Dvije trećine izašlih glasovalo za pristupanje Europskoj uniji

Josipović: Veliko europsko “DA” je rečeno; Milanović: Povijesnu odluku donijeli smo sami

Portal Novilist.hr

Za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji glasovalo je 66,24 posto birača izašlih na referendum, a protiv je bilo 33,16 posto, izjavio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin



Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako je referendumom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji »veliko europsko da rečeno«, te da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, »zemlju europske budućnosti«.


Danas je veliki dan za Hrvatsku, bio je velik po svom značaju, a velik je i po svom rezultatu, istaknuo je Josipović večeras u Hrvatskome saboru, gdje je, pred povijesnom slikom prvoga saziva Hrvatskoga sabora, nazdravio referendumskim rezultatima s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Borisom Špremom.


Hrvatska je izabrala Europu, zajednicu sa svim demokratskim europskim zemljama koje zajedno streme boljitku, ustvrdio je Josipović, dodavši da su kao i vrijednosti koje smo usvojili tijekom pregovora i ono što očekujemo od EU također veliko. Izrazio je uvjerenje da »Hrvatska može i zna« te da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, zemlju europske budućnosti.Čestitavši svima koji su izašli na referendum, Josipović je zahvalio i onima koji glasali protiv, a čije »mišljenje, strahove i dileme ćemo svi morati imati u vidu«.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako je to povijesna odluka i prvi put u našoj povijesti, i u onome što je mjerljivo kao hrvatska povijest, da tako veliku odluku nakon dugo razmišljanja donosimo sami, »mi i nitko drugi osim nas«.




To je možda okretni moment iz naše povijesti, od danas definitivno za svoje odluke snosimo odgovornost sami, uspjeh ili neuspjeh ovisi o nama, naglasio je Milanović.


Boris Šprem pozdravio je okupljene u Hrvatskome saboru s »dobro jutro«, napomenuvši kako time misli da »nam dolazi novi dan, novo poglavlje, bolji i sretniji život«. Hrvatska ostaje i dalje svoj na svome, sa širim vidicima, širim obzorom i puno većim mogućnostima, istaknuo je Šprem.


————————–


Za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji glasovalo je 66,24 posto birača izašlih na referendum, a protiv je bilo 33,16 posto, izjavio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin na konferenciji za novinare na kojoj je objavio službene nepotpune podatke s obrađenih 98,24 posto biračkih mjesta.


Prema tim rezultatima, na referendumu je glasovalo 43,58 posto od ukupnog broja birača, odnosno njih 1.924.585, a za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji glasovalo je 1.274.815 birača.U Republici Hrvatskoj od ukupnog broja birača izašlo je 47,50 posto, a u inozemstvu 3,47 posto, odnosno ukupno 43,58 posto birača, kazao je Hrvatin objavljujući rezultate sa stanjem u 21.40 sati.Protiv ulaska u EU bilo je 638.278 birača, a nevažećih listića bilo je 10.855, a 637 listića nije ubačeno u glasačke kutije.

Pravo glasovanja na referendumu je imalo nešto više od 4,5 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu.


Hrvatin je podsjetio da će konačni rezultati biti objavljeni nakon što se završi referendum na svim biralištima u inozemstvu, od kojih će glasovanje podsljednje završiti u Los Angelesu sutra u 4 sata ujutro.


Inače, referendum u inozemstvu se održao na 106 biračkih mjesta u 52 države, a po dosad obrađenim rezultatima za pristupanje EU u inozemstvu je glasovalo 84,14 posto birača.Hrvatin je ponovio da je referendum »prošao u redu, bez ispada i većih incidenata«.

Za sada je prijavljena jedna nepravilnost, u Zagrebu, od strane Hrvatske čiste stranke prava, o kojoj će DIP odlučiti u zakonom predviđeno roku, rekao je Hrvatin.


Novinarku poljske novinske agencije zanimalo je kako to da je broj birača veći od ukupnog broja hrvatskih državljana, na što je Hrvatin odgovorio da to pitanje treba postaviti upravnom tijelu.


_________________________________


21:45 Za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji glasovalo je 66,24 posto birača izašlih na referendum, a protiv je bilo 33,17 posto, pokazuju rezultati nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) obradio više od 95 posto biračkih mjesta.


21.00 Prema podacima u 21 sat, 87,61 posto glasački mjesta je obrađeno, a izlaznost je 43,20 posto. Za sada rezultati pokazuju kako će Hrvatska imati najmanju izlaznost na referendumu za ulazak u EU, dosadašnji rekorder je Mađarska s nešto više od 46 posto.


20.00 Prema prvim rezultatima Hrvatska je glasala “Za” Europsku uniju. Na obrađenih 1.775 glasačkih mjesta, za EU je glasalo nešto preko 278 tisuća ljudi, što je 67,11 posto izašlih. S druge strane 32,33 posto bilo je protiv. Iako nije službeno, i unatoč statističkim pogreškama, može se kazati da su građani Hrvatske odlučili pristupiti EU-u. Od 1. srpnja 2013. godine, Hrvatske će biti 28. članica Europske unije.


19.00 Glasačka mjesta zatvorena, počelo prbrojavanje referendumskih glasova.


17. 00 Prema podacima koje su do 16:00 sati dostavili birački odbori sa 6305 (95,91 posto) glasačkih mjesta, glasalo je 1.316.053 birača, što predstavlja 33.79 posto od ukupnog broja birača sobrađenih glasačkih mjesta.

To je 15 posto manje nego na parlamentarnim izborima u prosincu. Po izlaznosti prednjači Zagreb gdje je izašlo 40,5 posto birača dok je najmanji odaziv u Vukovarskoj-srijemskoj gdje je do 16 sati izašlo 25,5 posto birača.


 U Primorsko-goranskoj županiji izašlo 33,71 posto čime PGŽ spada u skupinu od 10 županija u kojima je izlaznost od 30 do 35 posto.


Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova, do 16 sati zabilježeno je pet postupanja od strane policije uglavnom zbog pisanja grafita protiv EU.


12.15 Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je danas u podne da je do 11 sati na referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji izašlo 11,44 posto birača.


Od ukupno 6.574 biračka mjesta, u DIP su pristigli rezultati s njih 95,19 posto odnosno sa 6.258 biračkih mjesta. Na njima je ukupno prijavljeno 3.877.072 birača, a do 11 sati glasalo je 440.623 birača ili 11,44 posto. Najveći odaziv do 11 sati bilježe Grad Zagreb s 14,84 posto, te Zagrebačka županija s izlaskom na birališta ukupno 14,17 posto birača. Najmanji odziv je u Zadarskoj županiji s 8,4 posto te Vukovarsko-srijemskoj s 8,12 posto.



Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da je do 11 sati u Samoboru i Sinju policija postupala zbog grafita protiv EU ispisanih na zgradama gdje su glasačka mjesta, dok je u Senju jedan građanin glasački listić htio zadržati za uspomenu, no do dolaska policije listić je ipak ubacio u glasačku kutiju. 


U Samoboru, u Ulici Kralja Krešimira IV, oko 7 sati na zgradi u kojoj se nalazi glasačko mjesto br. 53 nepoznati počinitelj je crnom bojom ispisao grafite »ne ću u EU«, »Čavoglavi« i »MB«, a na zgradi gdje se nalazi glasačko mjesto br. 54. »ne EU«, »U« i »Torcida«. Grafiti su uklonjeni.


U Sinju, Hrvace bb, između 22 sati sinoć i 6,30 jutros kod glasačkog mjesta br. 1. nepoznati počinitelj je crnim sprejem ispisao i precrtao znak »EU«. Grafit je prekriven bijelim papirom.



Odziv do 11 sati na prošlim parlamentarnim izborima bio je 16,4 posto, što znači da je sad odziv do 11 sati bio manji za 4 posto. 


 Član DIP-a Davor Orlović izjavio je za Hinu da referendum protječe mirno te da nisu uočene nikakve nepravilnosti. »U stalnom smo kontaktu sa županijskim izbornim povjerenstvima i s informativno-komunikacijskim centrom MUP-a. Prema svim dojavama može se reći da referendum protječe mirno, prema standardima izborne kulture, izbornih tijela i birača te se nadamo da će tako ostati i do zatvaranja birališta u 19 sati«, rekao je Orlović.


Sljedeći rezultati o odzivu birača DIP će objaviti oko 17 sati za izlazak do 16 sati. 


GONG: referendum prolazi mirno, bez incidenata uz tek manje nepravilnosti


Referendum o pristupanju Hrvatske u EU prolazi mirno u demokratskoj atmosferi i bez incidenata na glasačkim mjestima, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača koji su do 11,30 sati zabilježili tek nekoliko manjih nepravilnosti. GONG-ovi promatrači, njih oko 300 raspoređenih na 253 glasačka mjesta i organiziranih u 42 mobilna tima, do 11 sati dojavili su tek manji broj nepravilnosti.


Tako primjerice birački odbor u mjestu Pokupsko Kobilić nije provjeravao identifikacijske dokumente promatrača, a na dva glasačka mjesta u Rijeci i Mrkoplju dopušteno je glasanje bez odgovarajuće identifikacijske isprave, dok je u Brinju na jednom glasačkom mjestu birački odbor nastavljao slušati debatu o EU na radiju i nakon upozorenja promatrača. Na jednom glasačkom mjestu u Dugom rat omogućeno je tzv. obiteljsko glasanje koje je prekinuto nakon upozorenja promatrača. U mjestu Klobučak organizirano je neprimjerena mjesto za glasovanje, a riječ je o kontejneru u koji ne stane ni birački odbor, dok je u mjestu Svinica Krstinjska glasačko mjesto teško dostupno, bez struje i grijanja. 


GONG je do 11.30 zaprimio manji broj poziva građana koji su prijavili da birač nije mogao glasati u Muenchenu, iako se prethodno registrirao te prisutnost propagandnog materijala (letaka, plakata) na manje od metara od glasačkog mjesta i to u Zadru na biračkim mjestima 66 i 67 te u Zagrebu na biračkom mjestu 472.


GONG je još jednom pozvao građane da ostvare svoje biračko pravo i iziđu na referendum. 


Nadležna povjerenstva za provedbu referenduma GONG je pozvao da da u najvećoj mogućoj mjeri izađu u susret biračima koji su bolesni ili nepokretni, a te građane da se što ranije jave odborima za provedbu referenduma kako bi zatražili posjet njihovih članova. U slučaju da se birač ne nalazi na popisu birača svog glasačkog mjesta, može se obratiti nadležnom uredu opće uprave (matični ured) koji će raditi u nedjelju do 19 sati. 


Iako referendumska šutnja nije propisana, obvezatna uputa Državnog izbornog povjerenstva zabranjuje kampanju u krugu od 50 metara od biračkog mjesta.  GONG poziva sve aktere da se suzdrže od agresivne kampanje kako bi birači mogli slobodno izraziti svoju volju. 


______________________________________


Šprem: Dobro je da nema pozitivne euforije


11. 35 Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem danas je izrazio uvjerenje da će na referedum izaći više od 60 posto građana i da će oko dvije trećine njih glasovati za ulazak u Europsku uniju, a činjenicu da nema pozitivne euforije ocjenjuje dobrim znakom. 



U izjavi novinarima nakon glasovanja na referendumu o ulasku Hrvatske u EU, na svom biračkom mjestu u zagrebačkom naselju Srednjaci, Šprem je rekao da je njegov osobni odnos prema vrijednostima Europske unije sada manje važan. To je važno za naše građane, za sve koji žele bolji život, dodao je. Naglasio je, međutim, da će biti bolje već danas »jer ćemo već danas znati da smo članica Europske unije« te izrazo nadu da će se to moći potvrditi i oko 22 sata. 


Osvrnuo se i na komentar jedne građanke koja je na TV-u rekla da smo siromaška zemlja. »Mi nismo baš toliko siromaška zemlja, ali nismo baš ni bogata i to je moj razlog što sam glasovao da uđemo u EU«, kazao je Šprem. Rekao je i da ga osobno veseli što ćemo na taj način osigurati bolju budućnost svojoj djeci. Nama će još jedno vrijeme biti teško. Morat ćemo ostvarivati velike zadaće, sa puno prepreka, ali i to ćemo savladati i biti zadovoljni sa svim segmentima EU-a, naveo je.»Najviše me raduje činjenica da ćemo – ne u inozemstvu, nego u tuzemstvu – sudjelovati u znanstveno-istraživačkim projektima za koje je osigurano puno sredstava u EU-u«, naglasio je.


 Upitan što poručuje onima koji će danas glasovati »protiv«, predsjednik Hrvatskog sabora odgovorio je da imaju na to pravo, ali da će se i sami uvjeriti za nekoliko godina da smo dobro odlučili glasujući »za«. »Dobar je znak da nema velike pozitivne euforije jer su građani dobro informirani o članstvu u EU«, dodaje.


Na pitanje novinara kako će se današnja odluka hrvatskih građana odraziti na stanje u regiji, Šprem je ustvrdio da će se dobro odraziti. »Sama činjenica da ćemo danas izglasti da ulazimo u EU značajno će utjecati na klimu i raspoloženje u državama jugoistočne Europe«, smatra Šprem.


_________________________________


Pusić: Velik odaziv ide u korist opciji ulaska u EU 


11.30 Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić vjeruje u uspjeh referenduma, odnosno da će se građani odlučiti za ulazak u EU. Iako na glasačkom mjestu bila oko 11 sati, procijenila je da se dogodio veliki odaziv birača što, po njenom mišljenu, ide u korist opciji koja je za ulazak u Uniju. 



Tome je, uvjerena je, doprinijela i činjenica da se posljednjih dana vodila žestoka rasprava te da su žešći bili protivnici Unije što je, tvrdi ministrica, potaknulo građane da u većem broju izađu na referendum. 


Kao i ostale državne dužnosnike, i nju su na biralištu, uz hrvatske dočekali i brojni novinari iz inozemstva, osobito predstavnici medija iz regije. Pusić je uvjerena da će  uspjeh hrvatskog referenduma utjecati i na zemlje iz regije jer će im pokazati da postizanje standarda i napredovanje donose rezultat. 


Na primjedbu da se u Hrvatskoj ne osjeti ni blizu snažna euforija kakva je bila 2004. kad je EU pristupalo deset zemalja, ministrica je odgovorila da je to očekivano jer je prije osam godina Europa bilježila stalni ekonomski rast, a i ulazak tih zemalja na određeni je način značio konačni završetak hladnog rata pa je i euforija bila razumljiva. 


_________________________________


Josipović: Veseli me da će cijela Europa postati moj dom


10:40  Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović glasovao je jutros, u društvu supruge Tatjane, na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na biračkom mjestu u Palmotićevoj 30, istaknuvši kako je ovo velik dan za Hrvatsku te da ga veseli što će cijela Europa postati njegov dom. 



»Veseli me što će cijela Europa postati moj dom«, izjavio je nakon glasovanja predsjednik Josipović dodajući kako će Hrvatska biti prvi dom, a Europa širi dom. Uživat ću sva prava koja uživaju građani Europe, istaknuo je ponovivši da očekuje pozitivan rezultat referenduma. Izrazio je nadu da će i druge zemlje iz susjedstva i regije ući uskoro u europsku zajednicu. Drži kako je ovo veliki dan za Hrvatsku,  a da će 1. srpnja 2013. biti dan kada će se definitivno hrvatska povijest »prelomiti« na bolje. 


 Na pitanje što Hrvatska ostavlja iza sebe ako danas zaokruži »da«, kazao je da samim trenutkom ništa ne ostavlja i kako smo se kroz 20 godina povijesti razvijali u dobrom pravcu, ostavivši puno toga lošega. “Zagovaram eurorealizam, tezu da imamo puno toga učiniti i da samim ulaskom u EU svijet neće odmah biti bitno drugačiji”, rekao je dodajući da nas čekaju trajne reforme, kao i druga društva. 


 Istaknuo je i da u idućem razdoblju očekuje jačanje dobre suradnje u regiji, da se raščiste posljedice rata, posebice pitanje nestalih osoba, što je, rekao je, moralni i pravni problem koji moramo razriještiti zajedničkim snagama. Tu je set i drugih problema, kazao je podsjetivši da se do kraja moraju definirati granice, riješiti pitanje sukcesije i odgovornosti za ratne zločine. Trend koji je zadnjih godina vidljiv treba nastaviti, istaknuo je Josipović i poručio da će Hrvatska svojom aktivnošću pomoći zemljama iz susjedstva da i one uđu u EU. Na upit o krizi koja potresa EU i prosvjedima u nekim zemljama, kazao je da je uzrok ekonomske krize u slabosti nacionalnih ekonomija, a ne u EU. 


_______________________________________


Kosor: Vjerujem da će referendum biti više nego uspješan


10:20 Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je, nakon glasovanja na današnjem referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, rekla kako vjeruje da će referendum biti »više nego uspješan«.



 Hrvatska svojom poviješću, kulturom i kršćanskom tradicijom pripada Europi i danas to moramo potvrditi na referendumu, rekla je. »Vjerujem da će referendum biti više nego uspješan«, kazala je. Hrvatska će 1. srpnja 2013. sjesti za stol europskih država i naroda i nitko više bez nas neće o nama odlučivati, Hrvatska će tada s drugih 27 članica EU dijeliti vrijednosti stabilnosti, mira, prosperiteta i slobode, rekla je predsjednica HDZ-a.  »Bila mi je čast voditi vladu koja je završila pregovore Hrvatske s EU«, kazala je Kosor.


Upitana što je osobno veseli, izjavila je da će Hrvatska u EU imati što pokazati i dodatno poduprijeti budućnost EU. »Završetkom pregovora i potpisivanjem pristupnog ugovora s EU, Hrvatska se vraća kući i vjerujem da će mnogi građani tako i odlučiti. Vjerujem u to«, rekla je Kosor koja je na biračko mjesto u osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša došla sa sinom Lovrom.


________________________________


Milanović: Moramo biti svjesni sebe


10:00 Hrvatska kaže »da«, poručio je premijer Zoran Milanović nakon što je glasovao na referendumu na kojemu hrvatski građani danas odlučuju o pristupanju Hrvatske Europsku uniju.  Milanović je time, nakon glasovanja na koje je došao u pratnji supruge Sanje, odgovorio na novinarsko pitanje je li ga strah da će hrvatski građani na referendumu reći »ne« ulasku u Uniju. 



Upitan ima li kod njega ikakvog mjesta euroskepticizmu, odgovorio je kako nema mjesta euroskepticizmu, već zdravoj ljudskoj skepsi prema svemu, ali i optimizmu prema većini. »Mora vas vući optimizam i vjera u budućnost«, istaknuo je Milanović. Naglasio je kako je skepsa uvijek dobra, ali samo kao jedan od faktora za donošenje odluke, podsjetivši na poslovicu koja kaže: »Najteže je čovjeku vidjeti ono što mu je pred nosom«.


»To je stalna čovjekova borba, dakle ono što je očito, što je tu. Ovo je sada tu i ulazimo u EU, sudjelovat ćemo u donošenju odluka. Nismo veliki, ali nismo ni beznačajni i moramo biti svjesni sami sebe. To je ta samosvijest o kojoj govorimo cijelo vrijeme, i samopoštovanje, ne napuhanost i oholost, nego samosvijest«, poručio je premijer. 


Na pitanje koje mu EU pruža pogodnosti kao građaninu, odgovorio je kako mu osobno ne pruža nikakve pogodnosti, jer je predsjednik hrvatske vlade i vjeruje u EU, te na članstvo ne gleda kroz sebe.  Da mu je to pitanje postavljeno prije deset godina, dodao je, odgovorio bi da su te pogodnosti prije svega šanse za razvoj i napredak, za realizaciju svih hrvatskih talenata, i onih prirodnih i onih radnih. »U jednom trenutku moramo donijeti odluku, deset godina smo razmišljali, analizirali, nikada u svojoj povijesti nismo neku odluku toliko dugo pripremali. Kako se organizacija u koju ulazimo, po prvi put svojom voljom, mijenjala u ovih deset godina, mijenja se i danas, ali takav je život«, naglasio je Milanović.


_____________________________


Prvi referendum u samostalnoj Hrvatskoj


Prvi referendum u suverenoj i samostalnoj Hrvatskoj (onaj iz svibnja 1991. godine ipak nije bio u takvoj) održava se danas od sedam do 19 sati. Otvorena su 6.573 biračka mjesta u Hrvatskoj te još 106 u inozemstvu. Prema podacima Ministarstva uprave, upisanih je birača 4.504.686, od kojih je s prebivalištem u Hrvatskoj  4.092.058, a izvan Hrvatske 412.628. Ukupan broj birača je za 605 veći nego li broj birača na nedavno održanim parlamentarnim izborima. Izvan mjesta prebivališta, uz posebne potvrde, moći će glasati 21.476 birača koji su te potvrde pravodobno pribavili. 


Za referendum je distribuirano 4.343.200 glasačkih listića. 



Ukoliko više od 50 posto građana koji izađu na referendum zaokruže odgovor “za” onda ulazak Hrvatske u EU treba potvrditi još 27 parlamenata zemalja članica Unije. U tom slučaju, 1. srpnja 2013. Hrvatska postaje 28. članicom EU. Ukoliko, pak, odgovora “za” bude manje od 50 posto, referendum se može ponoviti nakon godinu dana. 



Birači koji su postali punoljetni od datuma zaključenja popisa birača (7. siječnja), pa do dana održavanja referenduma, mogu glasati uz posebnu potvrdu koja će im biti izdana. 


Ni dan uoči referenduma ni na dan održavanja nema referendumske šutnje osim na samim biračkim mjestima i u krugu od 50 metara od pojedinog biračkog mjesta. O rezultatu referenduma odlučuje većina birača koji su pristupili referendumu. to konkretno znači da se u masu glasačkih listića uračunavaju i nevažeći listići (koji su primjerice išarani ili na kojima nije zaokruženo ni “za” ni “protiv” a ubačeni su u glasačku kutiju). Ti nevažeći listići imaju praktični učinak glasa “protiv”. Konkretno, ako na referendum izađe primjerice 100.000 ljudi, 20.000 ih glasa “za”, 10.000 “protiv”, a 70.000 ubaci nevažeći listić, referendum nije uspio i Hrvatska neće ući u Europsku uniju. Na taj broj birača bilo bi potrebno da se njih 50.001 izjasni “za”.


Državno izborno povjerenstvo će dva puta na dan referenduma (u 12 i 17 sati) objaviti podatke o odazivu birača. U 20 sati započet će na svojoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) objavljivati nepotpune, privremene rezultate koje će ažurirati svakih deset minuta. Državno izborno povjerenstvo održat će u 22 sata konferenciju za novinare, a očekuje se da će do tada biti obrađeno 98 posto biračkih mjesta.


________________________________


Glasa i dijaspora


Zbog vremenske razlike jučer su prvi na referendum izašli birači na Novom Zelandu u Aucklandu, a referendum završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.


 U sedam sati u nedjelju su otvorena 24 glasačka mjesta na području Bosne i Hercegovine na kojima hrvatski državljani s prebivalištem u toj zemlji mogu glasovati na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. 



Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda glasovao je u nedjelju ujutro u Mostaru na referendumu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju kazavši da je to poticaj i Bosni i Hercegovini za njezin europski put.  »Glasovao sam za ulazak Hrvatske u Europsku uniju u nadi da će ovo biti i godina Europske unije za Bosnu i Hercegovinu i da ćemo dobiti status kandidata i ubrzo slijediti stope Hrvatske“, rekao je Bevanda novinarima nakon glasovanja u Mostaru.  Dodao je kako dvostruko državljanstvo predstavlja prednost Hrvata u BiH koji bi trebali biti most za bolje odnose dviju država i europski put ove zemlje. Predsjedavajući Vijeća ministara izrazio je očekivanje da će se Hrvatska još snažnije zauzeti za popravljanje položaja Hrvata u BiH.  »Mi u Bosni i Hercegovini ne tražimo nikakvu milost nego ravnopravan status“, pojasnio je Bevanda.  Tijekom prijepodneva na referendumu o ulasku Hrvatske u EU u Mostaru su glasovali i čelnici dva HDZ-a u BiH Božo Ljubić, supredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te Dragan Čović, supredsjedatelj Doma naroda državnog Parlamenta. 


Nešto više od 263 tisuće registriranih hrvatskih državljana s pravom glasa imat će priliku izjasniti se do 19 sati kao i u Hrvatskoj. Za potrebe provedbe referenduma u Sarajevu je otvoreno osam glasačkih mjesta, u Mostaru 11, Tuzli tri te u Banjoj Luci dva. Najviše potencijalnih birača, njih oko 108 tisuća živi na području koje pokriva konzulat u Mostaru, oko 91 tisuća ih pripada konzularnom području Sarajeva, četrdeset tisuća birača registrirano je na području Tuzle a oko 25 tisuća u banjolučkoj regiji. Objedinjene rezultate glasovanja s biračkih mjesta u BiH po njihovu zatvaranju objavit će Državno izborno povjerenstvo (DIP).


11:56 Koordinatorica za provedbu referenduma u BiH Marijana Mikulić kazala je za Hinu kako je do 11 sati na svih 26 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci glasovalo oko tisuću i pol birača. Samo glasovanje na teritoriju BiH protječe bez poteškoća.


 Na teritoriju Srbije u nedjelju su u 7 sati otvorena tri glasačka mjesta na kojima hrvatski državljani mogu glasovati na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji.


Hrvatski državljani u Srbiji će moći glasovati na jednom glasačkom mjestu u konzularnom uredu Hrvatske u središtu Beograda, jednom u konzularnom uredu na beogradskom naselju Dedinju, kao i jednom u hrvatskom konzularnom uredu u Subotici. Ukupno će, prema podacima hrvatskoga veleposlanstva u Beogradu, u Srbiji moći glasovati više od 30 tisuća hrvatskih građana koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji, kao i oko pedeset hrvatskih državljana koji se na dan izbora nalaze u Srbiji.