Predizborni skup u Osijeku

Josipović: Imam plan kako promijeniti Hrvatsku

Hina

Josipović je ustvrdio da je "srce krize" upravo u Slavoniji, gdje se "prelamaju sve slabosti politike na čelu s HDZ-om, koji je upropastio i osiromašio ovu državu i učinio da Slavonija bude gladna"



Predsjednički kandidat i aktualni predsjednik Ivo Josipović izjavio je večeras u Osijeku da ima plan kako promijeniti Hrvatsku, a on obuhvaća promjenu društvenog okvira, više demokracije, učinkovitiju organizaciju države i bolje gospodarstvo.


Na predizbornom skupu na osječkom Trgu slobode Josipović je istaknuo kako Hrvatsku vidi kao “zemlju pravde i dobre ekonomije” te da građanima kao projekt za novi mandat nudi novi ustavni poredak s više demokracije i učinkovitiji državni ustroj kojim će se promijeniti sadašnja situacija u kojoj lokalna samouprava ima malo ovlasti i još manje novaca.


Ocijenivši kako je regionalizacija ključ uspjeha, a da se slabosti centralizirane države vide upravo u Slavoniji, koja je raštrkana u županije, bez sredstava i mogućnosti odlučivanja o svome razvoju.




Slavonija mora biti jaka, velika i moćna regija i samo takva može razviti ono što je nestalo u pljački, pretvorbi i privatizaciji, a to je snažna poljoprivreda i prerađivačka industrija, poručio je Josipović.


Ustvrdio je kako je “srce krize” upravo u Slavoniji, gdje se “prelamaju sve slabosti politike na čelu s HDZ-om, koji je upropastio i osiromašio ovu državu i učinio da Slavonija bude gladna”.


“Ako pogledamo što se radilo godinama onda vidimo da su neki u ovoj zemlji išli ne za rastom BDP-a, nego za rastom HDZ-a, i toga je bilo dosta”, kazao je Josipović. Dodao je kako su “neki mislili da je Hrvatska samoposluga, i da mogu uzeti zaista sve, a ne platiti ništa”, ali da je to vrijeme prošlo i da se zauzima za nastavak borbe protiv korupcije. Istaknuo je kako se zauzima za Hrvatsku solidarnosti i pomirbe, ali da je jedan stranački čelnik nedavno izjavio da je unutarhrvatska pomirba mrtva, kao i pomirba prema susjedima.


Onaj tko nije za pomirbu, tko ne vjeruje u pomirbu, nije za politku. Najavažnija zadaća politike je imati mir, blagostanje i razvoj, a ja vam to jamčim, poručio je Josipović. Pozvao je građane da 28. prosinca iziđu na izbore, jer se na tim izborima “ne odlučuje samo tko će biti predsjednik, već i o tome kakva će biti Hrvatska idućih pet godina”, odnosno “hoće li to biti Hrvatska napretka, tolerancije i razumijevanja, ili Hrvatska prijetnje, mržnje i zla”.


“Ne zaboravimo prošlost, ali pogledajmo u budućnost i od Hrvatske učinimo pravu europsku zemlju”, istaknuo je Josipović.


Predsjednički kandidat Josipović popodne je u Đakovu družeći se s građanima na Korzu rekao da je vrlo zadovoljan dosadašnjim tijekom predizborne kampanje.


To potvrđuju i sve ankete, poglavito one najvažnije, gdje sam vodeći kandidat pa bismo kampanju mogli završiti već 28. prosinca. Ako ne, onda idemo u drugi krug gdje je moja pobjeda zajamčena, rekao je Josipović.


Odgovarajući na novinarski upit o donacijama rekao je kako su predana sva izvješća, sukladno zakonskim propisima.


Na novinarsko pitanje hoće li ga donacije tvrtki dovesti u zavisni položaj, Josipović je odgovorio da nitko od tvrtki koje ga doniraju ne smiju očekivati neku korist od njega te da je i to zakonska odredba.