Predsjednik u emisiji "Na Pantovčaku"

Josipović: Smeta me što je Grabar Kitarović lagala

Hina

»Načelno me ne smeta što ona sebi čuva odstupnicu. Vjerojatno je dobro procijenila svoje izglede u kampanji. Ali, neprihvatljivo je što je govorila neistinu. Cijeloj Hrvatskoj je govorila kako se vraća, kako je došla, kako svojim dolaskom želi ostvariti ovo ili ono. A zapravo je, vidite, istina nešto sasvim drugo«, kazao je Josipović



ZAGREB  Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako mu načelno ne smeta to što njegova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović ima odstupnicu ako ne pobijedi na izborima, odnosno da je dalje zaposlena u NATO-u, no smeta ga što je o tome lagala.


»Načelno me ne smeta što ona sebi čuva odstupnicu. Vjerojatno je dobro procijenila svoje izglede u kampanji. Ali, neprihvatljivo je što je govorila neistinu. Cijeloj Hrvatskoj je govorila kako se vraća, kako je došla, kako svojim dolaskom želi ostvariti ovo ili ono. A zapravo je, vidite, istina nešto sasvim drugo«, kazao je Josipović u emisiji »Na Pantovčaku« Media servisa.


»Naravno, svi ćemo nešto raditi kad nam prođe mandat, nije to ključno pitanje. Ne smeta me načelno što ima odstupnicu. To je normalno. Ali smeta me da je, bit ću vrlo izravan – lagala«, kazao je.




Mediji su danas objavili da je Grabar Kitarović i dalje zaposlena u NATO-u te da za predsjedničku kampanju koristi neplaćeni dopust, iako je ranije izjavila da je zbog predsjedničke kampanje zatražila odlazak iz NATO-a.


Govoreći o prosvjedu branitelja Josipović je ponovio kako je potrebno učiniti sve da najveći stradalnici Domovinskog rata, uz obitelji poginulih i nestalih, uživaju našu zaštitu, ali i ustvrdio da na prosvjedu postoje »dvije grupacije ljudi«.


»Kad sam bio s prosvjednicima prepoznao sam dvije grupe pitanja i dvije grupacije ljudi. Prvo, vidio sam stopostotne invalide rata i oni su govorili o pitanjima o kojima država zaista treba ozbiljno razmišljati. Govorili su mi o tome da neka zakonska prava ne mogu ostvariti brzo i efikasno poput određenih oblika rehabilitacije i pomoći za one koji se ne mogu sami brinuti o sebi«, rekao je.


Josipović je istaknuo kako nema niti jednog razloga da se ti problemi ne riješe brzo i efikasno u institucijama, jer se, naglasio je, samo tako i mogu riješiti.


»S druge strane, bilo je dosta ljudi tamo koji, rekao bih, čak vode glavnu riječ. Oni nisu stopostotni invalidi Domovinskog rata. Dapače, neki su vrlo uspješni poslovni ljudi, aktivni na političkoj sceni, koji na neki način udaraju u bubanj i daju tempo svim događanjima tamo. Rekao bih da i vode događaje. I negdje se uz njih javljaju teme koje nisu neposredno vezane uz branitelje«, ustvrdio je.


Dodaje kako je to legitimno, ali drži da treba »prepoznati da je riječ o nečem drugom što nema puno veze neposredno s problemima sa stopostotnim invalidima Domovinskog rata«.


Na pitanje stoji li HDZ iza ovih prosvjeda Josipović je odgovorio da je to moguće. »Postoji očigledna personalna povezanost iako se to na neki način želi prikazati kao nadstranačka organizacija.


Prepoznajemo i neke ljude koje smo vidjeli u Vukovaru. Mislim da ima određene veze. Kolika je ona, nije na meni da istražujem. Uostalom, zašto bismo istraživali? Legitimno je i ako HDZ stoji iza toga«, kazao je.


Na pitanje jesu li braniteljski prosvjedi uvertira za Kolonu sjećanja u Vukovaru, Josipović odgovara – »Kažu neki da da«. »Nadam se da se ona velika sramota koja se dogodila prošle godine, kada se u ime političkih i možda stranačkih ideja, zapriječilo ljude da sudjeluju i na miru izražavaju pijetet prema poginulima, neće ponoviti«, dodao je.


Na primjedbu da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao kako je prošle godine vidio samo jednu kolonu, Josipović odgovara: »On vidi samo jednu i zato stvar tako izgleda«.


Predsjednik je potvrdio da će i ove godine biti u Koloni sjećanja. »Apsolutno bit ću tamo, pa makar koliko kolona netko htio napraviti«, rekao je.