Rasprava o rezoluciji

Josipović i Pusić od EP-a očekuju osudu Šešeljeve retorike

Hina

"Očekujem da će i Europa reći da taj 'duh iz boce', kako ga zovem, duh jednog agresivnog nacionalizma i šovinizma koji se ponovno javlja, nema mjesto na europskoj političkoj mapi. Da će, na neki način i politički obvezati sve države, a posebno Srbiju da vodi računa da taj duh ne zaleluja i da se ponovno ne probudi", rekao je Josipović



ZAGREB – Predsjednik Republike Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavili su u četvrtak kako očekuju da će rezolucija Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju osuditi ratnohuškačku, agresivnu i šovinističku retoriku iz Šešeljevih javnih istupa nakon što je iz haaškog zatvora pušten zbog zdravstvenih razloga.


“Očekujem da će i Europa reći da taj ‘duh iz boce’, kako ga zovem, duh jednog agresivnog nacionalizma i šovinizma koji se ponovno javlja, nema mjesto na europskoj političkoj mapi. Da će, na neki način i politički obvezati sve države, a posebno Srbiju da vodi računa da taj duh ne zaleluja i da se ponovno ne probudi”, rekao je Josipović.


To je politička poruka cijeloj Europi o tome kako duh rata, agresivnog šovinizma i nacionalizma u Srbiji jest tu, u obliku Šešelja i njegovih sljedbenika i važno je da je na dnevnom redu, dodao je Josipović.




O rezoluciji će tijekom dana u Strasbourgu raspravljati Europski parlament, a Pusić ističe kako je dobro da se s različitih strana javljaju osude Šešeljeve ratnohuškačke retorike.


“Međutim, prava adresa da se nešto napravi je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prilikom rasprave o izvješću Haaškog tribunala”, naglasila je Pusić.


Jedino Vijeće sigurnosti može donijeti neke odluke koje imaju posljedice, odnosno koje izravno obvezuju Haaški sud, istaknula je.


Ponovila je da je razgovarala i s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini kako bi ju potaknula na to da i EU, koja inače ne sudjeluje u raspravi o radu Haaškog suda, ovog puta u njoj sudjeluje “s obzirom na činjenicu da ova (Šešeljeva) retorika unazađuje pozitivne rezultate europskog procesa u Uniji”. “Nadam se da će tako i biti”, rekla je Pusić.


Josipović i Pusić odgovarali su na pitanja novinara nakon što je Vesna Pusić na zagrebačkom Trgu Kralja Tomislava dala potpis potpore Josipovićevoj kandidaturi za još jedan predsjednički mandat.