tijekom četiri godine učinjen značajan korak u zapošljavanju mladih – čak 77.000 mladih zaposleno je po programu Garancija za mlade, a pola od tog broja dobilo je posao na neodređeno vrijeme.


Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja poručio je da su mirovinska, socijalna i zdravstvena prava uvijek zadnja linija obrane, povučen je niz mjera kojima su povećana prava umirovljenika, kao i same penzije  te da se i u narednom mandatu očekuje još niz novih poteza.


– Bila bi prava šteta da nas građani ne izaberu i da ne nastavimo raditi na povećanju njihovih prava – rekao je Hrelja.