Širenje dvaju velikih koalicija ne brine manje stranke

Josipović: Koktel koji se sastoji od pića koja ne idu zajedno zasigurno nema dobar okus

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dva velika bloka ne nude ništa kvalitetno i birači će kazniti njihovu politiku priključivanja u koaliciju što više stranaka bez ikakvog smisla. Na ovim izborima potporu građana dobit će programi i ideje, a ne broj stranaka u pojedinoj koaliciji, rekao je Linić



ZAGREB  Manje stranke koje će na sljedeće parlamentarne izbore izaći izvan dva dominantna i rastuća politička bloka ipak su i dalje optimistične u vezi svoje političke budućnosti. Postojeće ankete pokazuju naime da i Kukuriku i Domoljubna koalicija dobro stoje, a na djelu je i njihovo širenje novim članicama. Stoga je logično pitanje prijeti li opasnost svim strankama koje ostanu izvan blokova da loše prođu na predstojećim izborima.  Da opasnost  postoji priznaje i predsjednica ORaH-a Mirela Holy.


– Zaista se naprosto može dogoditi da birači u strahu od toga da na vlast dođe jedan od blokova kojeg se pribojavaju automatski glasaju za drugi, a sve kako njihov glas ne bi propao. Ali nakon ovih zadnjih događaja, gdje se koalicije mehanički šire bez ikakvog sadržaja, nešto bi se moglo početi mijenjati. Građani bi lako mogli uvidjeti da je na djelu, kada su u pitanju dva velika bloka, tek samo i ništa drugo gola borba za vlast i mehaničko zbrajanje glasova. Njima nije u interesu nikakav sadržaj politike niti programi koje bi eventualno ponudili biračima. I to bi mogla biti njihova velika slabost koju će birači, sigurna sam u to, na neki način kazniti na izborima. S druge strane ORaH se bavi ozbiljnim stvarima i politikama i birači će to svakako honorirati na sljedećim parlamentarnim izborima, smatra Holy.


Optmističan je  predsjednik Narodne stranke reformisti Radimir Čačić koji je  sklopio predizbornu koaliciju s Naprijed Hrvatska  Ive Josipovića. Siguran je njegova stranka i nova koalicija imaju dobar prolaz na izborima bez obzira na to što će ostati izvan dva dominantna bloka.




– U prvom redu naša je najveća snaga u tome što smo izuzetno jaki u jednoj regiji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj, odakle dolaze najjači ljudi naše stranke uključujući i mene. Naravno, da se stranke širi i na druge dijelove Hrvatske i imamo organizacije u svim županijama, ali zbog toga što smo tek nedavno osnovani naše su najjače baze još uvijek u Međimurju i Varaždinu. Zbog toga mi, kao i IDS i HDSSB koji su čiste regionalne stranke, imamo siguran prolaz, rekao je Čačić. Dodao je da osim toga birači počinju shvaćati koje stranke imaju sadržaj, a koje, kao što su ORaH i Živi zid, samo formu.


– A to se vidi i po svim nedavnim istraživanjima javnog mnijenja. Takve stranke padaju iz mjeseca u mjesec, a Narodna stranka – reformisti polako, ali sigurno jača. Birači shvaćaju i da dvije velike stranke vode više manje istu politiku – strpaj svoje ljude u ministarstva i javne tvrtke i ako ti treba novaca zaduži se vani. A takva politika sve slabije prolazi kod građana, rekao je Čačić. Njegov koalicijski partner Ivo Josipović također je optimist i smatra da će birači prepoznati prave vrijednosti.


– Mi ćemo biračima ponuditi programe. A s druge strane ne vjerujem da će SDP-u puno pomoći to što će na listi imati nekadašnjeg visokog dužnosnika HSP-a. Ali to je njihov odabir. Činjenica međutim jest da koktel koji se sastoji od pića koja ne idu zajedno sigurno nema dobar okus, rekao je Josipović.


Optimist je i Slavko Linić koji će na parlamentarne izbore izaći s nezavisnom listom u osmoj izbornoj jedinici (Rijeka, Istra).


– Dva velika bloka ne nude ništa kvalitetno i birači će kazniti njihovu politiku priključivanja u koaliciju što više stranaka bez ikakvog smisla. Na ovim izborima potporu građana dobit će programi i ideje, a ne broj stranaka u pojedinoj koaliciji, rekao je Linić.


Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin kaže da njegova stranka na izbore ide samostalno i da je sigurna u izborni uspjeh.


– Ni SDP ni HDZ dosad nisu napravili gotovo ništa za Slavoniju koja je već godinama u podređenom položaju u odnosu na ostatak Hrvatske. HDSSB je jedina stranka koja se evo već deset godina brine za boljitak ovog dijela Hrvatske i siguran sam da će građani, odnosno birači to honorirati. A oni neka  šire svoje koalicije, rekao je Vulin.