OSNIVANJE JOSIPOVIĆEVE STRANKE U ISTRI

Josipović i Linić surađivat će na izborima u 8. jedinici

Tihana Tomičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



RIJEKA –  Bivši predsjednik SDP-a Istre Dino Kozlevac prešao je u stranku Naprijed Hrvatska Ive Josipovića, i vodit će županijsku organizaciju u Istri. 


Uz njega, na osnivačkoj skupštini koja je upravo u tijeku u Puli, iz SDP-a su u novu stranku prešli i Denis Martinčić, bivši predsjednik SDP-a Pule, koji će biti potpredsjednik kod Josipovića, te Sanja Bosnić, bivša predsjednica SDP-a u Umagu. 


Zanimljivo je da su na skupštini u Puli prisutni i bivši SDP-ovac Slavko Linić, te aktualni SDP-ov zastupnik Luka Denona, a prisutni su i predstavnici IDS-a i Zelenih.




Radi se o tzv. staroj gardi SDP-ovaca koje je Milanovićeva ekipa marginalizirala, mada je Kozlevac i danas potpredsjednik SDP-a Istre.


Iako se spekuliralo da bi ranije smijenjena županijska predsjednica SDP-a Istre Maja Šarić, te bivši predsjednik Foruma mladih Serđo Popović također mogli prijeći Josipoviću, to zasad nije slučaj. Oni su i dalje članovi SDP-a, a na skupštini su prisutni samo kao gosti. 


Dino Kozlevac potvrdio da je će Naprijed Hrvatska na izborima surađivati sa Slavkom Linićem:– Suradnja postoji, a u kojem će obliku biti artikulirana na izborima, to ćemo još vidjeti. Mi Slavka jako dobro znamo, on zna nas, i samo je još moramo dogovoriti o detaljima – kaže Kozlevac. 

Ne očekuje se da se Slavko Linić formalno učlani u Josipovićevu stranku, već da bi se mogao naći na listi kao nezavisni kandidat, ili će pak njegova nezavisna lista u 8. jedinici biti u koaliciji sa Naprijed Hrvatska. 


O razlozima prelaska Kozlevac je izjavio:


– Politički okvir u kojem smo dosad djelovali bio je uzak za nas, »nakrivljen«, mada je tu bilo stvarno dobrih ljudi. Međutim, evo, sve za što smo se mi godinama u politici zalagali sada je kod Ive Josipovića. Znamo da je za decentralizaciju, za Istru-regiju, za sve vrijednosti koje mi u Istri živimo, a što je najvažnije da poštuje mišljenje i volju članova stranke na terenu, čega u SDP-u više nema.


Naprijed Hrvatska uskoro u Istri kreće u osnivanje gradskih i općinskih organizacija, a Kozelvac ističe da među članovima nisu samo bivši SDP-ovci već ima i mladih koji nisu bili u strankama ranije.


Poručuje da dosta ljudi u Istri još ni nema informaciju o osnivanju stranke te da bi nakon ove skupštine tek trebalo doći do masovnijeg prelazaka u Naprijed Hrvatska. Zanimljivo je također da je među članovima nove stranke i brigadir Marijan Mužinić, nekadašnji načelnik sstožera 119. brigade HV.