Bildanje ekološke svijesti

Josipović: važno kod mladih njegovati osjećaj za zdrav okoliš

Hina

Tradicionalnu manifestaciju »dm green city project«, koja se održava u povodu Dana planeta Zemlje, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, otvorio je jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Novinarima je izjavio da danas »bildamo ekološku svijest«.



ZAGREB Predsjednik Republike Ivo Josipović pridružio se danas proslavi u povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, istaknuvši kako je iznimno važno da se kod mlade generacije njeguje osjećaj za ekologiju, za zdrav okoliš.


Dan planeta Zemlje obilježen je u sklopu »dm green city projecta«, a Josipović je najuspješnijim malim ekolozima u eko radionicama predao nagrade te obišao umjetnike i kreativce, pojedince i tvrtke koji su se pridružili projektu.


Razgovarao je s njima, razgledao što izlažu, fotografirao se s djecom i dijelio autograme.




Novinarima je Josipović izjavio kako je iznimno važno da se kod mlade generacije njeguje osjećaj za ekologiju, za zdrav okoliš, dodavši kako su djeca bila na kvizu, skupljali su otpad te ga razvrstavali.


»Širili su svijest o zelenoj i plavoj planeti Zemlji«, istaknuo je predsjednik Josipović te zahvalio učenicima, a i školama što su prepoznali važnost ovog projekta.


Tradicionalnu manifestaciju »dm green city project«, koja se održava u povodu Dana planeta Zemlje, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, otvorio je jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Novinarima je izjavio da danas »bildamo ekološku svijest«.


»Svi se zapitajmo, svako jutro kada se probudimo što smo protekli dan napravili da sačuvamo djelom planetu na kojoj nam je još uvijek ugodno živjeti«, poručio je Bandić.Članica Uprave dm-a Gordana Picek rekla je da je to tradicionalni projekt koji provode radi zaštite okoliša, a traje od veljače do lipnja.

Ove su godine organizirali natječaj za hrvatska obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), čija se proizvodnja temelji na ekološkom uzgoju, kako bi ih podupirati na način da njihove proizvode stave u prodavaonice dm-a, osmisle im marketinške aktivnosti i slično, dodala je.


Picek je podsjetila da u eko akciji »Zeleni korak« učenici osnovnih škola diljem Hrvatske skupljaju stari papir, a najuspješnije škole će dm nagraditi. Najavila je da će se u lipnju, na Bundeku, održati tradicionalne utrke žena i djece te još niz ekoloških aktivnosti unutar dm-a koje organiziraju do polovine lipnja.


Idejni začetnik »dm green city projecta« Marko Lasić rekao je da već petu godinu za redom organiziraju taj projekt, podsjetivši da se ove godine bave temom hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


Naglasio je kako je nakana spojiti tradicionalno s modernim. »Pretvorili smo Cvjetni trg u jednu zelenu oazu i koliko vidim ljudi se super ugodno osjećaju – a to nam je i bio cilj«, kazao je Lasić.