Predizborni skup u Zagrebu

Josipović pozvao konkurente da se natječu idejama, a ne uvredama

Hina

"O političkim protivnicama i protivnicima govorim samo lijepo, ali o njihovim programima, naravno, kritično i bez kompromisa. Bez riječi kojih ćemo se sramiti kad prođu izbori. (...) Zato pozivam moje konkurente da se natječemo idejama, ne uvredama, izmišljotinama. Neke od njih poznajem kao dobre liječnike, iskusne diplomate, i možda dobre studente, ali kao političari nisu moj izbor", poručio je



ZAGREB – Predsjednički kandidat Ivo Josipović pozvao je u četvrtak navečer s predizbornog skupa u Zagrebu svoje konkurente da se u kampanji natječu idejama, a ne uvredama i izmišljotinama te istaknuo da on, za razliku od njih, u svom programu nudi ekonomski oporavak zemlje, toleranciju, demokraciju i veću razinu ljudskih prava.


“O političkim protivnicama i protivnicima govorim samo lijepo, ali o njihovim programima, naravno, kritično i bez kompromisa. Bez riječi kojih ćemo se sramiti kad prođu izbori. (…) Zato pozivam moje konkurente da se natječemo idejama, ne uvredama, izmišljotinama. Neke od njih poznajem kao dobre liječnike, iskusne diplomate, i možda dobre studente, ali kao političari nisu moj izbor”, poručio je s Trga Petra Preradovića.


Slogan njegove kampanje je “To je pravi put”, a Josipović naglašava kako je to put ekonomskog oporavka, govora tolerancije, demokracije te poziva Zagrepčane da mu daju svoj glas kojim biraju i smjer Hrvatske u idućih pet godina.




“Ja vam jamčim pravi put, sigurnost, slobodu, ljudska prava, uključivši ona o kojima se do jučer nije govorilo – pravo na zdravlje, obrazovanje, socijalnu sigurnost, pravo potrašača, pravo na energetsku sigurnost”, naglasio je uz odobravanje simpatizera koji su ga pozdravljali noseći transparente kampanje i zastave.


Podsjetio je da je na njegovu incijativu u Ustav 2010. unesena odredba o nezastarijevanju ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala koja je dovela do pokretanja najvećih sudskih postupaka za korupciju.


Ustavne promjene koje u svom programu predlaže omogućit će, ističe Josipović, da Hrvatska ima bolje političare, bolji državni ustroj, i veći utjecaj građana na svakodnevno upravljenje državom.


Naglašava i da će ustavne promjene pomoći u ostvarivanju bolje ekonomije, “ekonomije 21. stoljeća”, te da se hrvatsko gospodarstvo prilagodi globalnim klimatskim promjenama i potrebama održivog razvoja.


Napominje da predlaže i uvođenje preferencijalnog glasovanja te izravan izbor više od polovice saborskih zastupnika. “Narodu je dosta mačaka iz političkih vreća”, rekao je.


Ističe i potrebu veće decentralizacije Hrvatske te naglašava nužnost socijalne države, jer “odgovorno društvo vodi računa o onima koji su je zadužili – braniteljima, ali i svima onima koji su nemoćni ili ne mogu zaraditi za dostojan život”.


Smatra kako njegovi politički konkurenti, nasuprot tome, “odbijaju bilo kakve promjene”. “Žele zadržati sve županije, odbijaju preferencijalno glasovanje, predlažu kancelarski sustav, ne žele neposredne izbore za predsjednika”, rekao je.


Kazao je i kako njegovi konkurenti govore o tome da je propala pomirba, ustvrdivši kako to govore “jer ne vjeruju u budućnost”.


Podršku Josipoviću na punom Cvjetnom trgu među inima došli su dati predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, bivši predsjednik Republike Stipe Mesić, ministri Mirando Mrsić, Boris Lalovac, Mihael Zmajlović, Gordan Maras, književnik Predrag Matvejević, a o razlozima zašto će glasati za Josipovića govorilo je četvero mladih Zagrepčana.


Pjesmu kampanje “To je pravi put” otpjevala je grupa “Pozitivo”, a svoje je hitove pjevala i grupa “Pavel”.


Među transparentima podrške Josipoviću viđen je i jedan na kojem se izražava nezadovoljstvo političarima uz poruku “Političari su paraziti”.