Predstavljen dio predizbornog programa

Josipović i Čačić: Decentralizacijom i regionalizacijom do boljeg života u RH

Hina

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

»Kroz decentralizaciju i regionalizaciju bolje ćemo i efikasnije upravljati Hrvatskom i kroz to podići kvalitetu života građana. Učinit ćemo tako dobro gospodarstvu koje će se moći kvalitetnije razvijati nego danas«, rekao je Josipović. Kazao je kako će decentralizacija i regionalizacija postaviti drugačije temelje demokratskog života, koji će se reflektirati te zahtijevati promjene u izbornom sustavu



VARAŽDIN – Čelnici novoosnovane koalicije »Uspješna Hrvatska«, predsjednici Naprijed Hrvatska i Reformista Ivo Josipović i Radimir Čačić, predstavili su u subotu u Varaždinu dio svog predizbornog programa koji se tiče decentralizacije i regionalizacije za, kako su poručili, učinkovitije upravljanje Hrvatskom i bolji život njezinih građana.


I Josipović i Čačić su proces decentralizacije, te regionalizaciju kao njezino teritorijalno oživotvorenje, označili kao jedne od najvažnijih dijelova koalicijskog programa za predstojeće parlamentarne izbore. Njime predviđaju podjelu Hrvatske na pet do osam regija, pri čemu u toj podjeli poštuju specifičnosti Međimurja i Istre.


»Kroz decentralizaciju i regionalizaciju bolje ćemo i efikasnije upravljati Hrvatskom i kroz to podići kvalitetu života građana. Učinit ćemo tako dobro gospodarstvu koje će se moći kvalitetnije razvijati nego danas«, rekao je Josipović. Kazao je kako će decentralizacija i regionalizacija postaviti drugačije temelje demokratskog života, koji će se reflektirati te zahtijevati promjene u izbornom sustavu.




Važnost regionalizacije Josipović je objasnio na primjeru Slavonije čija rascjepkanost na više županija, rekao je, priječi jedinstveno upravljanje poljoprivrednim zemljištima i vodnim gospodarstvom te tako priječi daljnji razvoj tog dijela Hrvatske. Regionalizacija će, dodao je, donijeti prednost i sjeveru zemlje, dok Istra, smatra, »kroz mala vrata« prakticira regionalizam i u mnogočemu je korak ispred ostatka Hrvatske.


Netočnima je nazvao ranije izjave predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića kako je u skepsi da bi regionalizacija značila svojevrsno rastakanje Hrvatske, istaknuvši kako država i dalje, bez obzira na regionalizaciju, ima snažne mehanizme kontrole. »Projekt decentralizacije i regionalizacije smatramo kamenom temeljcem i našeg gospodarskog programa, jer će regionalizacija biti snažan kotač zamašnjak za razvoj hrvatskog društva«, poručio je Josipović.


Čačić je naglasio kako se »Uspješna Hrvatska«, snažnim zagovaranjem decentralizacije i regionalizacije, bitno razlikuje od koalicija koje predvode SDP i HDZ, prozivajući SDP i HNS da su odbacili ono što su najavili u svom Planu 21, a HDZ i njegova predsjednika Tomislava Karamarka da čvrsto zagovaraju model »ne dirajte nam županije«.


Uvjeren je da je decentralizacija prilika za snažnu demokratizaciju društva i približavanje Hrvatske razvijenijim zemljama, upozorivši kako centralizirana država kakva je danas, koju naziva »Tuđmanova Hrvatska«, čvrsto pritišće društvo.


Čačić je istaknuo kako je svjestan da se decentralizacija i regionalizacija ne mogu provesti u godinu ili dvije, ali i ustvrdio da bi se s jasnim planom i programom to moglo napraviti u ne više od dva mandata vlade. To se, naglasio je, ne može napraviti »preko koljena«, već dogovorima i analizama, poput onih koje je provela radna skupina koju je formirao Josipović dok je bio predsjednik države.


Novinare su Josipovića pitali hoće li njegova koalicija, ne uspiju li za sutra najavljeni pregovori SDP-a i IDS-a, koalirati s IDS-om, na što je odgovorio kako ne treba raditi pritisak na IDS, koji će samostalno donijeti pravu odluku. »IDS i druge regionalne stranke, mislim na PGS i MDS, su nam po mnogočemu izrazito bliske i kao predsjednik sam s IDS-om odlično surađivao. Bez obzira na odluku, nastavit ćemo tako surađivati«, rekao je Josipović.